Η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αλ. Τσίπρα στο Αγιον Ορος είχε πολλαπλούς συμβολισμούς και προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες, ενώ δεν έλειψαν και οι ακραίες αντιδράσεις. Δεν είναι μόνο οι «κεραυνοί» που εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος κατά του «άθεου» κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα «δαιμονική κατάσταση» και βάλλοντας κατά των αγιορειτών μοναχών που υποδέχθηκαν με θέρμη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τα (ανώνυμα) πυρά που εξαπέλυσαν κάποιοι μοναχοί –και είδαν τη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας της Χρυσής Αυγής! –κατά των αγιορειτών πατέρων για τις «υποδοχές, τις τιμές, τις φιλοφρονήσεις και τα προσκυνήματα!» που επεφύλαξαν στον «Μέγα Αρχηγό της Αθεΐας», όπως αποκαλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έλειψαν πάντως και οι εκ των έσω βολές για την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως της πρώην επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων, κυρίας Ελένης Πορτάλιου, η οποία απέδωσε ψηφοθηρικές προθέσεις στην ηγεσία του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Αθω προκάλεσε αίσθηση, άνοιξε συζητήσεις και διήγειρε αντανακλαστικά, δοκιμάζοντας παράλληλα τις κομματικές «αντοχές» εκείνων που στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εστιάζουν στα «αδύναμα σημεία» τής κατά τα άλλα θεμιτής (και) για τους ίδιους επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Αθωνική Πολιτεία. Αν και τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας του Αγίου Ορους, εκτιμούν ότι δεν αναδείχθηκαν όσο θα περίμεναν κάποια βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν τη στάση ενός κόμματος της Αριστεράς (το οποίο μάλιστα αξιώνει τη διακυβέρνηση της χώρας) έναντι της Εκκλησίας και των σχέσεών της με το κράτος.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, αν και δεν δίστασε να εκφράσει τον σεβασμό και θαυμασμό του για όσα είδε και άκουσε στις μονές που επισκέφθηκε, επιχείρησε παράλληλα να μην αφήσει πολλά περιθώρια για περαιτέρω ερμηνείες. «Οι δρόμοι του Αγίου Ορους και του ΣΥΡΙΖΑ συναντώνται στη δίψα για την αλληλεγγύη και την ισότητα» είπε μεταξύ άλλων όταν επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα, διακινδυνεύοντας μάλιστα έναν «τραβηγμένο» μάλλον παραλληλισμό: ότι οι μοναχοί είναι ένα είδος «αναρχικών», με την έννοια ότι «γυρίζουν την πλάτη στον κόσμο και στις πρακτικές του». «Λένε ότι όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Αγιον Ορος αδικεί τον εαυτό του. Και εμείς δεν θέλαμε να είμαστε αδικημένοι» είπε από την αρχή της επίσκεψής του ο κ. Τσίπρας προς όσους τον υποδέχθηκαν δίνοντας το «στίγμα» της κίνησής του να ανταποκριθεί στην επίσημη πρόσκληση που του είχαν απευθύνει πριν από αρκετούς μήνες οι αγιορείτες.
Κύκλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι, πέραν του προσωπικού ενδιαφέροντός του να επισκεφθεί την υπερχιλιόχρονη Μοναστική Πολιτεία, πρόθεσή του ήταν να διαλύσει τους φόβους και τις ανησυχίες που υπήρχαν όσον αφορά τη διατήρηση της αθωνικής πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που, όπως επισημαίνουν, είχαν φροντίσει να καλλιεργήσουν μετ’ επιτάσεως πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα. Γι’ αυτό και κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, τελευταίο σταθμό της διήμερης επίσημης επίσκεψής του, άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του καθηγουμένου της Μονής Γέροντα Αλεξίου για τη διαχρονική προσφορά του Αγίου Ορους στην Ορθοδοξία και στο Γένος. Φρόντισε δε ο ίδιος καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών που είχε να διακηρύξει την αναγκαιότητα της διαφύλαξης της αγιορείτικης κληρονομιάς.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας ανέτρεψε τη φοβική εικόνα που είχε καλλιεργηθεί από κάποιους κύκλους εμφανίζοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ ως «κατσαπλιά». Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, δεν εμφανίστηκε ως «θεομπαίχτης με μετάνοιες και γονυκλισίες». Στη σύντομη ομιλία του στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας ενώπιον του πρωτεπιστάτη Συμεών Διονυσιάτη, των μελών της Ιεράς Επιστασίας και των αντιπροσώπων των 20 ιερών μονών δεν δίστασε να μιλήσει για τη σημασία της στήριξης του Αγίου Ορους από την Πολιτεία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κοινές αντιλήψεις αλλά και πολλά στοιχεία της αγιορείτικης ζωής από τα οποία όλοι μπορούν να παραδειγματιστούν.
Δεν παρέλειψε δε να επιδείξει την προσήκουσα ευλάβεια, όπως χαρακτηρίστηκε η παρουσία του, κυρίως μέσα από δύο γεγονότα που προκάλεσαν αίσθηση στους αγιορείτες: το πρώτο ήταν όταν κατέλυσε στο καστρομονάστηρο της Καρακάλλου, από όπου απουσίαζε ο καθηγούμενος Γέρων Φιλόθεος, ο οποίος βρισκόταν σε Μετόχι της Μονής στην Κρήτη, αλλά εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει επειγόντως για να τον συναντήσει. Ο κ. Τσίπρας ξενύχτησε περιμένοντάς τον, παρά τις προτροπές των μοναχών να ξεκουραστεί. Η συνάντησή τους ήταν θερμή και ο καθηγούμενος του είπε: «Παρακολουθούμε την πορεία σας. Προσευχόμαστε για όλους τους Ελληνες και την Ελλάδα μας να έχουν καλούς κυβερνήτες». Η δεύτερη πράξη του κ. Τσίπρα που προκάλεσε αίσθηση ήταν όταν επισκέφθηκε τον Ναό του Πρωτάτου, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί», και ζήτησε να μείνει για λίγα λεπτά μόνος στο Ιερό όπου βρίσκεται η ιερή εικόνα.
