Η κάμερα αποτύπωσε τους παρ΄ ολίγον αυτουργούς ξυλοδαρμού του καθηγητή Γουότσον, αλλά αποτύπωσε και τους ήρωες. Και τέτοιοι υπήρξαν αρκετοί. Ο δε καθηγητής που όρμησε στη σκηνή με τη σβελτάδα 20χρονου δεν ήταν άλλος από τον 66χρονο πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Στ. Αλαχιώτη. Οπως αναφέρουν όλες οι μαρτυρίες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο κ. Αλαχιώτης ήταν ο πρώτος που όρμησε στη σκηνή για να σταματήσει τον αναρχικό με το ρόπαλο που κατευθυνόταν με άγριες διαθέσεις προς τον καθηγητή Γουότσον. Μαζί του ο καθηγητής κ. Ι. Ματσούκας, ο οποίος είχε προσκαλέσει τον διεθνούς φήμης επιστήμονα, που έπιασε το πόδι του κουκουλοφόρου για να τον αναχαιτίσει και κατέληξε να φάει μια κλωτσιά στο χέρι που τον έστειλε και αυτόν στο νοσοκομείο. Ο Ηλίας Παρασκευόπουλος όμως ήταν αναμφισβήτητα ο «πρωταγωνιστής» στη διάσωση του 83χρονου νομπελίστα- αλλά και της «τιμής» των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό. «Ηταν ξεκάθαρο ότι οι διαθέσεις του ήταν απειλητικές. Δεν υπήρχε περιθώριο για σκέψη.Πήδηξα πάνω αμέσως» λέει σήμερα. «Προσπάθησα να τον απομακρύνω με όποιον τρόπο μπορούσα. Αυτός γύρισε και με χτύπησε με το ρόπαλο στο κεφάλι.Αρχισε να τρέχει αίμα από το κεφάλι μου, μετά ανέβηκαν κι άλλοι στη σκηνή.Βγήκα παρά την αιμορραγία και τον κυνήγησα ως έξω. Εκεί όμως βρέθηκα περικυκλωμένος από τους άλλους κουκουλοφόρους και κρατούσαν όλοι ρόπαλα…» συνεχίζει χαρακτηριστικά. Ο κ. Παρασκευόπουλος μάλιστα διηγείται ότι μόνο όταν τράπηκαν σε φυγή οι αναρχικοί συνειδητοποίησε στο βλέμμα των άλλων γύρω του ότι το πρόσωπό του ήταν γεμάτο αίματα. «Ενας καθηγητής μού έδωσε τις πρώτες βοήθειες και με μετέφεραν στο νοσοκομείο του Ρίου. Εκεί τελικά έκανα τέσσερα ράμματα» λέει. Ακόμη ένας από τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης ήταν και ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Παπαλόης.
«Πάγωσα όταν είδα τον κουκουλοφόρο να κατευθύνεται με το δοκάρι προς τον καθηγητή. Ετρεξα αυθόρμητα να τον προστατεύσω. Πρώτος όμως πήδηξε στη σκηνή ένας άλλος καθηγητής, ενώ κάποιος τον άρπαξε από το πόδι» διηγείται σήμερα. «Το να μιλάς στον Γουότσον από κοντά είναι σαν να μιλάς με τον Ρομπέν των Δασών» λέει γοητευμένος ο κ. Παπαλόης. «Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα, ότι κάποιος επιχειρούσε να τον χτυπήσει. Ολα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ξαφνικά όρμησαν από την αριστερή είσοδο δέκα άτομα, πέταξαν προκηρύξεις και πήγαν να ανοίξουν ένα πανό.Κρατούσαν στα χέρια τους ξύλα που φαινόταν να είναι κομμένα από μηχανή» συνεχίζει. «Αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε να γίνει αυτό στην Ελλάδα και στο πανεπιστήμιό μου» λέει ο κ. Παπαλόης. «Ο Γουότσον πάντως έμεινε ατάραχος» συνεχίζει. «“Δεν πειράζει”, είπε λίγα λεπτά μετά, “ έχω περάσει ξανά δύσκολες ώρες στη ζωή μου”». δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» «Αν πρόκειται για φοιτητή του πανεπιστημίου μας θα “πονέσει”» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Παναγιωτάκης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κουκουλοφόρος που επιτέθηκε στον καθηγητή είναι πράγματι μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ιδρύματος. «Ο νόμος μάς δίνει δυνατότητες από απλά πειθαρχικά μέτρα ως διαγραφή. Το θέμα αποτέλεσε προσβολή για το πανεπιστήμιό μας και ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί» συνεχίζει. «Κάτι πρέπει να γίνει» σχολιάζει ο κ. Ματσούκας αναφερόμενος στο «καυτό» θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. «Πρέπει να μπει στους πανεπιστημιακούς χώρους τουλάχιστον μια περίφραξη.Η διάταξη για το άσυλο πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούν να μπαίνουν διαρκώς μέσα κουκουλοφόροι και να κάνουν ό,τι θέλουν.Το άσυλο των ιδεών πρέπει να διατηρηθεί. Αλλά το άσυλο αυτών των περιστατικών πρέπει να καταργηθεί» καταλήγει.
