Στα «ηλεκτροφόρα» πόδια της φαίνεται να οφείλει την υπερφυσική της ικανότητα να περπατάει κυριολεκτικά παντού – ακόμα και ανάποδα – η σαύρα γκέκο σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου, στο Οντάριο του Καναδά, με επικεφαλής τον δρα Αλέξανδρο Πενλίδη.

Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν κατά πόσο οι ηλεκτροστατικές δυνάμεις που προκύπτουν μέσα από την κίνηση των γκέκο, θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στην ικανότητά τους να προσκολλώνται σε διάφορες επιφάνειες – κάτι παρόμοιο δηλαδή, με αυτό που συμβαίνει, όταν π.χ. τρίβουμε την επιφάνεια ενός μπαλονιού.

Βόλτα στο… ταβάνι

Ο δρ Πενλίδης και η ομάδα του, διαπίστωσαν ότι κατά το άγγιγμά του σε μια επιφάνεια, το «μαξιλαράκι» που βρίσκεται στο κάτω μέρος του ποδιού της σαύρας ήταν θετικά φορτισμένο. Η επιφάνεια πάλι την οποία άγγιζε ήταν αρνητικά φορτισμένη, δημιουργώντας ηλεκτροστατική έλξη.

Συγκρίνοντας την ένταση της ηλεκτροστατικής δύναμης ανάμεσα στα πόδια του γκέκο και της επιφάνειας στην οποία πατούσε, οι ερευνητές είδαν ότι υπήρχε μια σχετική ισορροπία.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ηλεκτροστατική δύναμη θα μπορούσε να παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς τα “κολλώδη” πόδια του γκέκο» εξηγεί ο δρ Πενλίδης.

Τα νέα ευρήματα των ειδικών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Royal Society Interface».