«Στην πυρά» ζητούσαν χρυσαυγίτες μοναχοί
Μπορεί η επίσκεψη του κ. Τσίπρα να άφησε καλές εντυπώσεις στους αγιορείτες, ωστόσο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος –ο οποίος δεν έχει κρύψει την εχθρότητά του για τον κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τη συμπάθεια που έχει επιδείξει στο παρελθόν για τον αποθανόντα χουντικό Ντερτιλή και τη Χρυσή Αυγή –δεν δίστασε να κατακεραυνώσει τους μοναχούς που κανείς τους «δεν άρπαξε την ευκαιρία για να του συστήσει ότι πρέπει να αλλάξει τακτική και δεν είχε το θάρρος να τον ελέγξει –ευγενικά και χριστιανικά πάντοτε –για την αθεΐα του»! «Κανείς δεν του είπε ότι η αθεΐα είναι μια αρρώστια της ψυχής ή καλύτερα μια βλακεία και τίποτε περισσότερο» είπε. Μάλιστα σχολίασε ότι «έχασαν την ευκαιρία να διδάξουν τον κ. Τσίπρα ότι η άρνηση της πίστεως στον μόνο αληθινό Θεό και Σωτήρα του κόσμου, τον Χριστό, είναι μια αφύσικη, μια δαιμονική κατάσταση και συγχρόνως να τον οδηγήσουν στη μετάνοια».
Μπορεί η επίσκεψη του κ. Τσίπρα να άφησε καλές εντυπώσεις στους αγιορείτες, ωστόσο ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος –ο οποίος δεν έχει κρύψει την εχθρότητά του για τον κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τη συμπάθεια που έχει επιδείξει στο παρελθόν για τον αποθανόντα χουντικό Ντερτιλή και τη Χρυσή Αυγή –δεν δίστασε να κατακεραυνώσει τους μοναχούς που κανείς τους «δεν άρπαξε την ευκαιρία για να του συστήσει ότι πρέπει να αλλάξει τακτική και δεν είχε το θάρρος να τον ελέγξει –ευγενικά και χριστιανικά πάντοτε –για την αθεΐα του»! «Κανείς δεν του είπε ότι η αθεΐα είναι μια αρρώστια της ψυχής ή καλύτερα μια βλακεία και τίποτε περισσότερο» είπε. Μάλιστα σχολίασε ότι «έχασαν την ευκαιρία να διδάξουν τον κ. Τσίπρα ότι η άρνηση της πίστεως στον μόνο αληθινό Θεό και Σωτήρα του κόσμου, τον Χριστό, είναι μια αφύσικη, μια δαιμονική κατάσταση και συγχρόνως να τον οδηγήσουν στη μετάνοια».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι «Αγιορείτες Πατέρες», όπως υπογράφουν το ανώνυμο κείμενό τους που φιλοξενεί το site τής ΧΑ, διερωτώμενοι: «Οταν πάνε οι συριζαίοι και δεν ορκίζονται χριστιανικά, δεν πρέπει να τους πεις: “Πού πάτε, διαβολόπαιδα, που η μάνα σας και η γιαγιά σας σάς μεγάλωσαν με τον Σταυρό, τον Χριστό και την Παναγία και εσείς διαγράφετε τους προγόνους και τις αρχές τους;”». Ενώ σημειώνουν: «Ηρθε ο αρχηγός της αθεΐας και της προδοσίας στο Αγιον Ορος, που δεν σέβεται τίποτα, που ενώ έχει οικογένεια είναι ανύπανδρος, και με παιδιά αβάπτιστα, να κάνει τι; Να προσκυνήσει; Μα δήλωσε άθεος. Να μετανοήσει; Μα δεν δήλωσε καμία μετάνοια». Και στρέφονται κατά των μονών που τον υποδέχθηκαν τονίζοντας ότι «το Αγιον Ορος δεν πρέπει να είναι οργανισμός που δέχεται τον κάθε εγκληματία πολιτικό και προδότη εθνικό που δεν δηλώνει μετάνοια με έμπρακτη αλλαγή πολιτικής και να του δίνει πιστοποιητικό εθνοσωτήρα»!
Οσον αφορά τα εσωκομματικά σχόλια, εκτός της κυρίας Πορτάλιου, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «ανταγωνιστική σε μείζονα ζητήματα» σχέση της Αριστεράς με την Εκκλησία κατακρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι «δεν συζήτησε στο Αγιον Ορος τίποτε ουσιώδες από τα επίδικα» των σχέσεων αυτών, κάποιοι υπενθύμιζαν τις εκκρεμείς δικαστικές διαμάχες του Αγίου Ορους, το οποίο έχει στραφεί κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Λίτσα Αμμανατίδου κ.ά., κατά της οποίας κατέθεσε προσφάτως αγωγή η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας αξιώνοντας 150.000 ευρώ για δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει προ πενταετίας σχετικά με τις διεκδικήσεις (της Μονής) επί εκτάσεων γης στη Σκύρο (γεγονός πάντως που απέτρεψε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μονή). Στις εκκρεμότητες ανήκει και η διαμάχη με αφορμή τη συμβολική παραβίαση του άβατου του Αγίου Ορους το 2008 από ομάδα γυναικών διαδηλωτριών, μεταξύ των οποίων και η κυρία Αμμανατίδου, με αφορμή τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπαιδίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



