Πνίγεται στο νέφος η Σιγκαπούρη

Καλυμμένη από νέφος είναι τις τελευταίες ημέρες η Σιγκαπούρη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε ότι το νέφος μπορεί να παραμείνει για αρκετές ακόμα εβδομάδες.

Στις 08:00 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης ρύπανσης έφτασε 371, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Το επίπεδο αυτό θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία.

Το νέφος έχει προκληθεί από δασικές φωτιές στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και το θέμα έχει προκαλέσει ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στις δύο χώρες για το ποια είναι υπεύθυνη.

Μάλιστα, αξιωματούχοι αρμόδιοι για το περιβάλλον, από τις δύο χώρες πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα στη Τζακάρτα.

Στη Σιγκαπούρη, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έδιναν περισσότερο χρόνο στα αεροσκάφη για την προσγείωση ή την απογείωσή τους στο αεροδρόμιο Τσανγκί —σημαντικό κόμβο των αερομεταφορών— εξαιτίας της ελλιπούς ορατότητας.

Οι εργασίες σε πολλά εργοτάξια της Σιγκαπούρης διεξάγονταν με πιο αργούς ρυθμούς και ελάχιστοι εργάτες βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, η αλυσίδα φαστ-φουντ McDonald’s διέκοψε προσωρινά την υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ορισμένα σημεία της Μαλαισίας, η ποιότητα του αέρα έφθασε, επίσης, σε «επικίνδυνα» επίπεδα, ενώ ένα αεροδρόμιο της Ινδονησίας, που λειτουργεί ως βάση για κάποιες από τις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Chevron, έκλεισε εξαιτίας του νέφους.

Το παράνομο κάψιμο των δασών στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας —που βρίσκεται στα δυτικά της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας—, για την δημιουργία φυτειών φοινικέλαιου, αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα, ιδιαίτερα έντονο την περίοδο της ξηρασίας από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.

Ινδονήσιοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να αποποιηθούν της ευθύνης υπαινισσόμενοι ότι εταιρείες που εδρεύουν στη Σιγκαπούρη ενδέχεται να ευθύνονται για τις φωτιές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος