• Αναζήτηση
 • Ο Μπολτ των… τσιτάχ

  Eίναι γνωστό ότι το τσιτάχ (γατόπαρδος) είναι το πιο γρήγορο ζώο που κινείται επάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Το πιο γρήγορο τσιτάχ στον κόσμο όμως είναι η Σάρα, ένα θηλυκό τσιτάχ που ζει στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι. Η Σάρα κατείχε το ρεκόρ ταχύτητας στα 100 μέτρα από το 2009 όταν έτρεξε την απόσταση σε 6,13 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια μιας κινηματογράφησης για ντοκυμαντέρ του National Geographic η 11χρονη σήμερα Σάρα κυριολεκτικά διέλυσε το ρεκόρ της τρέχοντας την απόσταση των 100 μέτρων σε 5,95 δευτερόλεπτα! Το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ στα 100 μέτρα είναι 9.58 δευτερόλεπτα.

  Eίναι γνωστό ότι το τσιτάχ (γατόπαρδος) είναι το πιο γρήγορο ζώο που κινείται επάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Το πιο γρήγορο τσιτάχ στον κόσμο όμως είναι η Σάρα, ένα θηλυκό τσιτάχ που ζει στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι.
  Η Σάρα κατείχε το ρεκόρ ταχύτητας στα 100 μέτρα από το 2009 όταν έτρεξε την απόσταση σε 6,13 δευτερόλεπτα.

  Κατά τη διάρκεια μιας κινηματογράφησης για ντοκυμαντέρ του National Geographic η 11χρονη σήμερα Σάρα κυριολεκτικά διέλυσε το ρεκόρ της τρέχοντας την απόσταση των 100 μέτρων σε 5,95 δευτερόλεπτα! Το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ στα 100 μέτρα είναι 9.58 δευτερόλεπτα.

  Το μυστικό

  Αντίθετα από τα άλλα αιλουροειδή, τα τσιτάχ κυνηγούν την ημέρα. Τα νύχια τους δεν «μαζεύονται» και αυτό τους επιτρέπει να γαντζώνονται στο έδαφος καθώς τρέχουν και να επιταχύνουν αστραπιαία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μπορούν να στρίβουν δίχως να μειώνουν την ταχύτητά τους ενώ η ουρά τους τα βοηθά να διατηρούν την ισορροπία τους όταν τρέχουν.

  Science
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk