Τι σημαίνουν για τις ΗΠΑ και την ΕΕ οι πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία

Οι χώρες της Ευρώπης θα δοκιμαστούν πολύ περισσότερο από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που οι «28» αποφασίσουν να επιβάλουν στην Ρωσία σοβαρές κυρώσεις, συμφωνούν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες.

Οι χώρες της Ευρώπης θα δοκιμαστούν πολύ περισσότερο από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που οι «28» αποφασίσουν να επιβάλουν στη Ρωσία σοβαρές κυρώσεις, συμφωνούν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία είναι 20ή στον πίνακα των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ με εξαγωγές κατά μέσον όρο 27 δις δολάρια και οι ΗΠΑ είναι ο 5ος εμπορικός συνέταιρος της Ρωσίας με εξαγωγές μόνο 11 δις δολάρια.

Η Ουάσιγκτον προχώρησε ήδη στην εφαρμογή των «περιορισμών στη βίζα» Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων οι οποίοι «παραβιάζουν την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αν υπάρξουν ρωσικές αντιδράσεις θα περιοριστούν στο πολιτικό και στο αμυντικό-στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπει πηγή της Wall Street.

Πολύ διαφορετική είναι η κατάσταση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας με στενούς, πατροπαράδοτους και θεσμικά κατοχυρωμένους οικονομικούς δεσμούς. Οι ρωσικές εξαγωγές στους «28» φθάνουν τα 292 δις δολάρια και οι αντίστοιχες εισαγωγές της Ρωσίας από την ΕΕ είναι περίπου 170 δις δολάρια.

Αυτή η ανισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ εξηγεί και τη «διστακτικότητα» των Βρυξελλών να ακολουθήσουν την πολιτική της Ουάσιγκτον στο θέμα των κυρώσεων.

Το Σίτι του Λονδίνου διοχέτευσε τη Δευτέρα στα βρετανικά ΜΜΕ πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση Κάμερον είναι ικανοποιημένη με την κατ’ αρχήν απόφαση (της ΕΕ) για κυρώσεις αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θα θίγουν τον χρηματοπιστωτικό χώρο της Βρετανίας».

Στο Βερολίνο αποφεύγουν να μιλήσουν για κυρώσεις και, έχοντας υπόψη ότι η Γερμανία εισάγει το 40% της ενέργειας που χρειάζεται από τη Ρωσία, επιμένουν ότι στην διπλωματία πρέπει να επικεντρωθούν οι αντιδράσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ στις «ρωσικές προκλήσεις». Η Βουλγαρία έκανε γνωστό εξ’ αλλού ότι δεν πρόκειται να διακόψει τις εργασίες για τον αγωγό που σχεδιάστηκε να φέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι δισταγμοί της Ευρώπης οφείλονται και στα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ. Οι χώρες της Ευρωζώνης μόλις αρχίζουν να βγαίνουν από την κρίση και βλέπουν με δέος τις συνέπειες που ασφαλώς θα έχει γι’ αυτές αυτή τη στιγμή μια συρρίκνωση των οικονομικών σχέσεων τους με την Ρωσία.

Μάλιστα πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι και στη Ρωσία σημειώνουν ότι «η οποίου μεγέθους απομάκρυνση της Ευρώπης (από την Ρωσία) κατ’ ανάγκην ενισχύει την οικονομική εξάρτηση της και την πολιτική ευθυγράμμιση της με την Αμερική». Κάτι που ασφαλώς «δεν θέλουν ούτε η Ανγκελα Μέρκελ ούτε ο Φρανσουά Ολάντ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk