Ενα από τα νοστιµότερα και θρεπτικότερα ψάρια. Χαρακτηρίζεται από το κόκκινο κρέας του, το οποίο οφείλει στην παρουσία της µυοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που µεταφέρει οξυγόνο στους µυς.

Προβενσάλ

Περνάµε από το τηγάνι, ίσα να πάρουν χρώµα, λαχανικά της αρεσκείας µας χοντροκοµµένα. Τα βάζουµε σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουµε τριµµένη ντοµάτα, αλάτι, πιπέρι, µαϊντανό, δυόσµο και θυµάρι (φρέσκα), προσθέτουµε νερό και βράζουµε. Στα τελευταία 5 λεπτά τοποθετούµε πάνω στα λαχανικά (έτσι ώστε να µαγειρευτούν µε τον ατµό) 4 φιλέτα τόνου που έχουµε επίσης περάσει από το τηγάνι. Ολοκληρώνουµε το µαγείρεµα µε κλειστό καπάκι.

Στη λαδόκολλα

Πλένουµε, καθαρίζουµε και αλατίζουµε µικρά τοννάκια. Γεµίζουµε την κοιλιά τους µε ψιλοκοµµένα µυρωδικά της αρεσκείας µας. Τοποθετούµε κάθε τονάκι σε λαδόκολλα στην οποία έχουµε στρώσει το ίδιο µείγµα µυρωδικών, ρίχνουµε λάδι και καλύπτουµε τα τονάκια µε φέτες λεµονιού. Σφραγίζουµε τις λαδόκολλες και ψήνουµε στους 180°.

Στο γκριλ

Μαρινάρουµε (για τουλάχιστον 1 ώρα) φιλέτα τόνου σε µια µαρινάδα φτιαγµένη από λάδι, χυµό λεµονιού, µαϊντανό και σκόρδο (κοπανισµένα στο γουδί), αλάτι και πιπέρι. Ψήνουµε στο γκριλ.

Ι.Σ.