Μια ιδιαίτερα δημοφιλής θεωρία στην επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι δέκα χιλιάδες ώρες προπόνησης – εξάσκησης μπορεί να κάνει οποιονδήποτε εξπέρ σε οποιαδήποτε δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων και των σπορ. Μια νέα μελέτη Αμερικανών ειδικών έρχεται να ανατρέψει αυτή την θεωρία όσον αφορά τουλάχιστον τα σπριντ. Σύμφωνα με τους ερευνητές σπρίντερ κάποιος γεννιέται και δεν μπορεί να γίνει όση προπόνηση και αν κάνει.


Το έχουν στο… αίμα τους

Την έρευνα πραγματοποίησαν ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Grand Valley στο Μιζούρι οι οποίοι μελέτησαν τους φακέλους 26 κορυφαίων σπρίντερ, ανάμεσα τους 15 χρυσοί ολυμπιονίκες και οι οκτώ ταχύτεροι άνθρωποι στην ιστορία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα με εκείνα 26 σπρίντερ και άλλων αθλητών που έλαβαν πριν από δύο έτη μέρος στο εθνικό κολεγιακό πρωτάθλημα στίβου των ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσαν και οι άντρες και οι γυναίκες σπρίντερ έτρεχαν πολύ γρήγορα και σίγουρα ταχύτερα από τους περισσότερους συνανθρώπους τους πριν ξεκινήσουν να προπονούνται εντατικά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι περισσότεροι σπρίντερ έχουν καταφέρει να φτάσουν σε μάξιμουμ απόδοση και οι επιδόσεις τους να είναι παγκοσμίου επιπέδου σε λιγότερο από πέντε έτη μετά την εκκίνηση της (εντατικής) ενασχόλησης τους με τα σπριντ, κάποιοι το κατάφερναν μέσα σε μόλις τρία έτη.

«Περιμέναμε ότι τα βιογραφικά των περισσότερων πρωταθλητών των σπριντ θα έδειχναν ότι ήταν τα πιο γρήγορα παιδιά στην γειτονιά τους και γενικότερα θα έτρεχαν πολύ γρήγορα πριν ξεκινήσουν να κάνουν προπονήσεις. Όμως δεν περιμέναμε ότι αυτό θα συνέβαινε με όλους ανεξαιρέτως τους αθλητές. Το φαινόμενο εμφανίζεται σε όλες τις περιπτώσεις από την Ελεν Στίβενς, ολυμπιονίκη του 1936 μέχρι και τον Γιουσέιν Μπολτ» αναφέρει ο Μάικλ Λομπάρντο, καθηγητής βιολογίας στο Grand Valley εκ των επικεφαλής των ερευνητών.