Επίσκεψη στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη θα γίνει μετά τις 20 Μαιου (ίσως 21 ή 23). Και δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι Αμερικανοί να ανακοινώσουν τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της κλειστής περιοχής.

Παράλληλα πρόκειται να ανακοινωθεί ότι θα δοθεί άδεια να εισέλθουν στην κλειστή πόλη εμπειρογνώμονες για επιθεώρηση και διευκόλυνση των μελετών τους, καθώς και η έναρξη της αποναρκοθέτησης τριών ναρκοπεδίων, δύο στις ελεύθερες περιοχές και ένα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει, παρότι κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν την επιβεβαιώνει. Ενα από τα ζητήματα που δεν διευκρινίζονται ακόμη, είναι το πώς θα διατυπώνεται η προοπτική της επιστροφής της κλειστής περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Τετάρτη την κυπριακή Κυβέρνηση για την επίσκεψη Μπάιντεν. Ωστόσο οι Αμερικανοί ήθελαν να την ανακοινώσουν τη Δευτέρα, πλην τους πρόλαβε με τις δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, ο κ. Ερογλου με τις δηλώσεις προφανώς ήθελε να προκαταλάβει πιθανές αντιδράσεις ηγετικών παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας προς το Λευκό Οίκο, για την πρόθεση του Αντιπροέδρου να επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Οι Αμερικανοί για την ώρα διαβεβαιώνουν αυτούς τους παράγοντες ότι έχουν απαιτήσει στο χώρο που θα γίνει η συνάντηση Ερογλου – Μπάιντεν να μην υπάρχουν σύμβολα του ψευδοκράτους.

Το θέμα της Αμμοχώστου και της επίσκεψης Μπάιντεν αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν αύριο Τρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ Ιωάννης Κασουλίδης και Τζον Κέρι. Να σημειωθεί ότι στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται τις ίδιες μέρες κι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Τζoν Κόνινγκ.