Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου η συνάντηση του κ. Ι. Στουρνάρα με την τρόικα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές ενώ την Κυριακή θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά, το ζήτημα της ύφεσης και η βιωσιμότητα του χρέους.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου η συνάντηση του κ. Ι. Στουρνάρα με την τρόικα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές ενώ την Κυριακή θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά, το ζήτημα της ύφεσης και η βιωσιμότητα του χρέους.

Παρότι η τρόικα θέτει ως και την τελευταία στιγμή νέα ζητήματα, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι την Κυριακή θα κλείσει η συμφωνία για τα εργασιακά, όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου.

Η τρόικα φέρεται να ζητεί πλήρη κατάργηση κάθε επιδόματος που συνοδεύει τον κατώτατο μισθό, κατάργηση τριετιών και ελαστική εργασία.

Στη μαραθώνια συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση τέθηκαν όλα τα εργασιακά: το θέμα της αποζημίωσης, δηλαδή και το ποσό αλλά και ο χρόνος ειδοποίησης του εργαζόμενου, η κατάργηση των τριετιών, η εξαήμερη απασχόληση και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με νόμο.

Ακολούθησε συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Χρήστο Σταϊκούρα. Η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ θα επαναληφθεί την Κυριακή, παρουσία και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

«Είμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης, αύριο συνεχίζουμε. Αύριο θα τελειώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η νομοθέτηση των αλλαγών στο ισχύον εργασιακό καθεστώς, αποτελούν μια από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μείωση των αποζημιώσεων (με μάξιμουμ 12 μισθούς ανεξαρτήτως του συνολικού χρόνου εργασίας) ή και η μείωση στο μισό του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση (που μειώνει στο μισό την αποζημίωση), η ευελιξία στο ωράριο εργασίας (με μίνιμουμ 11ωρη διακοπή), η νομοθέτηση του κατώτατου μισθού, κ.ά.

Η σύσκεψη της Παρασκευής, κατά την οποία θα εξεταζόταν το διαρθρωτικό πακέτο που αφορά στην προώθηση μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των επώδυνων μέτρων, φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» τα 9 δισ. ευρώ για το 2013 (σε σύνολο 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014) εκ των οποίων τα μεγαλύτερα βάρη, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν βάρη 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το πρόσθετο αυτό ποσό θα προέλθει από την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση των ποσοστών περικοπών των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, την περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης δήλωσε ότι θα καταβληθεί κανονικά εφέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους.

«Το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου», τόνισε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στη τηλεόραση του Antenna και αποσαφηνίζοντας με αυτό τον τρόπο πως το εφετινό δώρο θα είναι και το τελευταίο που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα εξέταζε με τους επικεφαλής της τρόικας το διαρθρωτικό πακέτο που αφορά στην προώθηση μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων οι οποίες θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί πριν από τον Ιούνιο.

Η τρόικα θα παραθέσει στον κ. Στουρνάρα στοιχεία για τις προαπαιτούμενες δράσεις -όπως αυτή τα έχει επεξεργασθεί- προκειμένου να νομοθετηθούν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει προεργασία και το 70% των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθεί εντός των επόμενων ημερών και πάντως πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, στις 18-19 Οκτωβρίου.

Για τις υπόλοιπες θα επιχειρηθεί να έχουν υιοθετηθεί μέχρι την εκταμίευση της δόσης.

Έτσι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια και τροπολογίες που θα ρυθμίζουν τις εκκρεμότητες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk