Σε κοινή προμήθεια εμβολίων, τόσο για την μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών όσο και τον περιορισμό του κόστους, θα προβούν σύντομα όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιθυμούν. Η ανακοίνωση αυτή έγινε το μεσημέρι της Τρίτης μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συμβουλίου υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Ζάππειο Μέγαρο.
Όπως είπε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να απαντήσουν τα κράτη μέλη αν επιθυμούν να ενταχθούν στο προαιρετικό πρόγραμμα κοινής παραγγελίας εμβολίων.
«Υπάρχουν χώρες που έχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις για την κεντρική προμήθεια των εμβολίων και άλλες που ίσως χρειαστεί να το «περάσουν» από τα κοινοβούλια τους, αλλά εκτιμώ ότι τελικά οι περισσότερες θα συμφωνήσουν» ανέφερε ο κ. Μποργκ.
Αναφερόμενος ο έλληνας υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης στην πολιτική υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες είπε ότι δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την κάθε χώρα ξεχωριστά, καθώς τα κονδύλια που απαιτούνται εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η γεωγραφική της θέση.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί στη χώρα μας 150 εκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των μεταναστών» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε ό,τι αφορά τους ανασφάλιστους, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στόχος είναι να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και στα φάρμακα που χρειάζονται.
Ο υπουργός υπεραμύνθηκε επίσης των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο βρετανός ομόλογος μου μού είπε στο συμβούλιο κάτι που στη χώρα του θεωρείται αυτονόητο κι εδώ ακόμα διαφωνούμε για το αν είναι σωστό ή λάθος. Αφορά τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων. Στη Βρετανία είναι 83% και στη χώρα μας μόνο 20%, αυτό τα λέει όλα».