Το θέμα Γουότσον και οι διαφωνίες σχετικά με την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών δεν αποτέλεσαν εύρημα αναρχικών φοιτητών αλλά ξεκίνησαν από καθηγητές του Ιδρύματος,στα τμήματα Βιολογίας και Χημείας.
Το θέμα συζητήθηκε στη Σύγκλητο έπειτα από κείμενο που διακίνησαν καθηγητές αναφέροντας τα περί ρατσισμού που αποδίδονται στον επιστήμονα.Οπως αναφέρει ο κ.Ματσούκας, το θέμα έθεσε ο πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του Ιδρύματος κ.Γρ.Ιατρούμεταφέροντας σχετικό έγγραφο βιολόγων της Ενωσης Βιοεπιστημόνων Ελλάδος.
«Το Βήμα» επικοινώνησε επί του θέματος με τον κ. Ιατρού.«Εγώ ζήτησα απλά να λάβουν υπόψη τους τι έχει συζητηθεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού»λέει ο κ. Ιατρού.«Δεν πρότεινα όμως να μη γίνει διδάκτωρ. Το θέμα τέθηκε στις γενικές συνελεύσεις τριών τμημάτων, της Βιολογίας, της Χημείας και της Φαρμακολογίας, και δεν ελήφθη καμία απόφαση γιατί δεν είχαν απαρτία. Οι συνάδελφοι δεν ήρθαν στις συνελεύσεις για να ψηφίσουν» αναφέρει.«Ο καθένας βεβαίως και μπορεί να διαφωνεί με τις απόψεις κάποιου άλλου, αλλά φυσικά δεν δικαιούται σε καμία περίπτωση να τον χτυπήσει. Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια» καταλήγει.
Ο Τζέιμς Γουότσον είναι χωρίς αμφιβολία ένας επιστήμονας-«θρύλος», μια μορφή που ενέπνευσε χιλιάδες βιολόγους παγκοσμίως. Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DΝΑ είναι συνδεδεμένη με το δικό του όνομα και με εκείνο του Φράνσις Κρικ, με τον οποίον το 1962 μοιράστηκαν το Νομπέλ Ιατρικής μαζί με τον Μαουρίς Γουίλκινς. Σε βιβλίο του ωστόσο που εκδόθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, υποστήριξε μεταξύ άλλων την άποψη ότι τα τεστ που έχουν γίνει δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης των μαύρων ανθρώπων είναι χαμηλότερος από εκείνο των λευκών. Οπως εξηγεί ο κ. Αλαχιώτης, το συμπέρασμα που διατύπωσε οφείλεται στο υποβαθμισμένο περιβάλλον όπου ζούσαν πολλοί μαύροι πολίτες στις ΗΠΑ και όχι φυσικά σε θέματα διαφορετικού γενετικού κώδικα. «Ο Γουότσον τo 2008 δήλωσε στο ΒΒC:“Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι είμαι ρατσιστής,ούτε βλέπω τον εαυτό μου σαν ρατσιστή. Εχω πληγωθεί και ταπεινωθεί από όλη αυτή την κατηγορία εναντίον μου. Είναι το χειρότερο που συνέβη στη ζωή μου”» αναφέρει ο κ. Αλαχιώτης. Επίσης ο Τζέιμς Γουότσον είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ των επιλογών μιας εγκύου που θέλει να προχωρήσει σε άμβλωση αν αποδειχθεί γενετικά ότι το έμβρυο που κυοφορεί θα οδηγηθεί σε ομοφυλοφιλία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