«Καθόλου ικανοποιημένοι» δεν είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την υψηλή ισοτιμία του ευρώ με τα υπόλοιπα μεγάλα νομίσματα, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την Ουάσινγκτον, επιμένοντας στο αίτημα για ανατίμηση του γουάν.

Συμφωνεί το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου να επισημαίνει ότι η Γερμανία θεωρεί ότι η τιμή τόσο του γουάν όσο και του δολαρίου «δεν αντιστοιχούν στην πραγματική τους αξία».

«Η ισοτιμία του ευρώ έχει διαμορφωθεί πάρα πολύ υψηλά, με τους ευρωπαίους ηγέτες να μην είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το επίπεδο ισοτιμίας του ευρώ με το γουάν» τόνισε από την Ουάσινγκτονσήμερα ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ η ισοτιμία ευρώ δολαρίου υποχωρούσε οριακά κάτω από το 1,4 της Πέμπτης.

«Οσον αφορά το γουάν, έχουμε ακριβώς το ίδιο μήνυμα να στείλουμε στο Πεκίνο με τους Αμερικανούς: ανατιμήστε το» δήλωσε τέλος στη συνέντευξη τύπου επικεφαλής του Eurogroup.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από το Βερολίνο ότι ότι οι ισοτιμίες του «δολαρίου και του γουάν δεν αντιστοιχούν στην πραγματική τους αξία». Τις προηγούμενες ημέρες, εν όψει της συνάντησης στην Ουάσινγκτον, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη είναι υπέρ ενός ισχυρότερου δολαρίου.

«Το γιουάν πρέπει να αντιστοιχεί στην πραγματική του αξία» δήλωσε ο εκπρόσωπος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο, επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχει ήδη διατυπώσει η γερμανίδα καγκελάριος.

«Αλλά θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι το δολάριο, όταν τεράστια ποσότητα ρευστού διοχετεύεται στην αμερικανική αγορά, εκ των πραγμάτων υποτιμάται προοδευτικά, και ως εκ τούτου η πορεία του δολαρίου δεν αντιστοιχεί ακριβώς στην πραγματική του αξία» κατέληξε ο εκπρόσωπος.