Επόμενο στοίχημα τα stress tests της ΕΚΤ

Η επιτυχής ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου αποτελεί το πρώτο γενναίο βήμα για την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου στα χέρια του ιδιωτικού τομέα,

Η επιτυχής ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου αποτελεί το πρώτο γενναίο βήμα για την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σταδιακή επανασύνδεσή του με τις αγορές και την ομαλοποίηση των συνθηκών ρευστότητας έπειτα από τέσσερα χρόνια πιστωτικής «ασφυξίας». Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι κεντρικό στόχο των τραπεζικών διοικήσεων αποτελεί πλέον η επιτυχής υλοποίηση των σχεδίων μετασχηματισμού των συστημικών ομίλων σε μικρότερα και πιο αποδοτικά σχήματα και η επιστροφή σε βιώσιμη και σταθερή κερδοφορία που θα επιτρέψει κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για πρώτη φορά μετά το 2008.

Οπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, πρόκειται για ένα από τα στοιχήματα στα οποία έχουν ποντάρει τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια μέσα από τη συμμετοχή τους στις τελευταίες εκδόσεις μετοχών των τραπεζών. Οι τραπεζίτες καλούνται να επιτύχουν την ενίσχυση της εσωτερικής αξίας των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω ενεργειών που από τη μία πλευρά θα αυξάνουν τα έσοδα από τόκους και προμήθειες και από την άλλη θα προσαρμόζουν τα λειτουργικά κόστη στα νέα δεδομένα που έχει σημάνει για την ελληνική οικονομία η εξαετής ύφεση.
Τα επόμενα τρίμηνα θα εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για περαιτέρω συρρίκνωση του κόστους λειτουργίας, ενώ σημαντική συμβολή στην αύξηση των καθαρών εσόδων αναμένεται να έχει η ανατιμολόγηση των υπηρεσιών και οι περικοπές στα επιτόκια καταθέσεων. Παράλληλα η στελέχωση και η ενεργοποίηση των υπερδιευθύνσεων διαχείρισης επισφαλειών τους προηγούμενους μήνες θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς όσο βελτιώνεται και η κατάσταση στην πραγματική οικονομία.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έχει ήδη δώσει σαφείς κατευθύνσεις για επιθετικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερήσεων με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση επιχειρήσεων ή ακόμη και ολόκληρων κλάδων που, ενώ είναι υπερδανεισμένοι, έχουν βάσιμες πιθανότητες ανάκαμψης αν υιοθετηθεί η σωστή συνταγή. Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η κερδοφορία που μπορεί να προκύψει από το «ζωντάνεμα πεθαμένων δανείων» θα αποδειχθεί καθοριστική για την πορεία των ελληνικών ομίλων τα επόμενα χρόνια.
Εκτιμούν δε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά από το ερχόμενο φθινόπωρο, δεδομένου ότι οι επαφές με αρκετές προβληματικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι αναδιαρθρώσεις χρεών, εφόσον επιβεβαιωθεί το «γύρισμα» της οικονομίας, μπορεί να αποδειχθούν ο «κρυφός άσος» στο μανίκι των τραπεζιτών την ερχόμενη διετία, στηρίζοντας τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για τον κλάδο. Αν καταφέρουν οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν αναίμακτα και αυτή τη δοκιμασία, οι διοικήσεις τους θα μπορέσουν να συνεχίσουν χωρίς άλλες παρεκκλίσεις την εφαρμογή της στρατηγικής τους για επαναφορά σε επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.
Κεφάλαια €3,5 δισ. για την Εθνική
Με «φρέσκα» κεφάλαια 3,5 δισ. ευρώ οδεύει προς τα πανευρωπαϊκά stress tests η Εθνική Τράπεζα έχοντας καλύψει και με το παραπάνω τις ανάγκες που υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδος τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο της αντίστοιχης εγχώριας διαδικασίας. Εκτός από τα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε μέσω της αύξησης κεφαλαίου, μέσα στο καλοκαίρι θα έχει συγκεντρώσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την πώληση μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της.
Στο πλαίσιο αυτό έχει την ευχέρεια να αναμένει ως και τον ερχόμενο Νοέμβριο τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και πλειοψηφικού ποσοστού της Finansbank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk