Οι οικονομικοί εισαγγελείς κκ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης βρίσκονται στο παρά πέντε της απόφασης για τις διώξεις που θα ασκήσουν εναντίον των στελεχών τραπεζών και των υπευθύνων τεσσάρων κομμάτων για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων των κομμάτων. Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε για την τροπολογία που «αμνηστεύει» τους υπευθύνους της υπόθεσης, η δικαστική έρευνα βρίσκεται στο τελικό στάδιό της με 70 εμπλεκομένους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ηχηρά ονόματα της πολιτικής και του τραπεζικού χώρου.
Δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν υπογράψει δύο από τις συμβάσεις δανειοδοτήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠαΣοΚ και ΝΔ) αλλά και σημερινοί διοικητές τραπεζών. Οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν κληθεί ως ύποπτοι, αλλά εξηγήσεις έχουν ήδη δώσει οι γενικοί διευθυντές των κομμάτων ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΚΚΕ.
Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι της ηθικής αυτουργίας σε απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608 για τους πολιτικούς και για τους τραπεζικούς της απιστίας (κακουργήματα).
«Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα την απόρρητη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος του 2012 με βάση την οποία τα μεν δύο κόμματα, ΝΔ και ΠαΣοΚ, εμφανίζονται να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζεται να έχει τα έσοδα που θα μπορέσουν να το βοηθήσουν να ξεχρεώσει. Οι υπεύθυνοι του τότε Συνασπισμού δεν έχουν κληθεί από τους εισαγγελείς.
Γενικά πάντως για τις τράπεζες αναφέρεται ότι τηρήθηκαν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων, «όφειλαν όμως να λαμβάνουν υπόψη και την ανάλυση πιστοληπτικής ικανότητας των πιστούχων και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις».
Το δεύτερο στοιχείο της έκθεσης είναι ότι τα κόμματα που χρωστάνε τα περισσότερα έχουν εκχωρήσει στις τράπεζες και τις χρηματοδοτήσεις τους από το κράτος των μελλοντικών ετών –μάλιστα ως το 2020! Σύμφωνα με την έκθεση της κεντρικής τράπεζας, «οι τράπεζες οι οποίες έχουν λάβει ως εγγύηση κρατική επιχορήγηση που θα εισπραχθεί μετά το 2014 θεωρείται ότι εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο».
Από την έκθεση αποκαλύπτεται ότι η δανειοδότηση των κομμάτων ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90 και συνεχίστηκε ως το 2012, με συνέπεια ο τραπεζικός δανεισμός τους να έχει φτάσει σήμερα τα 272.449.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι ως τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Οι υποχρεώσεις των κομμάτων απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ τεσσάρων κομμάτων και έξι τραπεζών. Το μεγαλύτερο μέρος έχει δοθεί από την Αγροτική Τράπεζα (198.723.000 ευρώ). Μετά τον διαχωρισμό πάντως της τράπεζας σε «καλή» και κακή (πουλήθηκε στην Πειραιώς) τα δάνεια στα κόμματα συμπεριελήφθησαν στην καλή, αφού ο έλεγχος της BlackRock τα έκρινε βιώσιμα.
Σύμφωνα πάντα με τους ελεγκτές, «οι τράπεζες κατά την εξέταση των αιτημάτων των κομμάτων αξιολόγησαν την πιστοληπτική ικανότητά τους ως σχετικά ισχυρή διότι εξαρτούσαν την αποπληρωμή των δανείων από μελλοντικές απαιτήσεις από το Δημόσιο». Το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων όμως αφορούσε κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης λαμβάνοντας κατά βάση «ως εξασφάλιση την εκχώρηση είσπραξης της τακτικής κρατικής επιχορήγησης και της οικονομικής ενίσχυσης για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς που δικαιούνται τα πολιτικά κόμματα».
Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έκθεση, «πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν η Αγροτική και η Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία έχει μικρότερα δάνεια και πράγματι έχουν δοθεί και στα τέσσερα κόμματα».

Τα οικονομικά των κομμάτων
«Η αποπληρωμή δεν θεωρείται βέβαιη»

Η οικονομική κατάσταση του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με την έκθεση, χαρακτηρίζεται «από συνεχή υστέρηση εσόδων σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες που πραγματοποιεί. Τα οικονομικά στοιχεία του 2009 εμφανίζουν αυξημένα μεγέθη. Σημειώνεται ότι για την αποπληρωμή των δανείων δόθηκε το 58% της κρατικής επιχορήγησης αλλά το υπόλοιπο δεν φτάνει για να καλύψει το κόμμα τα λειτουργικά έξοδα». «Με βάση τα στοιχεία» σημειώνουν οι ελεγκτές «η έγκαιρη αποπληρωμή των υψηλών δανειοδοτήσεων δεν θεωρείται βέβαιη». Και τα οικονομικά μεγέθη της ΝΔ κατά την κεντρική τράπεζα είναι αυξημένα το 2009.
Εν τούτοις σημειώνεται ότι «το σύνολο των εσόδων δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη του συνόλου των δαπανών του κόμματος, με αποτέλεσμα να προβαίνει σε πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό». Επίσης και για τη ΝΔ «δεν θεωρείται βέβαιη η έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων».

«Αντίθετα, τα κύρια χαρακτηριστικά του ΚΚΕ»
επισημαίνει η έκθεση «είναι οι αυξανόμενες εισφορές μελών, βουλευτών και φίλων». Υπάρχει επίσης και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας. Εκτιμάται ότι τα στοιχεία δείχνουν πως «διασφαλίζεται η ομαλή αποπληρωμή των δανείων», που άλλωστε είναι πολύ πιο χαμηλά.Σχετικά εφικτή καθίσταται και η αποπληρωμή των χαμηλών δανείων και του τότε Συνασπισμού με βάση το ύψος και της κρατικής επιχορήγησης.
Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από τη Δικαιοσύνη έπειτα από αρθρογραφία του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτου από την εισαγγελέα κυρία Ελένη Σίσκου. Ασχολήθηκαν στη συνέχεια οι οικονομικοί εισαγγελείς και ως μάρτυρας κατέθεσε και ο βουλευτής της ΝΔ σήμερα Ν. Αυγενάκης. Το ερώτημα και για τους εισαγγελείς είναι πώς είναι δυνατόν σε εποχή κρίσης να δανειοδοτούνται ακόμη τα κόμματα όταν σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία η επιχορήγηση σε όλα τα κόμματα δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