«Μια σειρά από εντυπωσιακά αποτελέσματα συγκλονίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση με την Aκροδεξιά να θριαμβεύει στη Γαλλία, στη Δανία και στην Αυστρία, και την σκληρή Αριστερά (σσ: «the hard left») πρώτο κόμμα στην Ελλάδα», γράφει ο βρετανικός Guardian.
«Η εθνικιστική ακροδεξιά της Γαλλίας φέρνει τα πάνω κάτω στην ευρωπαϊκή πολιτική, κατατροπώνοντας τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές και την παραδοσιακή συντηρητική παράταξη. Αλλά και σε όλη την Ευρώπη, οι κάλπες στέλνουν έναν πρωτοφανή αριθμό ευρωσκεπτικιστών στο Στρασβούργο, δείχνοντας την τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική ελίτ της Ευρώπης», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

«Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατέλαβε την πρώτη θέση στη Γαλλία με πάνω από 25% των ψήφων. Το ακροδεξιό εθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε με παρόμοιο ποσοστό στη Δανία. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας κατέλαβε το ένα πέμπτο των ψήφων, ενώ στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη νίκη επί των δύο παραδοσιακών κομμάτων, των συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας και των Σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ», γράφει η κεντροαριστερή βρετανική εφημερίδα.

Και καταλήγει : «Στην Ελλάδα πρώτος τερμάτισε ο ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει την πολιτική της λιτότητας, αλλά ισχυροί αναδείχθηκαν από τις κάλπες και οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής. Με ποσοστό ως και 10% μπορεί να εκλέξουν τουλάχιστον δύο από τους 21 ευρωβουλευτές της Ελλάδας, παρά την τρέχουσα ποινική δίωξη και το γεγονός ότι αρκετά κορυφαία μέλη τους είναι στη φυλακή. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκφράζει την λαϊκή δυσφορία για την λιτότητα και τις σκληρές περικοπές. Η άνοδος της άκρας Αριστεράς εγείρει αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να αντέξει η κεντροδεξιά κυβέρνηση με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις δύο εδρών».