Έρευνα για τη σύνθεση και τη διαφάνεια των επιτροπών εμπειρογνωμόνων που χρησιμοποιεί η Κομισιόν έχει ξεκινήσει, με δική της πρωτοβουλία, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Έμιλι Ο’ Ράιλι.

Η Έμιλι Ο’ Ράιλι, ξεκίνησε έρευνα για τις προϋποθέσεις επιλογής και τα κριτήρια των εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν σε επιτροπές ειδικών που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για το πόσο διαφανής είναι η λειτουργία αυτών των επιτροπών.

Η Ο’ Ράιλι, υπογράμμισε ότι «η εργασία της Επιτροπής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συμβουλές των εκατοντάδων ομάδων εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση νομοθεσίας και πολιτικής, που καλύπτουν τομείς από τις υπηρεσίες του φορολογικού και του τραπεζικού τομέα, την οδική ασφάλεια και τα φαρμακευτικά προϊόντα».

«Αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας, οι ομάδες αυτές να λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να ελέγχει και να εμπιστεύεται το έργο τους», κατέληξε η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής.

Όταν η Ο’ Ράιλι ανέλαβε καθήκοντά ως Ευρωπαία Διαμεσολαβητής τον Οκτώβριο του 2013 ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση συστημικών προβλημάτων στους θεσμούς της ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό, διόρισε εσωτερικό συντονιστή για αυτεπάγγελτες έρευνες.

Τονίζεται, ακόμη, ότι με τη βοήθεια της δημόσιας διαβούλευσης, η Διαμεσολαβητής θα εξετάσει ποιες ομάδες εμπειρογνωμόνων μπορεί να μην έχουν ισορροπημένη εκπροσώπηση των συμφερόντων, αν ο διορισμός των μελών της είναι προβληματικός και αν οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων εργάζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.