Μίλαν ή Ιντερ. Το κλασσικό, τα τελευταία χρόνια, ερώτημα για τον πιθανό πρωταθλητή επανέρχεται ενόψει της έναρξης _ καθυστερημένα λόγω της απεργίας των παικτών_ του καμπιονάτο. Μόνο που εφέτος, για πρώτη φορά μετά το 2006, στο κάδρο των υποψήφιων πρωταθλητριών θέλει να πάρει θέση και η ενισχυμένη Γιουβέντους, η ομάδα με τους περισσότερους (27) τίτλους στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Μία ημέρα πριν από την έναρξη του καμπιονάτο την Παρασκευή (9/9) με τον αγώνα Μίλαν – Λάτσιο, ο αρχηγός της Ιντερ Χαβιέρ Ζανέτι και ο σούπερ σταρ της Μίλαν Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έριζαν πρωτοσέλιδα στην ιταλική εφημερίδα Γκατζέτα ντελο Σπορτ για το ποια εκ των ομάδων του Μιλάνου θα είναι καλύτερη στην εφετινή σεζόν.
Ο αργεντινός αμυντικός υποστήριζε ότι «η Ιντερ θα είναι πιο δυνατή από πριν. Μπορεί να χάσαμε τον Ετό αλλά έχουν επανέλθει σε καλή αγωνιστική κατάσταση ο Μιλίτο και ο Σάμουελ» ενώ έπλεκε το εγκώμιο του νεοαποκτηθέντος Ντιέγο Φορλάν «που είναι σούπερ στα στημένα χτυπήματα». Παράλληλα χαρακτήριζε τον νεοαποκτηθέντα επιθετικό Μάουρο Σάρατε «ασταμάτητο. Είναι πολύ δύσκολο να τον μαρκάρεις».
Ο σουηδός διεθνής της Μίλαν ανταπαντούσε ότι «εμείς έχουμε βελτιωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποκτήματα της πρωταθλήτριας Ιταλίας, τον γάλλο αμυντικό Φιλίπ Μεσές, τον νιγηριανό αμυντικό Ταγιέ Ταϊβό, τον δανεικό από τη Λίβερπουλ Αλμπέρτο Ακουϊλάνι, και τον Αντόνιο Νοτσερίνο.
Η Γιουβέντους θα προσπαθήσει εφέτος να μπει σε τροχιά τίτλου και να ξεχάσει το περυσινό κάζο της μη εξόδου ούτε καν στο Γιουρόπα Λιγκ. Ελπίζει να το πετύχει χάρη στην εμπειρία του Αντρέα Πίρλο που εγκατέλειψε τη Μίλαν μετά από 10 χρόνια και στην κλάση του Μίρκο Βούτσινιτς που έφυγε από τη Ρόμα.
Η τελευταία που άλλαξε σελίδα τόσο ιδιοκτησιακά αφού από την οικογένεια Σένσι πέρασε στον ιταλοαμερικανό Τόμας Μπενεντέτο αλλά και προπονητικά αφού το τιμόνι της ανέλαβε ο Ισπανός Λουίς Ενρίκε, μέχρι την περασμένη σεζόν προπονητής της Μπαρτσελόνα Β. Οι Ρωμαίοι ευελπιστούν ότι ο Ενρίκε θα αποδειχθεί νέος Γκουαρδιόλα, αλλά προς το παρόν πρέπει να καταπιούν τον άδοξο αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Από ελληνικής πλευράς την παρουσία του στο Καμπιονάτο συνεχίζει ο Παναγιώτης Κονέ, ο οποίος από την Μπρέσια μεταπήδησε στην Μπολόνια, ενώ γεύση από ποδόσφαιρο… σπαγγέτι θα πάρει και ο Αλέξανδρος Τζιόρβας που μετακόμισε στο Παλέρμο. Φυσικά ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιστροφή του πρώην άσου του Παναθηναϊκού Τζιμπρίλ Σισέ σε τοπ επίπεδο με τη φανέλα της Λάτσιο, έπειτα από την επιτυχημένη διετή παρουσία του στη Σούπερ Λίγκα.

«Πρωταθλήτρια» στις αμοιβές
Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση της μάχης για τον τίτλο η Μίλαν έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στις αμοιβές, αφού έχει το πιο ακριβό ρόστερ που της κοστίζει 160 εκατ. ευρώ τον χρόνο με τον Ιμπραΐμοβιτς να αναδεικνύεται σε MVP του … χρηματοκιβωτίου καθώς έχει ετήσιες αποδοχές 9 εκατ. ευρώ. Η Ιντερ είναι η δεύτερη πιο ακριβή ομάδα με προϋπολογισμό αμοιβών 145 εκατ. ευρώ ενώ ακολουθούν η Γιουβέντους με 100 εκατ. ευρώ, η Ρόμα με 76,5 εκατ., η Λάτσιο με 50 εκατ. ευρώ και η Νάπολι με 41,2 εκατ. ευρώ. Στον πάτο της βαθμολογίας βρίσκεται η νεοφώτιστη Νοβάρα με μόλις 9,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά παρά την κρίση που έχει χτυπήσει και την πόρτα της Ιταλίας οι ομάδες του Καμπιονάτο προβλέπεται να ξοδέψουν 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ την περασμένη περίοδο για τις αμοιβές και τα πριμ του Καμπιονάτο.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

(09/09)
Μίλαν-Λάτσιο

(10/09)
Τσεζένα-Νάπολι

(11/09)
Γιουβέντους-Πάρμα
Κατάνια-Σιένα
Κιέβο-Νοβάρα
Φιορεντίνα-Μπολόνια
Τζένοα-Αταλάντα
Λέτσε-Ουντινέζε
Ρόμα-Κάλιαρι
Παλέρμο-Ιντερ