• Αναζήτηση

Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων που κλάπηκαν από τους Ναζί

10.600 αρχαιότητες που προέρχονται από ανασκαφικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και είχαν μεταφερθεί στην Γερμανία κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιστρέφουν στη χώρα μας.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου στο Pfahlbau Museum (στο Unteruhldingen, πόλη στο Κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης) η επίσημη τελετή επιστροφής αρχαιοτήτων, οι οποίες είχαν ανασκαφεί στην Ελλάδα και μεταφερθεί στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η τελετή έγινε παρουσία του Staatssekretaer του Υπουργείου Επιστημών, Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Γιούργκεν Βάλτερ, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Στουτγάρδη, κ. Παναγιώτη Πάρτσου, της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κας Μαρίας Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, του Διευθυντή του Γερμανικού Μουσείου και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Tübingen , κ. Γκούντερ Σέμπελ, τοπικών βουλευτών, αρχαιολόγων και δημοσιογράφων.
Η επιστροφή αφορά σε 10.600 όστρακα (σπαράγματα αγγείων), λίθινα τέχνεργα, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, οστεολογικό υλικό, που προέρχονται από ανασκαφικές δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 1941 από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
Με χαιρετισμό του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κων/νος Τασούλας επεσήμανε τον υψηλό συμβολισμό της χειρονομίας και μνημόνευσε περιστατικά αρπαγής αρχαιοτήτων, πυρπόλησης εκκλησιών και μοναστηριών, καταστροφής αρχαίων για την κατασκευή οχυρωματικών έργων, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής.
Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατο επαναπατρισμό των δύο κυκλαδικών αρχαιοτήτων και την επιστροφή του αρχαιολογικού υλικού από τη Μαγούλα Βισβίκη αλλά και διάφορες νεολιθικές θέσεις της Θεσσαλίας που θα συμβάλουν καθοριστικά στη χαλύβδωση των μακροχρόνιων δεσμών των δύο κρατών αλλά και θα θέσουν επιτακτικά προς όλους το αίτημα – αξίωση: Βοηθείστε στην επανένωση των πολιτιστικών αγαθών! Βοηθείστε στην αποκατάσταση της ακεραιότητας των μνημείων! Δεν επιτρέπεται τα πολιτιστικά αγαθά να αντιμετωπίζονται ως λεία πολέμου!
Τόνισε δε ότι η συγκεκριμένη χειρονομία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η Γερμανία εδώ και δύο αιώνες ακολουθούν κοινές πνευματικές πορείες και πολλοί υπήρξαν οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο λαών: Οι φίλεργοι Έλληνες μετανάστες, οι χιλιάδες Έλληνες απόφοιτοι Γερμανικών Πανεπιστημίων, το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ινστιτούτο Goethe, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
Αναφερόμενη στα ανασκαφικά δεδομένα της έρευνας στη Μαγούλα Βισβίκη και μάλιστα όπως αυτά διαμορφώνονται από τις νεώτερες μελέτες, η κα Βλαζάκη επεσήμανε ότι καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών να καταγραφούν και να τεκμηριωθούν αρχαιότητες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία εκλάπησαν στη διάρκεια της Κατοχής 1941 – 44 ώστε να ζητηθεί ο επαναπατρισμός τους.
Την ανάγκη επαναπατρισμού παρανόμως εξαχθέντων αρχαίων αλλά και της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος σημείωσαν με έμφαση και οι γερμανοί ομιλητές, κ.κ. Βάλτερ και Σέμπελ. Οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν αρχικώς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και κατόπιν στις χωρικά αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk