Ποσειδώνια: Δυναμικό παρόν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο τομέα της ναυπηγικής τα περίπτερα της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας κλέβουν την παράσταση στα φετινά Ποσειδώνια, αλλά αισθητή είναι η παρουσία στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση και των αραβικών χωρών.

Στο τομέα της ναυπηγικής τα περίπτερα της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας κλέβουν την παράσταση στα φετινά Ποσειδώνια, αλλά αισθητή είναι η παρουσία στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση και των αραβικών χωρών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν δυναμικό παρόν και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση των διοργανωτών συνολικά 36 εταιρίες από τη ναυτιλιακή βιομηχανία των ΗΑΕ παρουσίασαν μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που στοχεύουν στο ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων πλοιοκτητών.
Από κατασκευαστές εξοπλισμού δορυφορικών επικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας έως ναυπηγοεπισκευαστικές εταιρίες και από προμηθευτές καυσίμων και λιπαντικών έως λιμάνια και λιμενικές αρχές περιλαμβάνει η παρουσία των Εμιράτων προβάλλοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την βιομηχανία τους μπροστά σε ένα κοινό επισκεπτών της έκθεσης, το οποίο φέτος ήταν κατά 38% αυξημένο σε σχέση με τα Ποσειδώνια του 2012.
«Είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό ναυτιλιακό περιβάλλον είναι ιδανικό για την προβολή της θαλάσσιας βιομηχανίας του Ντουμπάι», δήλωσε ο κ. Ναουφάλ Αλ Τζουράνι, υπεύθυνος ενημέρωσης της Ναυτιλιακής Αρχής της πόλης του Ντουμπάι που χαρακτηρίζεται ως ένας υπερσύγχρονος ναυτιλιακός κόμβος, ο οποίος προσελκύει εταιρίες του χώρου από ολόκληρο τον κόσμο που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εμιράτο. Και συμπλήρωσε: «Προσφέρουμε ένα ιδιαίτερα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον με ολοκληρωμένες υποδομές μέσα σε ένα ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο, τόσο σε ελληνικές όσο και σε ξένες ναυτιλιακές.»
Περίπου 160 χιλιόμετρα νότια του Ντουμπάι βρίσκεται το Άμπου Ντάμπι όπου δημιουργούνται νέες γειτονιές, προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο πληθυσμό της πρωτεύουσας των ΗΑΕ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών των Ποσειδωνίων: «Η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται στην άφιξη εργαζομένων από ολόκληρο τον κόσμο που καλύπτουν θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργούνται λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, με τη ναυτιλία να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, μετά την έναρξη λειτουργίας του λιμένα της Χαλίφα, ενός υπερσύγχρονου λιμένα διαστάσεων 2.7 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέγιστο βάθος τα 16.5 μέτρα. Μέσω της λιμενικής αυτής υποδομής, εκπληρώνεται ένα μέρος του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι όσον αφορά τη διαφοροποίηση του πλουτοπαραγωγικού φάσματος, προσβλέποντας σε σημαντικά έσοδα μέσω της ναυτιλίας.»
Σύμφωνα με τον Δρ. Χαλεντ Αλ Μαρζουί, Διευθύντα Σύμβουλο του ναυπηγείου του Αμπου Ντάμπι, η πρώτη παρουσία της εταιρίας στα Ποσειδώνια συνάδει με την στρατηγική δημιουργίας συνεργασιών που ακολουθεί. «Είμαστε εδώ για να συνομιλήσουμε με δυνητικούς συνεργάτες και για να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες με άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στελέχη της εταιρίας, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των επισκευών και μεταποιήσεων εμπορικών, καθώς επίσης και πλοίων του ναυτικού των ΗΑΕ, υποδέχτηκαν σε ενημερωτική τους εκδήλωση τον πρέσβη των ΗΑΕ στην Αθήνα κ. Σουλταν Μοχάμεντ Μαζεντ Αλ Αλί, «γεγονός που επιβεβαιώνει με επίσημο τρόπο τη σημασία που προσδίδει η χώρα στον τομέα της ναυτιλίας, ο οποίος συνεισφέρει το 4.6% του ΕΑΠ των εμιράτων με 75.000 θέσεις εργασίας.»
Το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι έχουν πολύ περισσότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην οικονομική τους ανάπτυξη. Υπάρχει όμως και το μικροσκοπικό και βραχώδες εμιράτο της Φουζαϊρά στο βόρειο τμήμα της χώρας που στηρίζει πολλά πάνω στον χώρο της ναυτιλίας και συγκεκριμένα στον τομέα πετρέλευση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση
Το συγκεκριμένο εμιράτο επενδύει πολλά πάνω στη δημιουργία λιμενικών υποδομών, θέτοντας ένα αναπτυξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο οι μεγάλες εταιρίες της χώρας βασίζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, καθώς το λιμάνι της Φουζαϊρά βρίσκεται σε μία άκρως γεωστρατηγικής σημασίας θέση στα στενά του Ορμούζ που χωρίζουν την Αραβική χερσόνησο από το Ιράν.
Η ENOC, η οποία είναι η εθνική εταιρία πετρελαίου του Ντουμπάι, έχει επενδύσει σημαντικά στις εγκαταστάσεις που διαθέτει στη Φουζαϊρά, έχοντας δημιουργήσει το μεγαλύτερο κέντρο ανεφοδιασμού πετρελαίου και λιπαντικών του λιμένα, χωρητικότητας 250.000 τόνων ετησίως, ενώ ήδη ανακοίνωσε σχέδια αύξησης της χωρητικότητας κατά 100.000 τόνους έως το 2015.
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας στα Ποσειδώνια κ. Αριφ Αχμεντ Ελ Μαρντί είπε: «Είναι η πρώτη μας συμμετοχή σε ναυτιλιακή έκθεση και η επιλογή των Ποσειδωνίων έγινε με γνώμονα τη σημασία που έχει η Έκθεση αυτή σε διεθνές επίπεδο, καθώς μέσω αυτής μπορούμε να προβάλλουμε το ναυτιλιακό μας προϊόν σε ένα παγκόσμιο κοινό. Μέσω της παρουσίας μας στην Ελλάδα ελπίζουμε επίσης να αποκτήσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρουμε από τη βάση της Fujairah, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι πετρέλευσης και ανεφοδιασμού καυσίμων και λιπαντικών στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον κ. Ελ Μαρντί, επίκειτο μεγάλη συμφωνία μεταξύ της ENOC και κυπριακής εταιρίας κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων που κλείνουν την Παρασκευή με πανηγυρικό τρόπο, λόγω της σημαντικής αύξησης των μεγεθών που σημείωσε η φετινή διοργάνωση σε κάθε επίπεδο.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk