Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι με τις αλλαγές της «Αθηνάς»

Αύριο, Παρασκευή, ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εφέτος τους εισακτέους θα υποδεχτεί ένας νέος «χάρτης» στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Η ώρα της «δοκιμασίας» τελείωσε για χιλιάδες μαθητές. Αύριο, Παρασκευή, θα μάθουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους καθώς ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εφέτος τους εισακτέους θα υποδεχτεί ένας νέος «χάρτης» στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Οι αλλαγές που έγιναν με τον σχεδιασμό της «Αθηνάς» αφορούν τρεις άξονες: α) μετονομασίες β) συγχωνεύσεις γ) κατευθύνσεις.
Όπως λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Κωνσταντίνος Κότιος, και οι τρεις άξονες έχουν μια κοινή συνισταμένη: τις δυνατότητες και τα επαγγελματικά δικαιώματα που παρέχουν τα τμήματα αυτά στους μελλοντικούς αποφοίτους του.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Χρήστος Ταουσάνης προσθέτει ότι «αναφορικά με τις μετονομασίες, σε κάποια τμήματα μπορεί να μην επιφέρουν ουσιαστική διαφοροποίηση στο περιεχόμενο σπουδών και στις δυνατότητες του νέου πτυχίου, όπως για παράδειγμα τα Τμήματα Βρεφονηπιοκομίας που μετονομάζονται σε Προσχολικής Αγωγής. Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο, όπως το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών υπάρχουν διαφοροποιήσεις τόσο στη δομή των σπουδών όσο και στις επαγγελματικές δυνατότητες του αποφοίτου».
Η δεύτερη παράμετρος, εξηγούν οι κκ. Κότιος και Ταουσάνης, σχετίζεται με τα τμήματα που συγχωνεύονται και περιπλέκονται τα δεδομένα αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των εισαχθέντων. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης τα οποία συγχωνεύονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Το νέο τμήμα έχει τις ακόλουθες εισαγωγικές κατευθύνσεις: α) Πολιτικής Επιστήμης και β) Κοινωνικής Διοίκησης από τις οποίες οι απόφοιτοι, αντίστοιχα, μπορούν να εργαστούν ως πολιτικοί επιστήμονες ή ως κοινωνικοί λειτουργοί» αναφέρουν.
Τέλος, όπως τονίζουν οι δύο σύμβουλοι σταδιοδρομίας, αναφορικά με τα τμήματα τα οποία είναι αρκετά πλέον και κατά κύριο λόγο ΤΕΙ του 4ου και 5ου πεδίου, που μετά τη συγχώνευσή τους πρακτικά μετουσιώνονται σε κατευθύνσεις στο νέο τμήμα, το σημείο το οποίο πρέπει να προσέξει ο κάθε υποψήφιος εφέτος κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του δελτίου, είναι η δομή και ο χαρακτηρισμός των κατευθύνσεων οι οποίες μπορεί να είναι είτε εισαγωγικές είτε προχωρημένου εξαμήνου. Και προσθέτουν:
– Στην πρώτη περίπτωση ανήκει, για παράδειγμα, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου που προήλθε από το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων και το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο του ίδιου ιδρύματος. Σε αυτό το τμήμα ορίζονται κατευθύνσεις: α) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και β) Διοίκηση Επιχειρήσεων, ως εισαγωγικές κατευθύνσεις με χωριστό αριθμό εισακτέων με συνέπεια ο υποψήφιος να πρέπει εξαρχής να επιλέξει την ειδίκευση. Άρα θα πρέπει να εστιάσει όχι στη γενική αποστολή του τμήματος αλλά περισσότερο στην ειδίκευση.
– Στη δεύτερη περίπτωση που αφορά τις κατευθύνσεις, και ενδεικτικά μπορούμε να εξετάσουμε το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δημιουργούνται κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου (α. Μηχανικοί Δικτύων ΤΕ, β. Μηχανικοί Η/Υ ΤΕ και γ. Μηχανικοί Λογισμικού ΤΕ). Σε αυτήν την περίπτωση ο υποψήφιος θα κληθεί μελλοντικά, στο 2ο-3ο έτος, να εξειδικευθεί.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk