Σκωτσέζικο ντους για τα δομημένα

Η απόφαση για την ενοχή των κατηγορουμένων στην υπόθεση των ομολόγων, με κυρίαρχο το δομημένο των 280 εκατ. ευρώ,

Η απόφαση για την ενοχή των κατηγορουμένων στην υπόθεση των ομολόγων, με κυρίαρχο το δομημένο των 280 εκατ. ευρώ, δεν δίνει απλώς τέλος σε μια ακροαματική διαδικασία δυόμισι ετών, αλλά κυρίως συνιστά τη βασική έκβαση σε μια υπόθεση-σκάνδαλο που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση σκηνικού διαφθοράς στη δημόσια ζωή του τόπου.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ομοφώνως ενόχους 13 εκ των αρχικώς 15 κατηγορουμένων, επιδικάζοντας βαριές ποινές, που ακόμη και στη συγχωνευμένη εκδοχή τους προκαλούν δέος: τον Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ (20 χρόνια), την Παναγιώτα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ (20 χρόνια), τον Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ (20 χρόνια), τον Γεράσιμο Κονδιάρη, πρώην αντιπρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ (20 χρόνια), τον Κωνσταντίνο Χρηστίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΠΟΚΑ (20 χρόνια), τους εκπροσώπους της JP Morgan Χαράλαμπο Αδαμόπουλο (25 χρόνια) και Αβραάμ Σαββίδη (25 χρόνια), τον Νικόλαο Μπούγο της HypoVereinsbank (15 χρόνια), τους εκπροσώπους της χρηματιστηριακής εταιρείας Acropolis Γιώργο Αποστολίδη (25 χρόνια) και Θεόδωρο Πρινιωτάκη (25 χρόνια) (σ.σ.: ο πατέρας του Σοφοκλής έχει αποβιώσει), τον Γιώργο Παπαμαρκάκη της North Asset Management (25 χρόνια), καθώς και τους Δημήτριο και Αγγελο Λιάτη, λογιστές (5 χρόνια στον καθένα). Αθώος κρίθηκε μόνον ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος.
«Κλειδί» η αναστολή


Το δικαστήριο δεν είχε ακόμη αποφανθεί σχετικά με την αναστέλλουσα δύναμη της απόφασης-κλειδί για να αφεθούν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες ως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, και πολλά από τα πρόσωπα που γέμιζαν την αίθουσα του Εφετείου ήταν σφιγμένα, άλλα κλαμένα, σχεδόν υπό κατάρρευση· επτά χρόνια ποινικής διερεύνησης (από το 2007) είχαν συμπυκνωθεί σε μία ημέρα και το μέλλον των καταδικασθέντων παρέμενε αβέβαιο. Λίγη ώρα νωρίτερα, και μέχρις ότου το δικαστήριο τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, κινδύνευαν ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.
Παρά το γεγονός ότι στη μάχη που δόθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης σταχυολογήθηκαν και προβλήθηκαν ετυμηγορίες του παρελθόντος («του Παντείου και της Αιξωνής») που έχουν κινηθεί στο δίπολο «ιλιγγιώδεις ποινές – αναστολή», εντούτοις η απόφαση προκάλεσε σχόλια.

«Οι επιβληθείσες ποινές κινήθηκαν σε μη αναμενόμενα ύψη»
εκτιμά ο κ. Αριστομένης Τζαννετής, συνήγορος υπεράσπισης του Α. Σαββίδη και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Τούτο οφείλεται στο ότι το δικαστήριο δέχθηκε ότι με την απόκτηση τμημάτων του συνθέτου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, τελέσθηκαν ισάριθμες συρρέουσες πράξεις απάτης, για κάθε μία από τις οποίες επιβλήθηκε κάθειρξη δώδεκα ετών. Αν αντιθέτως είχε γίνει δεκτή κατ’ εξακολούθηση τέλεση της απάτης, θα είχε επιβληθεί μια ενιαία ποινή, η οποία μετά την αναγνώριση ελαφρυντικού δεν θα μπορούσε να υπερβεί τα είκοσι έτη. Η υπερβολική διόγκωση των ποινών αντισταθμίστηκε με τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η οποία πάντως δεν συνηθίζεται σε ποινές τέτοιας κλίμακας».
Χρηματική ικανοποίηση


Την αναστολή συνόδευσαν περιοριστικοί όροι, που ποικίλλουν από πρόσωπο σε πρόσωπο, καθώς και εγγυήσεις ως και 200.000 ευρώ, όπως αυτές που αφορούν τους Γ. Αποστολίδη και Θ. Πρινιωτάκη. Στα συγκεκριμένα πρόσωπα επιβλήθηκε μάλιστα δήμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας ίσης των 6 εκατ. και των 7 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, ενώ κατασχέθηκαν ποσά που εντοπίστηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς τους. Σε αμφοτέρους τους εκπροσώπους της Acropolis επιδικάστηκε παράλληλα ποσό συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ – χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, που διατυπώθηκε ως αίτημα από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή.
Στον Γ. Παπαμαρκάκη επιβλήθηκε χρηματική ποινή ύψους 11 εκατ. ευρώ.
Στην παρούσα φάση, το ενδιαφέρον στρέφεται τόσο στην εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης στον δεύτερο βαθμό όσο και στην τρίτη κατά σειρά – υπό εξέλιξη – δίκη, με άξονα τα ομόλογα: αυτή του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ). Η πρώτη, αυτή που αφορούσε τα λεγόμενα «σταθερά» ομόλογα, έχει άλλωστε ολοκληρωθεί, με αθώωση όλων των εμπλεκομένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk