Εθνική Τράπεζα: Αγγίζει το σημείο καμπής για ανάκαμψη η οικονομία

Η ταυτόχρονη και ισχυρή βελτίωση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας καταδεικνύει ότι αγγίζουμε πλέον το σημείο καμπής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει σε νέα της ανάλυση η Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της στο Δελτίο Μακροοικονομικής Ανάλυσης Ελληνικής Οικονομίας- Μάρτιος 2014, η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά μετά από τη βαθύτατη εξαετή ύφεση είναι το βασικό ζητούμενο για το 2014.

«Πολλοί θεωρούν ότι το σενάριο οικονομικής ανάκαμψης εντός του 2014 συγκεντρώνει πλέον πολλές πιθανότητες, αν και παραμένει ισχυρός και ο αντίλογος που εδράζεται στους σημαντικούς συσταλτικούς παράγοντες που συνεχίζουν να επενεργούν στην εγχώρια ζήτηση» σημειώνουν σχετικά.

Και προσθέτουν ότι τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2013 φανερώνουν μια σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης – συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -2,3%, σε ετήσια βάση, η χαμηλότερη εδώ και 16 τρίμηνα – δημιουργώντας ευνοϊκή δυναμική για περαιτέρω βελτίωση της τάσης τα επόμενα τρίμηνα.
Η βασική εκτίμηση για το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014 είναι της τάξης του 0,7%, όπως προκύπτει από το συνδυασμό των εκτιμήσεων του βραχυπρόθεσμου δείκτη πρόβλεψης της ΕΤΕ με εκτιμήσεις για πιο μακροχρόνιο ορίζοντα (3ο τρίμηνο και μετά), από ένα διαρθρωτικό υπόδειγμα πρόβλεψης του τριμηνιαίου ΑΕΠ.
Η ετήσια συρρίκνωση του αποπληθωρισμένου ΑΕΠ το 2013 διαμορφώθηκε στο -3,9%. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ιδιαιτέρως ενθαρρυντική είναι η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου εκτός κατοικιών κατά 1,4%, σε ετήσια βάση, το 4ο τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της, η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό και την ευνοϊκή βάση σύγκρισης ενώ οι εξαγωγές εμφάνισαν στασιμότητα κυρίως εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης από την ευρωζώνη.
Και τονίζουν πως αναμφισβήτητα, ο εντοπισμός, με σχετική ακρίβεια, του σημείου καμπής της οικονομικής δραστηριότητας είναι εγγενώς δύσκολος, δεδομένης της αβεβαιότητας για το χρονικό διάστημα που απαιτείται, προκειμένου να εξασθενίσουν οι υφεσιακές επιδράσεις, τις οποίες συνεχίζουν να ασκούν μία σειρά παραγόντων στην ελληνική οικονομία.
Σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται τα μέτρα λιτότητας, η συνεχιζόμενη μείωση των μισθών και οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην αγορά εργασίας, που συνήθως απαιτούν σημαντικό χρόνο για να αναστραφούν.
«Η πορεία όμως βασικών δεικτών που προέρχονται από έρευνες συγκυρίας, καθώς και άλλων μεταβλητών που παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με την οικονομική δραστηριότητα σε εθνικό ή κλαδικό επίπεδο τους τελευταίους μήνες, καταδεικνύει μια τάση σταθεροποίησης, αν όχι ανάκαμψης, της δραστηριότητας» σημειώνει η Εθνική.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από την έναρξη της πολυετούς ύφεσης, η πλειοψηφία (75%) των βασικών δεικτών οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με το Ελληνικό ΑΕΠ, προσεγγίζουν επίπεδα συμβατά με σταθεροποίηση ή και ήπια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ δείκτες που σχετίζονται κυρίως με την κατανάλωση και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού παραμένουν σε υφεσιακό έδαφος.
Ως εκ τούτου, η μελέτη της Δ/σης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας επιχειρεί μέσω στατιστικής μεθόδου να συνδυάσει την επικαιροποιημένη πληροφόρηση που εμπεριέχουν οι δείκτες προσδοκιών και συγκυρίας — και οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε μηνιαία βάση — προκειμένου να εκτιμήσει τις πιθανότητες και τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας εντός του 2014.​
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk