Μπορεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Σελόντα να οριστικοποιήθηκε χθες με τη σύμφωνη γνώμη πιστωτριών τραπεζών και διοίκησης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας κύριος Βασίλης Στεφανής, αλλά η σημερινή έκτακτη συνέλευση που είχε ως αντικείμενο την έγκριση του σχεδίου ανεβλήθη μετά από αίτημα δύο μετόχων για τις 22 Αυγούστου.

Ετσι και αλλιώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία του 67%, καθώς οι μέτοχοι που κατέθεσαν τις μετοχές τους αντιπροσώπευαν μόλις το 27,83%.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία στις 22 Αυγούστου, αλλιώς το σχέδιο θα εγκριθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης επαναληπτικής συνέλευσης, όταν και θα απαιτηθεί απαρτία του 33%.
Οι μέτοχοι που ζήτησαν αναβολή ασκώντας το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος καθώς κατέχουν τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου ήταν ο κ. Γρυπιώτης Γιώργος με 13% και η Alpha Bank. Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση εκπροσώπου άλλης πιστώτριας τράπεζας που χαρακτήρισε τις αιτήσεις για αναβολή ως «παρελκυστικές τακτικές», κάτι που πιστοποιεί το γεγονός ότι ο καθένας εμπλεκόμενος (τράπεζες, μέτοχοι) έχει τη δική του ατζέντα για αυτό και αργούν οι αναδιαρθρώσεις.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει εναλλακτικά α) κεφαλαιοποίηση χρεών έως το ποσό των 50,4 εκατ. ευρώ και β) κεφαλαιοποίηση χρεών 50,4 εκατ. ευρώ και αύξηση κεφαλαίου 20,1 εκατ. ευρώ με κάλυψη αποκλειστικά από στρατηγικό επενδυτή.
Σε παρέμβασή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Στεφανής ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν πλεόν πολύ καλή γνώση για τον κλάδο και η Σελόντα είναι η αξιόπιστη δύναμη που θα πρωτοστατήσει στην αναδιάρθρωση του χώρου, χωρίς να θέσει προϋποθέσεις.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι μαζί με το Νηρέα έχουν συμφωνήσει να δημιουργήσουν κοινή εμπορική εταιρεία κατά παρέκκλιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διευκρίνισε πως έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις αλλά ακόμη δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα.
Εκτίμησε πως πλέον οι πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση του κλάδου πρέπει να επισπευσθούν καθώς έχει δοθεί ζωτικός χώρος στους Τούρκους που αυξάνουν τη διείσδυσή τους στην αγορά.
Τέλος, ανέφερε πως σε όγκο, οι πωλήσεις της Σελόντα το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι αυξημένες κατά 11% και πως στο σύνολό τους οι εξαγωγές του κλάδου είναι ενισχυμένες κατά 5%.