Ένα παρασιτικό σκουλήκι που στερεώνεται με το κεφάλι στο έντερο των ξενιστών του ενέπνευσε αμερικανούς ερευνητές να αναπτύξουν ένα νέο χειρουργικό τσιρότο, το οποίο υπερτερεί σε σχέση με τους συρραπτήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη στερέωση μοσχευμάτων δέρματος.

Το τσιρότο, καλυμμένο με μικροβελόνες, μιμείται την ανατριχιαστική τακτική του ενδοπαράσιτου Pomphorhynchus laevis, το οποίο ζει στο πεπτικό σύστημα ψαριών. Το μικροσκοπικό σκουλήκι τρυπά το έντερο του ξενιστή και εισάγει μέσα στην οπή το αγκαθωτό κεφάλι του, το οποίο στη συνέχεια φουσκώνει για να στερεώσει το σκουλήκι στη θέση του.

Βελόνες που φουσκώνουν στο νερό

Το τσιρότο που ανέπτυξε η ομάδα του Τζέφρι Καμπ, εμβιομηχανικού στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, είναι καλυμμένο με μικρές πλαστικές βελόνες, των οποίων η μύτη φουσκώνει όταν έρθει σε επαφή με το νερό.

Μπορεί έτσι να στερεώνεται στο δέρμα τρεις φορές καλύτερα από τους χειρουργικούς συρραπτήρες. Οι ακίδες του τσιρότου χρειάζονται ελάχιστη πίεση για να διαπεράσουν το δέρμα και εξασφαλίζουν τη διαρκή επαφή ανάμεσα στο τσιρότο και το δέρμα.

Αντικατάσταση ραμμάτων και συρραπτήρων

Το χειρουργικό αυτοκόλλητο θα μπορούσε έτσι να αντικαταστήσει τα ράμματα και τους συρραπτήρες που στερεώνουν μοσχεύματα δέρματος σε ασθενείς με εγκαύματα, λοιμώξεις και καρκίνους.

Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το βιομιμητικό τσιρότο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο εσωτερικό του σώματος για την απευθείας χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

To αγκαθωτό παρασιτικό σκουλήκι που ενέπνευσε τους αμερικανούς ερευνητές