Ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες το κλείσιμο της στρόφιγγας ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία, με την Κομισιόν να διαπιστώνει ενδεχόμενο ελλείψεων μεσοπρόθεσμα. Η ευρωπαϊκή πλευρά κάλεσε εκ νέου σε συμβιβασμό, σημειώνοντας ότι προβλέπονται νέες τριμερείς συνομιλίες εντός του μήνα αλλά και πως το σχέδιο για τον αγωγό South Stream «είναι κάτι που μπορούμε να αποδεχθούμε».

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει την πρόθεση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις δικές της υποχρεώσεις ως προς την τροφοδοσία της ΕΕ.

Ωστόσο, σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα, εάν δεν γεμίσει τώρα τις αποθήκες της.

Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα, εάν δεν επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και την χώρα διέλευσης Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα. «Αλλα, εάν δεν γεμίσουν οι αποθήκες τώρα, μπορεί όλοι να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τον χειμώνα» προειδοποίησε.

Καλώντας τη ρωσική πλευρά να επανεξετάσει την συμβιβαστική προσφορά της προς την Ουκρανία, ίσως με κάποιες μικρές προσαρμογές, ο Γκίντερ Ετινγκερ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει τη διοργάνωση νέων συνομιλιών για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για το φυσικό αέριο.

«Προβλέπονται νέες προσκλήσεις για τριμερείς συνομιλίες εντός του Ιουνίου» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

Αναφερόμενος στο αγωγό South Stream, ο οποίος κατασκευάζεται από την Gazprom για την απευθείας αποστολή φυσικού αερίου στην ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θέμα το οποίο δυσχέρανε τις τριμερείς συνομιλίες, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ότι είναι ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποδεχθεί.

Ο Ετινγκερ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Gazprom: Βλέπει σημαντικούς κινδύνους για το φυσικό αέριο της ΕΕ

Υπάρχουν κίνδυνοι για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι ασήμαντοι δηλώνει η Gazprom, μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας προς την Ουκρανία και εν μέσω ανησυχιών από την ΕΕ για το πώς αυτό θα επηρεάσει τις προμήθειες στην Ευρώπη.

«Σχετικά με τους κινδύνους μεταφοράς (αερίου στην ΕΕ), υπάρχουν και δεν είναι ασήμαντοι» είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξέι Μίλερ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom δήλωσε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο «δεν υπάρχει πλέον θέμα συζήτησης».

Νωρίτερα, η εταιρεία είχε σημειώσει με νόημα ότι ενημέρωσε τις Βρυξέλλες «για πιθανή διαταραχή στις παραδόσεις εάν η Ουκρανία παρακρατήσει αέριο» που προορίζεται για την Ευρώπη.

Το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο καλύπτεται από την Gazprom, και το μισό από αυτά παραδίδεται μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Gazprom ότι θα παραδίδει μόνο προπληρωμένο φυσικό αέριο στην Ουκρανία και το κλείσιμο της στρόφιγγας προκαλούν έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να διαπιστώνει ενδεχόμενο ελλείψεων μεσοπρόθεσμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom δεν έπαψε να λέει ότι η Ουκρανία οφείλει να ρυθμίσει τα χρέη της, κατηγορώντας το Κίεβο ότι μιλάει για έναν «πόλεμο του φυσικού αερίου» και ότι «εκβιάζει» χωρίς να κάνει «ούτε μία πρόταση» για κάποιο συμβιβασμό.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε την Ουκρανία και την Ρωσία να «κάνουν μια προσπάθεια» για να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να ξαναρχίσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλέσω τις δύο χώρες να κάνουν μια προσπάθεια και να δεσμευτούν […] για την δική τους αξιοπιστία» δήλωσε ο Μπαρόζο από το Σανταντέρ, στην βόρεια Ισπανία, λίγο μετά την ανακοίνωση της διακοπής από την Μόσχα των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι «η πρόταση (συμφωνίας) που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια καλή πρόταση», σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην Ρωσία να λάβει τα χρωστούμενα από την γειτονική της χώρα και στην Ουκρανία να έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη τιμή στο μέλλον.