Αλλαγές στις προμήθειες των πληρωμών με κάρτα

Ρυθμίσεις στα συστήματα πληρωμών με κάρτες προωθεί η ΕΕ με στόχο τη μείωση των τελικών τιμών για τους καταναλωτές στα σημεία πώλησης.

Ρυθμίσεις στα συστήματα πληρωμών με κάρτες προωθεί η ΕΕ με στόχο τη μείωση των τελικών τιμών για τους καταναλωτές στα σημεία πώλησης. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνεται η θέσπιση ανώτατων ορίων στις διατραπεζικές προμήθειες, ενώ εξετάζεται η παροχή της δυνατότητας να συμπεριλαμβάνονται πολλαπλά εμπορικά σήματα δικτύων (Visa, Mastercard κ.ά.) πάνω στην ίδια κάρτα. Επιπλέον, συζητείται να δίνεται το δικαίωμα στους εμπόρους να επιλέξουν ποιες κάρτες θα δέχονται ή θα απορρίπτουν, ακόμη και ανάμεσα σε αυτές με το ίδιο εμπορικό σήμα.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν θα οδηγήσουν στον επιδιωκόμενο στόχο της πρότασης της ΕΕ να μειωθούν οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές. Αντίθετα, εκτιμούν ότι οι όποιες απώλειες εσόδων για τις τράπεζες θα καλυφθούν με υψηλότερες χρεώσεις από τους κατόχους καρτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, οι κάτοχοι καρτών θα οδηγούνταν στην ακύρωση των καρτών τους ή στη μείωση της χρήσης τους. Οι επιφυλάξεις αυτές έχουν καταγραφεί και στις συζητήσεις της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από καταναλωτικές οργανώσεις.
Ερευνα στην Ελλάδα


Με στόχο να διερευνηθούν οι απόψεις των κατόχων καρτών σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Mastercard παρήγγειλε έρευνα από το ΙΟΒΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την εταιρεία Public Issue, πραγματοποιήθηκε έρευνα κοινής γνώμης, η οποία στηρίχτηκε στα αποτελέσματα που προέκυψαν από τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων (κατόχων καρτών) πανελλαδικά, με τη χρήση προκαθορισμένου ερωτηματολογίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συχνότητα χρήσης καρτών στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη. Οι κάρτες χρησιμοποιούνται καθημερινά ή εβδομαδιαία μόλις από το 12% των ερωτηθέντων. Για σύγκριση, σε αντίστοιχη έρευνα στην Πορτογαλία, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες καθημερινά και το 30% ως και δύο φορές την εβδομάδα. Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι μόνο ένα 9% των ελλήνων κατόχων κάρτας έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα με συναλλαγή τους και εξ αυτών το 1/3 δήλωσε ότι το πρόβλημα ήταν θέμα αποδοχής της κάρτας. Παρ’ όλα αυτά η χρήση καρτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, με έναν στους τρεις κατόχους να μη χρησιμοποιεί την κάρτα του/της ή να τη χρησιμοποιεί για δαπάνες ύψους ως 50 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα μεγάλο μέρος των κατόχων καρτών, το 75%, εκτιμά ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στα συστήματα πληρωμών δεν θα οδηγήσουν στον επιδιωκόμενο στόχο της πρότασης της ΕΕ να μειωθούν οι τιμές. Ταυτόχρονα, εκφράζεται ο προβληματισμός από αντίστοιχο ποσοστό ότι οι όποιες απώλειες εσόδων για τις τράπεζες θα καλυφθούν με υψηλότερες χρεώσεις από τους κατόχους καρτών. Πιθανή αντίδραση στην ενδεχόμενη αύξηση του κόστους για τους μισούς κατόχους καρτών θα είναι η ακύρωση των καρτών, ενώ το 1/3 δηλώνει ότι θα τις χρησιμοποιεί λιγότερο.
Παράλληλα, πιθανή αλλαγή του καθεστώτος της καθολικής αποδοχής για τις κάρτες, όπως ισχύει σήμερα, εκτιμούν πάνω από τους μισούς κατόχους καρτών, ότι θα επιδράσει αρνητικά στους ίδιους. Επιπρόσθετα, η προσθήκη πολλαπλών εμπορικών σημάτων στις κάρτες, σύμφωνα με τις απαντήσεις των κατόχων καρτών, αναμένεται να δημιουργήσει αβεβαιότητα σε αυτούς για το πού πρέπει να απευθυνθούν σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, σύμφωνα με το 45%, σε περίπτωση αντιδικίας με τους εμπόρους, σύμφωνα με το 55%, αλλά και σε περίπτωση απάτης και επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με το 60% των ερωτηθέντων.
Ετσι, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας προβάλλουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δείχνουν να «τρομάζουν» τους κατόχους καρτών, με την πλειονότητα να πιστεύει ότι οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών, όπως στοχεύει η πρόταση της ΕΕ. Παράλληλα εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο για τις κάρτες τους, με ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε ακύρωση ή/και σε λιγότερη χρήση των καρτών πληρωμών. Η Mastercard εκτιμά ότι η ήδη χαμηλή συχνότητα χρήσης των καρτών στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από τις απαντήσεις των κατόχων καρτών, ενδεχομένως να περιοριστεί περαιτέρω σε περίπτωση που οι καταναλωτές έρθουν αντιμέτωποι με υψηλότερο κόστος κατοχής των καρτών τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk