Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει από το 2008 την Ουάσιγκτον ότι πιθανή ανάμειξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της χώρας στα δύο, αναφέρει απόρρητο τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα προς την Ουάσιγκτον. Το τηλεγράφημα αποκάλυψε προ ημερών ο ιστότοπος Wikileaks.
«Σε συνέχεια της σιωπηλής πρώτης αντίδρασης στην πρόθεση της Ουκρανίας να αναζητήσει συμμετοχή στο Σχέδιο Δράσης του ΝΑΤΟ (ΜΑΡ) στην Διάσκεψη Κορυφής του Βουκουρεστίου ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι επανέλαβαν την έντονη αντίδραση τους, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα έβλεπε κάθε νέα επέκταση [του ΝΑΤΟ] προς τα ανατολικά σαν ενδεχόμενη στρατιωτική απειλή» αναφέρει απόρρητο τηλεγράφημα του 2008 του τότε αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα Γουίλιαμ Μπερνς.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα προς την Ουκρανία, παραμένει πάντοτε ένα ζήτημα συναισθηματικό και νευραλγικό για τη Ρωσία αλλά ταυτόχρονα σκέψεις στρατηγικής πολιτικής υπογραμμίζουν την έντονη αντίθεση της σε ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας», σημειώνει ο αμερικανός διπλωμάτης.
Και συνεχίζει στο τηλεγράφημα του: «Σε ο,τι αφορά την Ουκρανία υπάρχουν και φόβοι μήπως αυτό το ζήτημα ενδεχομένως θα δίχαζε τη χώρα στα δυο, θα οδηγούσε σε βιαιότητες ή ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, γεγονός το οποίο θα υποχρέωνε τη Ρωσία να αποφασίσει αν θα επέμβει».
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η Μόσχα ήταν απόλυτα βέβαιη ότι η επέκταση της Συμμαχίας δεν βασιζόταν σε λόγους ασφάλειας αλλά αντίθετα αποτελούσε κληρονομιά του Ψυχρού Πόλεμου. Προειδοποιούσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν απίθανο να ενίσχυε τις δημοκρατικές κυβερνήσεις.
«Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι το ΝΑΤΟ είναι σε αναζήτηση μιας νέας αποστολής αλλά τα νέα μέλη έχουν μια όλο και μεγαλύτερη τάση να κάνουν και να λένε ό,τι τους καπνίσει απλά και μόνο επειδή είναι κάτω από την ομπρελά του ΝΑΤΟ, δηλαδή μερικά νέα κράτη-μέλη επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία και να δοξάσουν τους φασίστες», αναφέρει το τηλεγράφημα του πρέσβη Μπερνς.
Κάνοντας μια ευρύτερη ανασκόπηση στο πρόβλημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ ο αμερικανός πρεσβευτής γράφει: «Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας για το ΝΑΤΟ όχι μόνο εκνευρίζουν τη Ρωσία αλλά εγκυμονούν σοβαρές ανησυχίες για τις συνέπειες στη σταθερότητα στην περιοχή (…) Οι ειδικοί μας λένε ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η σοβαρότατη διάσταση απόψεων στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με την πλειονότητα της ρωσικής κοινότητας εναντίον της ένταξης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση που θα οδηγούσε σε βιαιότητες και, ακόμη χειρότερα, σε εμφύλιο πόλεμο. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ρωσία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα πρέπει να επέμβει, μια απόφαση που η Ρωσία δεν θα ήθελε να βρει μπροστά της».