Η «αόρατη» ομάδα CIA και Αντιτρομοκρατικής

Μια ελληνοαμερικανική «αντιτρομοκρατική» ομάδα δρα τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας χωρίς ουδείς να έχει αντιληφθεί τις κινήσεις της και την παρασκηνιακή εμπλοκή της σε σοβαρές υποθέσεις.

Μια ελληνοαμερικανική «αντιτρομοκρατική» ομάδα δρα τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας χωρίς ουδείς να έχει αντιληφθεί τις κινήσεις της και την παρασκηνιακή εμπλοκή της σε σοβαρές υποθέσεις. Πρόκειται για την επονομαζόμενη «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας» η οποία τυπικά φέρεται να υπάγεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια 15μελή αυτόνομη ομάδα με τη συμμετοχή ελλήνων αστυνομικών που δέχεται εντολές και από τον σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα, ενώ χρηματοδοτείται εν μέρει και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Η «αόρατη» αυτή υπηρεσία έχει εμπλακεί από την αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα ως και σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας· από τον εντοπισμό του Βασίλη Παλαιοκώστα ως και σε υποθέσεις δράσης αναρχικών, ή ακόμη και για την αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη, στην οποία βρήκαν τον θάνατο δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Εν τούτοις ποτέ δεν προσδιόρισε κάποιος τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε έρευνα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως από υπηρεσιακούς παράγοντες διατυπώνονται επιφυλάξεις για τη δράση και τους «στόχους» της συγκεκριμένης αυτόνομης ομάδας.
Η ύπαρξή της άρχισε να προσδιορίζεται την περίοδο 1992-1993, όταν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να συγκροτούν δίαυλο επαφών και «συνδέσμους» με το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα. Ενα πρώτο δείγμα γραφής αυτής της αρχικά άτυπης συνεργασίας ήταν ο εντοπισμός του αντιεξουσιαστή Χριστόφορου Μαρίνου στη Βουδαπέστη τον Σεπτέμβριο του 1991.
Στην πρώτη φάση της αυτή η ελληνοαμερικανική «αντιτρομοκρατική» ομάδα είχε γραφείο κοντά στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», το οποίο εμφανιζόταν ως έδρα εμπορικής επιχείρησης. Εκεί γίνονταν συναντήσεις ελλήνων και αμερικανών αξιωματούχων που ασχολούνται με θέματα εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας. Τότε οι Αμερικανοί προσέφεραν ειδική εκπαίδευση στους έλληνες συνεργάτες τους, αλλά και τεχνικά μέσα για παρακολουθήσεις υπόπτων.
Τότε όμως παρουσιάστηκε ένα διπλό πρόβλημα. Οπως αποκαλύπτει στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. εκείνης της περιόδου, «διαπιστώθηκε ότι πολλοί έλληνες αστυνομικοί υπερτροφοδοτούσαν με χιλιάδες απόρρητα έγγραφα τη CIA, η οποία ουσιαστικά είχε πλήρη γνώση και υπερκάλυπτε τις έρευνες των ελληνικών υπηρεσιών για τη δράση της 17Ν και του ΕΛΑ. Εγινε όμως και κάτι άλλο. Στην πολυκατοικία-έδρα του ελληνοαμερικανικού κλιμακίου κοντά στο «Κάραβελ» είχε γραφείο και ένας βουλευτής του Συνασπισμού, που είδε ύποπτες κινήσεις των αστυνομικών και πίστεψε ότι αφορούσαν παρακολούθησή του. Προχώρησε σε καταγγελίες στην Κατεχάκη και έτσι το γραφείο-βιτρίνα «κάηκε»».
Ενώ όμως πολλοί είχαν πιστέψει ότι αυτή η μεικτή, ιδιότυπη και αφανής ελληνοαμερικανική ομάδα είχε αναστείλει τη δράση της, εκείνη έλαβε γρήγορα άλλη μορφή. Ετσι συστάθηκε η «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας», οι «υψηλές απαιτήσεις» της οποίας ουσιαστικά προέρχονταν από την αμερικανική πρεσβεία και το κλιμάκιο της CIA. Οπως σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος, «αυτή η ομάδα, που απετελείτο από 10-15 έλληνες αστυνομικούς αλλά και αμερικανούς πράκτορες, αναλάμβανε διάφορες μυστικές αποστολές παρακολούθησης υπόπτων και διεκπεραίωσης συγκεκριμένων αποστολών. Η ομάδα αυτή είχε πάντα δικό της έλληνα προϊστάμενο που συνεργαζόταν με τον αμερικανό… ομόλογό του. Συναντήσεις των μελών γίνονται και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά κυρίως στα γραφεία του κλιμακίου της CIΑ στην Αθήνα, όπου οι έλληνες αστυνομικοί δέχονται σχετικές εντολές. Τα έξοδα μετακινήσεων, οχημάτων κτλ. τα καταβάλλουν κυρίως οι Αμερικανοί».
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, «η ελληνοαμερικανική ομάδα κρούσης δρούσε πάντα παρασκηνιακά, αναλάμβανε σημαντικές υποθέσεις αλλά δεν είχε ποτέ εντυπωσιακές επιτυχίες. Χρησίμευε όμως γιατί μέσω αυτής δημιουργείτο η αίσθηση στους αμερικανούς πράκτορες ότι μπορούν να ελέγχουν τις αντιτρομοκρατικές και αστυνομικές έρευνες στην Ελλάδα. Και αυτό ίσως ήταν σημαντικότερο…». Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, για παράδειγμα, στην ομάδα αυτή είχε ανατεθεί να εντοπίσει τον αντάρτη πόλης Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος είχε προχωρήσει σε βομβιστική επίθεση εναντίον της τράπεζας Citibank στην οδό Πανόρμου στις 10 Μαΐου 1985 και από τότε είχαν εξαφανιστεί τα ίχνη του. Η ελληνοαμερικανική ομάδα όμως δεν είχε κατορθώσει να τον βρει, για να αποδειχθεί λίγα χρόνια αργότερα ότι ο συγκεκριμένος είχε καταστεί κύριο μέλος της 17Ν.
Παράλληλα το ίδιο ελληνοαμερικανικό κλιμάκιο ερευνά για θέματα υπόπτων που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και είναι στην Ελλάδα ή για ελληνικές ένοπλες ομάδες. Μάλιστα προσφάτως η «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας» επιχειρεί να αντλήσει πληροφορίες για το κρησφύγετο του καταζητούμενου (ανάμεσα στα άλλα και για τη φονική έκρηξη βόμβας στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη πριν από τρία χρόνια) Β. Παλαιοκώστα και άλλες υποθέσεις. Προσφάτως υπήρξαν αναφορές, στο πλαίσιο έρευνας για την ανθρωποκτονία – το προηγούμενο καλοκαίρι – ενός επιχειρηματία στην Αργολίδα, ότι το θύμα είχε συνεχείς επαφές και ιδιότυπη εξωυπηρεσιακή συνεργασία με έλληνα αξιωματικό της απόρρητης ομάδας. Ο αξιωματικός αυτός σημείωσε ότι βρισκόταν στο Ναύπλιο σε ειδική αποστολή, εν γνώσει και της πρεσβείας των ΗΠΑ. Ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινισθεί τι ακριβώς συμβαίνει…

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 3 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk