Πέθανε σήμερα το πρωί μετά από μακροχρόνια ασθένεια ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και παλαιός συνεργάτης του Βήματος.

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης είχε γεννηθεί στην Καλαμάτα το 1941. Είχε σπουδάσειΝομικά, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμεςστην Αθήνα, το Μομπελιέ και το Παρίσι. Εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ, στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ορσαί και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελλιέ. Έκανε έρευνες και μελέτες πάνω στη μεσογειακή οικονομία, την ΕΟΚ, την κινεζική αγροβιομηχανία, την αλιεία στηνΕλλάδα και άλλες, για λογαριασμό της ΕΟΚ της ΓΚΑΤΤ και τουΟΗΕ. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνώς και έχει συνεργαστεί και αρθρογραφήσει, εκτόςαπό το Βήμα, στονΟικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή και τον Πολίτη.

Ως το 1963 ήταν μέλος της ΕΔΑ. Στη Δικτατορία εντάχθηκε στη Δημοκρατική Αμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ (1987) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και τηςΠολιτικής Γραμμματείας της. Όταν το κόμμα του δημιούργησε μαζί με το ΚΚΕ τον Συνασπισμο ο (1989), ο Μ. Παπαγιαννάκης έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και εν συνεχεία της Πολιτικής Γραμματείας του, υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογία και Ποιότητα της Ζωής. Το 1993 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, όμως ηττήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία και στήριξε το Νίκο Κωνσταντόπουλο στη δεύτερη, που τελικά εξελέγη.

Ο Μ.Παπαγιαννάκης είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του1999. Το 2004 δεν διεκδίκησε επανεκλογή στο ευρωκοινοβούλιο, επιθυμώντας να δραστηριοποιηθεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ (2004) ήταν ξανά υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, αλλά ηττήθηκε από τον Αλέκο Αλαβάνο. Στις εθνικές εκλογές του 2007είχε εκλεγείβουλευτής στη Β’ Αθηνών.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, αντιπρόεδρος της ομάδας για την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία των ζώων. Τον Ιανουάριο του 1992, εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης έχει συμμετάσχει ως μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού και ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Αναφορών, καθώς και στην Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία.

Έχει διατελέσει, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΛΕΕΕ), που αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Κίνησης, υπερκομματικής ευρωπαϊκής οργάνωσης με έδρα τις Βρυξέλλες.

Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί» για τη δραστηριότητα του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ανήκεστην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ.Πρινλίγους μήνες, στις 16 Δεκεμβρίου 2008,είχε πεθάνει και ο αδελφός του, καθηγητής του Πολυτεχνείου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι πια μαζί μας. Ο Μιχάλης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπήρξε μια συνεπής και νηφάλια φωνή της Ανανεωτικής Αριστεράς. Διακρίθηκε για την ανεξαρτησία της γνώμης του, το ανοιχτό μυαλό του, τις ριζοσπαστικές του θέσεις. Σταθερά προσηλωμένος στις ιδέες της ανανέωσης, της οικολογίας, του ευρωπαϊσμού, υπήρξε πάντα ένας λαμπρός αγωνιστής.

Ηγετικός στέλεχος της ΕΑΡ και μετά του Συνασπισμού, πάλεψε με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια για μια σύγχρονη φυσιογνωμία της Αριστεράς. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ θα θυμούνται πάντα τον ευθύ του λόγο, τις πλούσιες γνώσεις του, τη μαχητική του παρουσία. Θα ξέρουν ότι ο Μιχάλης θα είναι πάντα μαζί μας στους δύσκολους δρόμους για μια Αριστερά που πιστεύει στο σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο»

