Ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Γιουσούφ Γιερκέλ που βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου, αφότου φωτογραφήθηκε να κλωτσάει συγγενή ανθρακωρύχου στην τραγωδία που χτύπησε την πόλη Σόμα, «δέχθηκε πρώτος επίθεση», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η αλήθεια από μια φωτογραφία. Ο Γιουσούφ Γιερκέλ είπε ότι ο άνθρωπος τον οποίον κλώτσησε του είχε επιτεθεί πρώτος, τον τραυμάτισε και τον ανάγκασε να πάρει αναρρωτική άδεια για επτά ημέρες [μετά τα γεγονότα]», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα.

Μια σειρά από φωτογραφίες που απεικονίζουν την βάρβαρη επίθεση του Γιερκέλ σε έναν πενθούντα συγγενή, τον οποίον κρατούσαν στο έδαφος δύο άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, προκάλεσαν οργή, καθώς κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Σόμα. Ο κόσμος εκεί τον αποδοκίμασε σε σημείο που οι άνδρες της φρουράς του τον οδήγησαν για ασφάλεια μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ.

Ο Γιερκέλ, ο οποίος συνόδευε τον Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας στις 14 Μαΐου, κατήγγειλε «προκλήσεις και προσβολές» στην πρώτη παρέμβασή του μετά την φωτογραφία που τον εξέθεσε και έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Θλίβομαι βαθιά για το περιστατικό που συνέβη στην Σόμα στις 14 Μαΐου. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να κρατήσω την ψυχραιμία μου παρ΄όλες τις προκλήσεις, τις ύβρεις και τις επιθέσεις που αντιμετώπισα εκείνη την ημέρα», δήλωσε ο Γιερκέλ.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι λυπάται που ο Γιερκέλ «έχασε την ψυχραιμία του», αλλά χαρακτήρισε «φυσική» την αντίδραση σε βίαιες επιθέσεις με ανάλογη βία.