«Οι εκλογές αποτέλεσαν σημείο καμπής για την Ελλάδα με τους ψηφοφόρους να δίνουν μια θριαμβευτική νίκη στο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έστειλαν τουλάχιστον τρεις νεοναζιστές μέλη της Χρυσής Αυγής στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα The Guardian, σε ανταπόκριση από την Αθήνα.

Σε μια ιστορική ημέρα για την Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει την λιτότητα, κέρδισε με σχεδόν τέσσερις μονάδες διαφορά το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών λέγοντας ότι το αποτέλεσμα στερεί την κυβέρνηση από κάθε «πολιτική ή ηθική νομιμοποίηση» για να συνεχίσει να επιβάλει πολιτικές που έχουν τόσο συντριπτικά απορριφθεί από τον λαό.

Ως η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε βασανιστικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για τα πακέτα διάσωσης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αύριο όλη η Ευρώπη θα μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο 39χρονος Τσίπρας, που είναι επίσης ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν. «Ηδη οι λαοί της Ευρώπης πανηγυρίζουν την ήττα του μνημονίου στην χώρα που επελέγη ως πειραματόζωο από την ευρωπαϊκή ηγεσία».

Αλλά το ποσοστό του στο 26,4 % είναι χαμηλότερο από το 30,2% που λαμβάνουν μαζί τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Και ο Σαμαράς επέμεινε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι η έγκριση που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Αντ’ αυτού, με περίπου 9,37 % των ψήφων το ποσοστό της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής είναι πιθανό να ταρακουνήσει το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο ακόμη περισσότερο.

Δίνοντας συνέχεια στις ισχυρές επιδόσεις τους στις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, οι εξτρεμιστές εκτοξεύθηκαν στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία», τονίζει ο Guardian.



«Στην προσπάθειά της να κερδίσει την διεθνή αποδοχή, η Χρυσή Αυγή έχει κάνει πρόσφατα ανοίγματα σε άλλα ακροδεξιά κόμματα στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος και υποψήφιος για δήμαρχος Αθηναίων, Ηλίας Κασιδιάρης, την περασμένη εβδομάδα περιέγραψε την Μαρίν Λεπέν ως «οραματίστρια». Αλλά το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν έχει επανειλημμένα απορρίψει εκκλήσεις για συνεργασία από τη Χρυσή Αυγή», καταλήγει η ανταπόκριση.