Σε εξέλιξη είναι στο τουριστικό θέρετρο Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας το γεύμα των ηγετών της ΕΕ, που συμμετέχουν σε εκδήλωση του ΕΛΚ. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόεδρος του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ.

Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του ΕΛΚ είναι η υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, την οποία στηρίζει ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα των επαφών

Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντόλ και με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ.

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο για τους ηγέτες που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Αλμπουφέιρα όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση θα βρίσκονται ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρι Κατάινεν.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει πολιτικές για να βγει οριστικά από την κρίση, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας κυρίως για τη νέα γενιά.

Θα αναφερθεί, επίσης, και στις εξελίξεις στην χώρα μας τονίζοντας ότι μετά από έξι χρόνια κρίσης που στοίχισαν στην ανάπτυξη και επέφεραν μείωση του βιοτικού επιπέδου η Ελλάδα έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, ενώ το 2014 θα κλείσει με, έστω και μικρό, θετικό ρυθμό ανάπτυξης.