5 μνηστήρες για το δίκτυο της ΔΕΗ

Ισχυρό ενδιαφέρον κατεγράφη στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που πωλεί η ΔΕΗ.

Ισχυρό ενδιαφέρον κατεγράφη στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που πωλεί η ΔΕΗ.

Η πώληση του δικτύου αποτελεί το πρώτο από τα τρία βήματα που θα διαχωρίσουν και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της ΔΕΗ αφού θα ακολουθήσει η πώληση της «Μικρής ΔΕΗ» αλλά και η πώληση του 17% της μητρικής εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή. Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ πωλεί το 66% σε στρατηγικό επενδυτή και το 34% στο κράτος.
«Θα φτάσει ως το τέλος»


Σύμφωνα με πληροφορίες, στους συμβούλους της ΔΕΗ (HCBC και Citigroup) εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ πέντε σχήματα. Πρόκειται για την ιταλική ΤERNA, που είναι ο ιταλικός ΑΔΜΗΕ, την κινεζική State Grid Corporation of China, με κεφαλαιοποίηση 10 δισ. δολάρια, 11.000 εργαζομένους και 120.000 χιλιόμετρα δίκτυο καλωδίων, η οποία το 2012 είχε αγοράσει τον πορτογαλικό ΑΔΜΗΕ, τον βέλγο διαχειριστή ELIA, ένα σχήμα αποτελούμενο από την ενεργειακή εταιρεία της Ινδίας μαζί με αμερικανικό επενδυτικό fund, και την καναδική επενδυτική εταιρεία Βorealis, που επενδύει σε υποδομές με assets 60 δισ. δολαρίων.
Τα στελέχη της ΔΕΗ αλλά και οι σύμβουλοι θεωρούν ότι οι υποψηφιότητες είναι «δυνατές» και ο διαγωνισμός θα φτάσει ως το τέλος.
Τόσο οι στρατηγικοί επενδυτές όσο και τα funds που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον θέλγονται από τα σταθερά έσοδα και κατ’ επέκταση τα προβλέψιμα κέρδη του ΑΔΜΗΕ, αφού η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων ορίζεται από τη ΡΑΕ και επικυρώνεται με υπουργική απόφαση. Σήμερα η απόδοση κυμαίνεται στο 8%, ποσό ελκυστικό για μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Μονοπώλιο με κομβικό ρόλο


Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και μεταφέρει με το δίκτυο καλωδίων που διαθέτει το ρεύμα από τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ στα κέντρα υψηλής τάσης. Πρόκειται για μονοπώλιο με κομβικό ρόλο, αφού χωρίς τον ΑΔΜΗΕ ουσιαστικά δεν υπάρχει ΔΕΗ.
Οι δαπάνες για επενδύσεις και συντήρηση του δικτύου κυμαίνονται τα τελευταία 10 χρόνια από 70 ως 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου ο επενδυτής που θα επιλεγεί πρέπει να έχει και τα απαραίτητα κεφάλαια αλλά και να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του δικτύου.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και ο στόχος είναι να υπάρξει προτιμητέος επενδυτής ως το τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οίκων, η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 66% αποτιμάται μεταξύ 790 και 920 εκατ. ευρω.
Σημειώνεται ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ θα ισχύσει για την εξαγορά του 34% των μετοχών εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου που θα είναι ο εταίρος με δικαιώματα blocking minority. Η πληρωμή του ποσού αυτού στη ΔΕΗ θα γίνει με συμψηφισμό υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Το 2013 τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ το 2012 και τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 174 εκατ. ευρώ.
Στόχος του ΑΔΜΗΕ αυτή την περίοδο είναι η εξασφάλιση κεφαλαίων για την υλοποίηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου. Ηδη τρέχει το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει «σπάσει» σε τέσσερα κομμάτια και ήδη έχουν ανατεθεί τα τρία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk