Τσαυτάρης : Σημαντικά οφέλη από τη συμφωνία με την Philip Morris

Ανοδο παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελληνικών καπνών, ως απόρροια της περυσινής συμφωνίας μεταξύ Philip Morris International (PMI) και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αύξηση κατά 20% των ποσοτήτων κατά την τριετία 2013-2015, τις οποίες αγοράζει η πολυεθνική από τη χώρα μας .

Ανοδο παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελληνικών καπνών, ως απόρροια της περυσινής συμφωνίας μεταξύ Philip Morris International (PMI) και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αύξηση κατά 20% των ποσοτήτων κατά την τριετία 2013-2015, τις οποίες αγοράζει η πολυεθνική από τη χώρα μας .

«Ήδη, τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμφωνία αρχίζουν να φαίνονται και είναι σημαντικά», δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Παπαστράτος (θυγατρική της πολυεθνικής), Νικήτα Θεοφιλόπουλο και τον εκπρόσωπο του τμήματος καπνών της PMI Adnan Ondogan.

Αφορμή ήταν η συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της PMI για την καλλιέργεια και την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου.

Εκτός από την αύξηση των αγορών εκ μέρους της πολυεθνικής κατά 20% για την τριετία 2013-2015 σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, η συμφωνία που είχε υπογραφεί πέρυσι, προέβλεπε επίσης την εφαρμογή καλών αγροτικών πρακτικών για τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών καπνών.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε πέρυσι με την Philip Morris International έχει ήδη πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην καπνοκαλλιέργεια. Μας επιτρέπει να αναπτύξουμε το μοντέλο επιχειρηματικής γεωργίας που επιζητούμε, προσφέροντας προβλεψιμότητα στην καλλιέργεια και τη διάθεση των καπνών, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητά τους» δήλωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοφιλόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί χώρα στρατηγικής σημασίας για την PMI όσον αφορά τα καπνά ανατολικού τύπου και η υλοποίηση της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διασφαλίζοντας ένα πολύ πιο προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για τους 25.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου, ενώ ενισχύει ταυτόχρονα την αγροτική οικονομία της χώρας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι συνολικά περισσότεροι από 10.000 καπνοκαλλιεργητές ενημερώθηκαν σχετικά με τον κώδικα Πρακτικών Αγροτικής Εργασίας της εταιρίας».

Όσο για τον εκπρόσωπο της PMI επισήμανε ότι «η Ελλάδα παράγει από τα καλύτερα καπνά ανατολικού τύπου παγκοσμίως και οι δράσεις που αναλάβαμε το 2013 και θα συνεχιστούν το 2014 και 2015 στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών καπνών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk