Να σταλούν στη Δικαιοσύνη όλες οι συμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς απαντώντας σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο έχουν μπει στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υποδομών οι συμπληρωματικές συμβάσεις που υπεγράφησαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2009.

«Τριανταπέντε χρόνια στην πολιτική υπηρέτησα με αποτελεσματικότητα και απόλυτη αφοσίωση το Εθνικό συμφέρον και δεν δέχομαι για καμία σκοπιμότητα να θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Σουφλιάς.

Ο τέως υπουργός δηλώνει ότι διάβασε με έκπληξη το δημοσίευμα και σημειώνει «Η πηγή πληροφόρησης για την σύνταξή του (και δεν εννοώ τον συντάκτη) αποβλέπει στο να υπηρετήσει σκοπιμότητες όπως είναι: – Η δικαιολόγηση της καθυστέρησης κατασκευής των έργων – Η απαξίωση του έργου μου και της ΝΔ – Η δημιουργία καταστάσεων υποβάθμισης πολιτικών προσώπων. Το τελευταίο στο πλαίσιο μάλιστα μιας απαράδεκτα γενικευμένης ισοπεδωτικής αντίληψης οδηγεί και στον τραυματισμό της πολιτικής ζωής του τόπου με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Ο κ. Σουφλιάς τονίζει: «Όλες οι συμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ επί Υπουργίας μου έγιναν με διαφάνεια και σεβασμό στην Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και είχαν την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ίδιο ισχύει και για τις συμπληρωματικές συμβάσεις».

Ο κ. Σουφλιάς σημειώνει ακόμη ότι το σύστημα που εφάρμοσε ήταν αδιάβλητο σε αντίθεση με εκείνο που εφαρμοζόταν και δεν ήταν αποδεκτό από την ΕΕ και προσθέτει «Θεσμοθετήσαμε και εφαρμόσαμε με μεγάλη επιτυχία ένα νέο αδιάβλητο σύστημα καθαρού μειοδοτικού διαγωνισμού και διασφαλίσαμε τις αρχές της διαφάνειας, του υγιούς ανταγωνισμού και ταυτόχρονα την μείωση του κόστους κατασκευής των έργων. Με το σύστημα αυτό κανείς δεν μπορεί να δώσει έργο σε κανέναν. Η διαδικασία δεν επιτρέπει την παραμικρή αδιαφάνεια: οι προσφορές κατατίθενται και ανοίγουν σε δημόσια συνεδρίαση, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα ενώπιον όλων των ενδιαφερομένων και η ανάθεση του έργου γίνεται στον μειοδότη, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε με τους προηγούμενους νόμους.

»Είναι απαράδεκτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας να ισχυρίζονται ορισμένοι για δικούς τους λόγους ότι έγινε διακριτική μεταχείριση στην ανάθεση των έργων. Ούτε έγινε, ούτε μπορούσε να γίνει, ούτε μπορεί να γίνει με αυτόν τον νόμο. Εξάλλου υπάρχει σαφής διασπορά των αναθέσεων σε διάφορες εταιρείες αλλά και πολύ σημαντική μείωση προσφυγών στην Δικαιοσύνη και την ΕΕ. Σε όλες μάλιστα τις προσφυγές δικαιώθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ» όπως αναφέρει.