Στο 1,1% η ύφεση το α΄τρίμηνο του 2014 – «Φτάσαμε στο τέλος μετά από 6 χρόνια» λένε στο υπουργείο Οικονομικών

Την επίσημη επιβεβαίωση για τη συρρίκνωση της ύφεσης στην περιοχή του -1% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2014 (από -6% το α’ τρίμηνο του 2013) αναμένει σήμερα Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο 1,1% του ΑΕΠ υποχώρησε η ύφεση το α΄τρίμηνο του 2014 από 6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για συρρίκνωση της ύφεσης κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Τα επίσημα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 1ο τρίμηνο του 2014 (εκτιμήσεις) ανακοινώθηκαν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 1,1 % σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2013».


Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών

Την επίσημη επιβεβαίωση για τη συρρίκνωση της ύφεσης στην περιοχή του -1% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2014 (από -6% το α’ τρίμηνο του 2013) ανέμενε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εκτιμούσε ότι η βελτίωση των στοιχείων κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες επιβεβαιώνει την πρόβλεψη «για το τέλος της ύφεσης» και την επαναφορά σε ανάπτυξη «τουλάχιστον 0,6% του ΑΕΠ» στο σύνολο του έτους.

Η εκτίμηση αυτή στηριζόταν στις προσδοκίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο β’ και στο γ’ τρίμηνο του έτους χάρη στο τουριστικό κύμα το οποίο καταγράφεται ήδη στην έκρηξη των κρατήσεων κατά 30,1% το πρώτο τετράμηνο το 2014.
Η συρρίκνωση της ύφεσης στο -1%, οδηγεί κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στο συμπέρασμα ότι το α’ τρίμηνο του 2014 ήταν το τελευταίο τρίμηνο με αρνητικό πρόσημο σε μια πορεία έξι ετών συνεχόμενης ύφεσης κατά την οποία η Ελλάδα απώλεσε σχεδόν το 25% του εθνικού της προϊόντος.
Το τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη (σε ετήσια βάση), ήταν το β’ τρίμηνο του 2008 όταν είχε καταγραφεί θετικός ρυθμός 0,4% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το γ’ τρίμηνο του 2008 (-0,1% του ΑΕΠ) ως και το δ’ τρίμηνο του 2013 (-2,3% του ΑΕΠ) η ελληνική οικονομία βρίσκεται διαρκώς σε καθοδική τροχιά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk