Ο Τζόσουα Μπελ δεν αγαπά τις συμβάσεις. Τόσο στην καριέρα του όσο και στην ιδιωτική του ζωή, ο αμερικανός σταρ του βιολιού που θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο στις 26/6 (στις 21.00) συμπράττοντας με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου υπό τον Σεμιόν Μπίτσκοφ σε μια συναυλία – αφιέρωμα στον Μάλερ, τολμά να κινείται έξω από τα καθιερωμένα. Η συναίνεσή του πριν από μερικά χρόνια να παίξει βιολί στο μετρό της Ουάσινγκτον για τις ανάγκες μιας δημοσιογραφικής έρευνας της εφημερίδας Washington Post – η οποία μάλιστα χάρισε στον δημοσιογράφο που την υπέγραψε βραβείο Πούλιτζερ το 2008 – είναι χαρακτηριστική.
Εξίσου χαρακτηριστική είναι εξάλλου, η απόφασή του ν΄αποκτήσει παιδί από μια πρώην σύντροφό του με την οποία είχαν από χρόνια χωρίσει όταν αποφάσισαν να «μοιραστούν την γονεϊκή εμπειρία» συνεχίζοντας, ωστόσο, να ζουν διαφορετικές ζωές. Ο γιος τους Τζόζεφ γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2007.
Ο 44χρονος, βραβευμένος με Grammy, Μπελ θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους βιολονίστες της γενιάς του έχοντας στο ενεργητικό του εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών διεθνώς αλλά και λαμπρές συνεργασίες. Αρχισε να μαθαίνει βιολί σε ηλικία τεσσάρων ετών κι όμως οι επαγγελματικές του επιλογές δεν ήταν μονόδρομος αφού η αγάπη του για τις νότες είχε ν΄ανταγωνιστεί την κλίση του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο τένις. Η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή πάντως σε ηλικία 14 ετών με την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας υπό τον διάσημο ιταλό αρχιμουσικό Ρικάρντο Μούτι παραμένει, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες της ζωής του.
Σε ό, τι αφορά τη σχέση του με την Ελλάδα, ο Τζόσουα Μπελ έχει εμφανιστεί στο πρόσφατο παρελθόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην επικείμενη συναυλία του Ηρωδείου, θα ερμηνεύσει το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί του Μαξ Μπρουχ. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει επίσης την Εκτη Συμφωνία του Μάλερ.