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κ. Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγή του στην σημερινή διακαναλική συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον θάνατο του Μ. Παπαγιαννάκη, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Ένα κομμάτι του πολιτικού μας πλούτου. Σήμερα η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά έχασε ένα κομμάτι του εαυτού της.
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ο Μιχάλης των αγώνων του 114 του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Μιχάλης των μεγάλων αγώνων για τη ριζοσπαστική οικολογία και τον αριστερό ευρωπαϊσμό δεν είναι πια μαζί μας. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του συντρόφου μας, του πολιτικού, του διανοούμενου του μαχητή Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
Είναι δύσκολο να αναγκάζεσαι τούτες τις δύσκολες ώρες να προχωράς μπροστά αλλά γνωρίζουμε όλοι και όλες ότι αυτή είναι και η δική του επιθυμία.
Να δώσουμε αυτή τη μάχη των ευρωεκλογών και για δικό του λογαριασμό. Και νομίζω ότι θα δώσουμε αυτή τη μάχη με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας σύντροφε Μιχάλη».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι μια μεγάλη απώλεια ενός καλού φίλου, ενός πολιτικού με ήθος, ενός ενεργού πολίτη που πάλεψε για την πρόοδο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ομόρφαινε τη ζωή γύρω του κι ας τον έβαζε στο σημάδι ο θάνατος. Λόγια αγάπης και συναισθήματα πίκρας, δεν χωράνε την ελεύθερη κι ωραία ύπαρξή του, το λαμπρό μυαλό του και την ακέραιη αγωνιστική του συνείδηση».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η Βουλή των Ελλήνων και η ελληνική πολιτική ζωή έχασαν σήμερα ένα σημαντικό πολιτικό και έναν εξαίρετο άνθρωπο.Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπηρέτησε με γνώση, δύναμη, θάρρος και αποτελεσματικότητα την Ελλάδα, την Ευρώπη, τη δημοκρατία, τις ιδέες του και τον πολιτικό του χώρο.
Διακρίθηκε στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις πολιτικές και ανθρώπινες αρετές του. Πίστευε στη δύναμη της λογικής πειθούς και στην επιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων. Η ηπιότητα του χαρακτήρα του ήταν από τις ισχυρότερες αρετές του. Ενέπνεε πάντα εμπιστοσύνη, σεβασμό και πειθώ. Κυριαρχούσε έτσι συχνά στην πολιτική συζήτηση χωρίς να προσπαθεί ποτέ να επιβληθεί.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη χάνουν έναν σημαντικό εργάτη της οικοδόμησης ενός καλύτερου, πιο ανθρώπινου αύριο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του αναφέρει: «Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε τολμηρός στοχαστής και μαχητής ιδεών. Ανοιξε δρόμο ιδεολογικής και αγωνιστικής συνέπειας, πολιτικού ήθους, κοινωνικής συμμετοχής, διεκδίκησης και προσφοράς.

» Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, γνήσιος μαχητής της Αριστεράς, πάλεψε με θάρρος και ψυχή για προσωπικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ακλόνητες αξίες της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης και της Αξιοπρέπειας.

» Η απώλειά του είναι μεγάλη για όλους όσοι πίστεψαν και πιστεύουν ότι ο αγώνας για την δημοκρατία και ένα καλύτερο μέλλον είναι διαρκής.

» Στους οικείους του εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου».

Σε δήλωση για το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, προέβη ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

«Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή με μαχητικό πνεύμα, αλλά και νηφαλιότητα για τις ιδέες και τα οράματά του: Για τη Δημοκρατία, την ευρωπαϊκή Αριστερά της ριζοσπαστικότητας και της ανανέωσης, την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία.Στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

H ΚΠΕ του ΣΥΝ ανακοινώνει ότι αύριο, Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πολιτική κηδεία του Μιχάλη Παπαγιαννάκη στο Δημοτικό Νεκροταφείο Καλλιθέας.

Επιθυμία της οικογένειας είναι να κατατεθούν δωρεές εις μνήμην αντί στεφάνων:

ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ» (ΑΡ.ΣΗ.) (Εθνική Τράπεζα Ελλάδας 132/884296-50),

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ (Εθνική Τράπεζα Ελλάδας 155/470742-76),

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΚΕΘΕΑ(Εθνική Τράπεζα Ελλάδας 116/296028-11),

ΔΙΑΒΑΣΗ του ΚΕΘΕΑ (Εθνική Τράπεζα Ελλάδας 116/296034-62),

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (Εθνική Τράπεζα Ελλάδας 080/480847-95)