Θετικό ήταν το κλίμα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των 28 Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την καθιέρωση τριών νέων σημάτων ποιότητας τα οποία θα αφορούν τα παραδοσιακά προϊόντα και όσα προέρχονται από νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Τα σήματα αυτά δεν θα αντικαθιστούν τα παλαιότερα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά), αλλά θα είναι συμπληρωματικά. Με άλλα λόγια, θα μπορεί ένα προϊόν να φέρει περισσότερα από ένα σήμα ποιότητας με στόχο την αύξηση της υπεραξίας του. Ωστόσο, η συζήτηση των υπουργών Γεωργίας υπό την προεδρία του έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, κινήθηκε σε γενικά πλαίσια, καθώς οι λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Συμβούλιο.

Στο παρελθόν έχουν εκφραστεί διαφωνίες σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να τεθούν για τα νέα σήματα ποιότητας. Ένα βασικό θέμα που έχει απασχολήσει τα κράτη-μέλη αφορά τα παραδοσιακά προϊόντα. «Τι ηλικίας θα πρέπει να είναι ένα προϊόν για να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακό; Στην Ελλάδα έχουμε πληθώρα προϊόντων, εκ των οποίων ορισμένα παράγονται από την ομηρική εποχή. Ο Πολύφημος μας έδειχνε πώς παρήγαν τυρί φέτα» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσαυτάρης. Άλλα κράτη-μέλη τα οποία δεν έχουν ιστορικές αναφορές για παραδοσιακά προϊόντα πιέζουν ώστε για να πάρει ένα προϊόν το σήμα του παραδοσιακού θα πρέπει να παράγεται σε μια περιοχή για 50 χρόνια, άλλες βάζουν τον πήχη στα 100 χρόνια κτλ.

Διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών και για τον καθορισμό των παραμέτρων οι οποίες θα χαρακτηρίζουν τα προϊόντα με νησιώτικο σήμα ποιότητας. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, έγκειται στο τι θα χαρακτηρισθεί νησί. «Η Εύβοια, δεν είναι νησί. Βρίσκεται κοντά στην ηπειρωτική χώρα, με την οποία συνδέεται με γέφυρα. Η Πελοπόννησος είναι νησί; Οι Βρετανοί πιέζουν να χαρακτηριστεί νησί όλη η Μεγάλη Βρετανία ώστε όλα τα προϊόντα τους να φέρουν το σχετικό σήμα», ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συμβουλίου.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, το υπουργείο ήδη συλλέγει στοιχεία –ιστορικά, λαογραφικά κ.ά.– όπως έκανε με τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ, με τη βοήθεια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, προκειμένου όταν τα κράτη-μέλη καταλήξουν στα τελικά κριτήρια των νέων σημάτων ποιότητας, η χώρα μας να είναι έτοιμη. Στόχος είναι να μπουν κάτω από την ομπρέλα του «παραδοσιακού» όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά προϊόντα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ντασιάν Τσιόλοςεπεσήμανε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ θα υπάρξουν κίνητρα μέσω κοινοτικών προγραμμάτων για τη στήριξη των προϊόντων ποιότητας ώστε να μπορέσει να μετατραπεί η ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας σε παραγωγική δύναμη.
Όπως τόνισε ο επίτροπος, «θα πρέπει να μετατρέψουμε την ποικιλομορφία σε οικονομική αξία και θέσεις εργασίας».

Ωστόσο όπως τόνισε ο ίδιος:
– πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητα της γεωργίας αλλά όχι σε βάρος της ποικιλομορφίας
– η καινοτομία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αποδοτικότητας αξιοποιώντας την ποικιλομορφία
– δεν πρέπει να αποκλείσουμε την Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να συνεχιστεί η …θετική επιθετικότητα η οποία θα βασίζεται στις αξίες του ευρωπαϊκού γεωργικού μοντέλου.
– δεν πρέπει να έρχεται σε αντιπαράθεση η προστασία της ποικιλομορφίας με την ΚΑΠ, δηλαδή η ΚΑΠ δεν πρέπει να εξαφανίσει την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, η ελληνική προεδρεία επέλεξε σε αυτό το Συμβούλιο Υπουργών να φέρει στο τραπέζι το ζήτημα της ποικιλομορφίας στην ευρωπαϊκή γεωργία προκειμένου να αναζητηθούν μέσω της νέας ΚΑΠ, τρόποι στήριξης αυτών
των προϊόντων.