Κυριαρχεί η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς το τελικό εύρος της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα είναι αυτό που θα δρομολογήσει ή όχι πολιτικές εξελίξεις.
Η ήττα της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη και πλέον το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η τελική διαφορά και ποιο πολιτικό συμπέρασμα θα εξαχθεί. Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην παγιωθεί η εικόνα στην κοινή γνώμη πως υπάρχει μήνυμα ανατροπής και επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ, προσπαθώντας να αποδυναμώσουν το μήνυμα της κάλπης, τονίζουν σε όλους τους τόνους, σε τελείως διαφορετική λογική από αυτή που κινήθηκε προεκλογικά, ότι η ψήφος είναι χαλαρή στις ευρωεκλογές.
Επίσης, λένε ότι κατεγράφη η διαμαρτυρία των πολιτών, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως συμπληρώνουν, οι εκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα και δεν επιβεβαιώνεται το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ: «Στις 25 ψηφίζουμε και στις 26 φεύγουν».
Επί της ουσίας είναι σε εξέλιξη από τις επτά το απόγευμα, μόλις μεταδόθηκε τοexitpoll, μια επιχείρηση αποδυνάμωσης του πολιτικού μηνύματος των ευρωεκλογών από τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Κεντρική απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ είναι να μην παγιωθεί η εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ηγέτιδα δύναμη της πολιτικής ζωής.
Παράλληλα κεντρικά «γαλάζια» στελέχη, κατόπιν εντολών του Μεγάρου Μαξίμου και της Συγγρού είναι να τονίζεται σε έντονο ύφος ότι, με βάση την εικόνα που υπάρχει δεν υφίσταται πολιτική ανατροπή και άρα δεν δημιουργείται πολιτικό ζήτημα για τη δικομματική κυβέρνηση.
«Κάποιο μήνυμα συγκλονιστικής ανατροπής δεν υπάρχει»λένε χαρακτηριστικά, αν και υπάρχουν έμπειροι παράγοντες της ΝΔ που είναι επιφυλακτικοί και άκρως προβληματισμένοι. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι πρέπει να δούμε το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα και να δούμε το εύρος της ήττας για να εξάγουμε σαφή πολιτικά συμπεράσματα.
Εκ των πραγμάτων όμως, εάν η ψαλίδα μεγαλώσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τότε θα προκληθεί μεγάλο ζήτημα στη «γαλάζια» στρατηγική, αν και από το Μαξίμου και τη Συγγρού θα προβληθούν δυο χάρτες: των ευρωεκλογών αλλά και των περιφερειακών, όπου οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι περιφερειάρχες πήγαν πολύ καλά.