Μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς τόνισε μεταξύ άλλων πως τόσο ο όμιλος, όσο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει ολοκλήρωσαν τις επιβεβλημένες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, αποκαθιστώντας σταδιακά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε διεθνώς ανταγωνιστικά επίπεδα, ενώ τώρα προωθούν και τον τελευταίο κύκλο επικουρικών δράσεων ενίσχυσης κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιβράδυνση της δημιουργίας νέων επισφαλειών, και κατά συνέπεια της ταχύτητας συσσώρευσης νέων προβλέψεων, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της καταθετικής βάσης, τις περικοπές λειτουργικού κόστους και τη σταδιακή επάνοδο στις αγορές, βελτιώνουν την πρόσβαση σε ρευστότητα, ενώ υποστηρίζουν την υγιή μακροπρόθεσμη οργανική κερδοφορία».
Ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι η μετάβαση του ομίλου της ΕΤΕ από τη φάση σταθεροποίησης, αναδιάρθρωσης και θωράκισης του 2013, στη φάση ενεργού στήριξης της οικονομίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του 2014.
«Έτσι, ενώ η ελληνική οικονομία κερδίζει το στοίχημα της σταθεροποίησης και ετοιμάζεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ανάκαμψης, το τραπεζικό σύστημα κερδίζει και αυτό το δικό του μεγάλο στοίχημα και αποκαθιστά την δύναμή του» πρόσθεσε σχετικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, η ψήφος εμπιστοσύνης από τα ιδιωτικά κεφάλαια και οι επικουρικές δράσεις που υλοποιούνται ενισχύουν την κεφαλαιακή επάρκεια σε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά επίπεδα και δημιουργούν αξιόλογο μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε να προσβλέπουμε με (σχετική) αισιοδοξία και στα αποτελέσματα της άσκησης αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού και των επερχόμενων τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ.
Αναφερόμενες στις θεσμικές εξελίξεις και τη νομισματική στρατηγική σε επίπεδο ευρωζώνης, σημείωσε πως δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που αυξάνει την εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη στο σύνολό της.
«Η ΕΚΤ αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις σταδιακά αναγνωρίζουν ότι το διακύβευμα της ισόρροπης ανάκαμψης της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά σημαντικό με την ΕΚΤ να γίνεται — με τη βοήθεια και του χαμηλού πληθωρισμού — όλο και πιο τολμηρή αναγνωρίζοντας ότι η συμβατική νομισματική εργαλειοθήκη έχει εξαντλήσει τα όριά της και δε βοηθά κυρίως αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη».