«Εύθικτο» και «αυταρχικό» χαρακτηρίζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο υπό έκδοση βιβλίο της με τίτλο «Hard Choices» («Δύσκολες Επιλογές») που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, εν μέσω της έντονη φημολογίας περί υποψηφιότητάς της για την προεδρία το 2016.

Το δίκτυο CBS, στο οποίο ανήκει ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster που θα εκδώσει το βιβλίο, εξασφάλισε αποσπάσματά του, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το βιβλίο αναφέρεται κυρίως στην τετραετή θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών και σε θέματα που αφορούν από την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012, μέχρι την μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στο Αφγανιστάν, το αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης, τον πόλεμο στη Συρία και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει πως ο ρώσος πρόεδρος απέδειξε συν τω χρόνω ότι απεχθάνεται την κριτική και «τελικά τις διαφωνίες και τον διάλογο».

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, η Χίλαρι Κλίντον συνέκρινε τον Βλ.Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά λίγο μετά απέσυρε το σχόλιό της. Απαντώντας, ο πρόεδρος της Ρωσίας σχολίασε: «Είναι καλύτερο να μη διαφωνείς με γυναίκες. Όταν οι άνθρωποι το τραβάνε, δεν σημαίνει ότι είναι ισχυροί, αλλά αδύναμοι. Αλλά ίσως η αδυναμία να μην είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό μίας γυναίκας».

Στο βιβλίο της η Κλίντον γράφει ότι διαφωνεί με το επιχείρημα ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είτε προκάλεσε είτε επέτεινε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και προσθέτει ότι οι πιο πειστικές φωνές που αντικρούουν αυτό το επιχείρημα είναι οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Η Κλίντον γράφει και για τις διαφωνίες της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το αν θα έπρεπε να εξοπλιστούν οι αντάρτες στη Συρία. Όπως σημειώνει, σεβάστηκε την άρνησή του στην πρότασή της να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ να εξοπλίζουν και να εκπαιδεύουν μετριοπαθείς σύρους αντάρτες.

Αναφέρεται ακόμη στην επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί περιλαμβανομένου του πρεσβευτή Κρις Στίβενς, λέγοντας: «Ποτέ δεν θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια για ό,τι συνέβη». Οι Ρεπουμπλικάνοι τότε είχαν καταδικάσει τους χειρισμούς της στην υπόθεση.

Σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες για την απελευθέρωση του λοχία Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν σχεδόν πέντε χρόνια από Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και την ανταλλαγή του με πέντε Ταλιμπάν που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο, η Χίλαρι Κλίντον αποκαλύπτει στο βιβλίο της ότι είχαν προηγηθεί εδώ και καιρό συζητήσεις για την υπόθεση αυτή ανάμεσα σε ανώτατους συμβούλους της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και η ίδια.

«Αναγνώρισα, όπως είχα κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι το να ανοίξω την πόρτα στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν θα ενοχλούσε πολλούς Αμερικανούς ύστερα από τόσα χρόνια πολέμου» γράφει, ξεκαθαρίζοντας ότι είχε εγείρει επιφυλάξεις.

Τονίζει ακόμη ότι εύχεται να είχε καταψηφίσει την πρόταση για την εισβολή στο Ιράκ όταν ήταν γερουσιαστής το 2002. «Θεώρησα ότι έπραξα καλή τη πίστει και πήρα την καλύτερη απόφαση που μπορούσα με τις πληροφορίες που είχα. Και δεν ήμουν η μόνη που έσφαλα. Όμως έκανα λάθος. Απλά και ξεκάθαρα» σημειώνει.

Τέλος, η υπουργός των ΗΠΑ κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην προσωπική της σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα. Συγκεκριμένα, γράφει για τη συνάντησή της με τον Μπ.Ομπάμα το 2008, όταν ήταν υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές και τελικά το έλαβε εκείνος.

«Κοιταχτήκαμε σαν δύο έφηβοι στο πρώτο αμήχανο ραντεβού και ήπιαμε μερικές γουλιές Chardonnay» υποστηρίζει.