Ερευνα για την παρακολούθηση κινητού της Μέρκελ από NSA

Οι γερμανικές δικαστικές αρχές θα ερευνήσουν τις υποκλοπές που πιστεύεται ότι έγιναν στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Μέρκελ από την NSA, όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν. Η έρευνα πάντως δεν θα επεκταθεί και στις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών, σύμφωνα πάντοτε με τις αποικαλύψεις.

Οι γερμανικές δικαστικές αρχές θα ερευνήσουν τις υποκλοπές που πιστεύεται ότι έγιναν στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Μέρκελ από την NSA, όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Θα ξεκινήσω έρευνα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου»
δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας Χάραλντ Ράνγκε μετά την κατάθεσή του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η έρευνα στρέφεται «κατ’ αγνώστων» διευκρίνισε ο Ράνγκε, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας που εδρεύει στην Καρλσρούη, και θα αφορά την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ ξένης μυστικής υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος εκατομμυρίων Γερμανών, γεγονός που αποκαλύφθηκε επίσης από τα απόρρητα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν.

Το Βερολίνο συγκλονίστηκε το καλοκαίρι του 2013 από τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA, σύμφωνα με τις οποίες, οι ΗΠΑ επί σειρά ετών παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες εκατομμυρίων πολιτών, ακόμα και το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ.

Το σκάνδαλο επηρέασε τις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ που, κατά παράδοση, είναι πολύ στενές.

Η απόφαση να ερευνηθούν μόνο οι υποκλοπές σε βάρος της καγκελαρίου επικρίθηκε τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους εταίρους της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk