Πέντε μνηστήρες για τον ΑΔΜΗΕ

Πέντε μνηστήρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί η μητρική ΔΕΗ.

Πέντε μνηστήρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί η μητρική ΔΕΗ. Πρόκειται για την ιταλική Terna, την κινέζικη State Grid Corporation of China, τη βελγική Elia, το καναδικό fund με την επωνυμία Borealis, καθώς και σχήμα αποτελούμενο από επενδυτικό fund των ΗΠΑ και ενεργειακή εταιρεία της Ινδίας.
Τόσο τα στελέχη της ΔΕΗ, όσο και οι σύμβουλοι (HCBC και Citigroup) θεωρούν πως οι υποψηφιότητες είναι «δυνατές» και ο διαγωνισμός θα φτάσει μέχρι το τέλος. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.
O ΑΔΜΗΕ ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ και εκτός από το 66% που θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, το υπόλοιπο 34% θα πωληθεί στο ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οίκων, η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ κυμαίνεται μεταξύ 1,2 – 1,4 δις. ευρώ, δηλαδή το 66% αποτιμάται μεταξύ 790 – 920 εκατ. ευρω.
Το 2013 τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ από 25 εκατ, ευρώ το 2012.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk