Την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες για την τραγωδία στο λούνα παρκ του Ελληνικού αποφάσισε η Δικαιοσύνη.

Οι δικαστικές αρχές μετέτρεψαν τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους τέσσερις κατηγορουμένους από πλημμελήματα σε κακουργήματα, καθώς φαίνεται να προέκυψαν νέα στοιχεία στην υπόθεση.

Έτσι, η κατηγορία που αρχικά είχε απαγγελθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Λόγω της εξέλιξης αυτής, οι τέσσερις κατηγορούμενοι, δηλαδή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο ιταλός ενοικιαστής των παιχνιδιών και οι δύο υπάλληλοι, υπήκοοι Μπαγκλαντές, που επρόκειτο εντός της ημέρας να απολογηθούν για πλημμελήματα, ζήτησαν και έλαβαν από τον ανακριτή της υπόθεσης νέα προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Γιατί άλλαξε η κατηγορία

Η εικόνα του λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπως την μετέφερε με την κατάθεσή του αστυνομικός που είδε τον χώρο του δυστυχήματος, ήταν αυτή που οδήγησε την ανακρίτρια της υπόθεσης Ιωσηφίνα Βιοπούλου στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και τη μετατροπή της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ο αστυνομικός αναφέρεται σε έναν χώρο, όχι μόνο χωρίς οργάνωση, κάνοντας λόγο για «προχειροδουλειά», αλλά και που δεν τηρούνται κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.

Κατά την κρίση της ανακρίτριας, η όλη περιγραφή του αστυνομικού για τον επίμαχο χώρο και την αντιμετώπιση των υπευθύνων, βρίσκει εφαρμογή στην κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο που προϋποθέτει γνώση του κατηγορουμένου για το ενδεχόμενο πρόκλησης θανάτου, από πράξεις ή παραλείψεις του και αγνόηση αυτού.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό: «Η πισίνα ήταν πολύ κοντά στο δρόμο και άνετα τα παιδιά όπως έπαιζαν μέσα στον φουσκωτό κύλινδρο μπορούσαν να βρεθούν έξω από την πισίνα, μέσα στον δρόμο και χωρίς να φυσήξει αέρας. Γενικά στην περιοχή δεν φύσαγε αέρας. Σχοινιά δεν είδαμε όσον αφορά την πισίνα. Γενικά μου έδινε μια εικόνα προχειροδουλειάς, λόγω απορριμμάτων και μπαζών. Δεν υπήρχε περίφραξη. Όλο το σκηνικό ήταν να το στήσουμε προσωρινά στα γρήγορα και χωρίς οργάνωση. Δεν μου έδινε την εντύπωση ασφαλούς χώρου ψυχαγωγίας».


Οργή και θλίψη στην κηδεία του 13χρονου

Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το νεκροταφείο της Αργυρούπολης το 13χρονο αγόρι που έχασε τη ζωή του την Κυριακή στο δυστύχημα στο λούνα παρκ του Ελληνικού.

Η 9χρονη αδελφή του, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά, αναμένεται εντός της ημέρας να βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που νοσηλεύεται.

Το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, δηλαδή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο ιταλός ενοικιαστής των παιχνιδιών και δύο υπάλληλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Οι τέσσερις συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται μετά το τραγικό δυστύχημα εκφράζει τη λύπη του και τονίζει: «Δεν κρυβόμαστε, σεβόμαστε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη».

Την ίδια ώρα ,η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εξετάζει τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, για το τραγικό δυστύχημα.