Δημοτική Αγορά Κορίνθου: Αξίζει να σωθεί.

Η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου αποτελεί ενδιαφέρον δημόσιο κτίριο με σημαντικές αρχιτεκτονικές και ιστορικές αξίες, βασικό χαρακτηριστικό της ιστορίας και της ταυτότητας της πόλης. Χτίστηκε το 1930 στη θέση της Αγοράς που κατεδαφίστηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1929. «Η Αγορά της Κορίνθου είναι χαρακτηριστικό δείγμα της πρώτης οργανωμένης προσπάθειας των ελλήνων μηχανικών για ανοικοδόμηση μιας πόλης, που είχε πληγεί από τον σεισμό, με οπλισμένο σκυρόδεμα και μοντέρνες ιδέες. Το κτίριο της Αγοράς συνδυάζει υποδειγματικά την παραδοσιακή τυπολογία του κτιρίου με στοά και εσωτερική αυλή, έχοντας λιτή τοξοστοιχία και απλοποιημένη μορφολογία, που ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των μοντέρνων καιρών. Τα στοιχεία αυτά την καθιστούν μοναδική στον τόπο μας».

Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων καταβάλλει προσπάθειες για τη διάσωση και ανάδειξη του κτιρίου. Ωστόσο το Κεντρικό Συμβούλιο Nεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ αποφάσισε τον Απρίλιο 2012, με πλειοψηφία, τον μη χαρακτηρισμό της ως διατηρητέου μνημείου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της κατεδάφισής της, αφού αυτή είναι η επιθυμία της δημοτικής αρχής. Στη θέση της θα κατασκευαστεί μια νέα δημοτική αγορά.

Η κατεδάφιση της Αγοράς θα αφαιρέσει άλλο ένα από τα λιγοστά ιστορικά κτίρια της πόλης και θα υποβαθμίσει την ταυτότητα της Κορίνθου και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της.

Η Αγορά είναι συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή των κατοίκων και αποτελεί ένα μοναδικό τοπόσημο, όπως και οι αγορές της Χαλκίδας και της Κυψέλης που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση MOnuMENTA συμμετέχει στην προσπάθεια διάσωσης του κτιρίου και ζητεί να προστατευθεί το κτίριο και να αναδειχθεί ως ένα από τα λιγοστά μνημεία του Μεσοπολέμου στην Κόρινθο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk