Το ΟΑΚΑ και οι φτωχοί συγγενείς του

Το ΟΑΚΑ και οι φτωχοί συγγενείς του Το πιο σύγχρονο και ασφαλές στάδιο της χώρας ούτε που κατάλαβε ότι στη μείζονα περιφέρειά του έγινε σεισμός. Πώς συμπεριφέρθηκαν τα υπόλοιπα γήπεδα του λεκανοπεδίου της Αττικής Το Ολυμπιακό Στάδιο είναι το πλέον σύγχρονο στάδιο της χώρας και ένα από τα καλύτερα του κόσμου, έστω και αν αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA) το έχει υποβιβάσει στην

Το Ολυμπιακό Στάδιο είναι το πλέον σύγχρονο στάδιο της χώρας και ένα από τα καλύτερα του κόσμου, έστω και αν αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA) το έχει υποβιβάσει στην κατηγορία των τεσσάρων αστέρων. «Με τα μέτρα που λαμβάνουμε σε θέματα ασφάλειας των θεατών, όπως είναι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και οι ανιχνευτές μετάλλων, θα επανέλθουμε εντός του 1999 στην κατηγορία των πέντε αστέρων» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ κ. Μανώλης Κολυμπάδης. Η ναυαρχίδα των αθλητικών εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκε το 1982 για να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, το οποίο είχε αναλάβει η χώρα μας το 1977. Ο τότε γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ κ. Βαγγέλης Μιχαήλ, για να αποσπάσει τη διοργάνωση από τους Γάλλους και τους Γερμανούς, υποσχέθηκε ένα νέο στάδιο, αντί του σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», που ήταν στον φάκελο διεκδίκησης. Στη συνέχεια βέβαια άρχισε να τρέχει στα υπουργικά γραφεία και να πιέζει μέσω του Τύπου. Τελικά στις 7 Ιανουαρίου 1980 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής θεμελίωσε το στάδιο, το οποίο η γερμανική εταιρεία «Βάιντλεπλαν» ολοκλήρωσε εγκαίρως. Το κόστος κατασκευής μαζί με τον εξοπλισμό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου άγγιξε τα 5 δισ. δρχ. Μια ημερίδα στίβου το καλοκαίρι του 1982 με την παρουσία 30.000 θεατών, για τη δοκιμή των εγκαταστάσεων, ήταν το πρώτο αθλητικό γεγονός που φιλοξένησε.


Οι πανευρωπαϊκοί αγώνες το έκαναν διάσημο, αφού μεταδόθηκαν τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο και η UEFA έδωσε τη διοργάνωση του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ Αμβούργου και Γιουβέντους, στις 25 Μαΐου 1983. Από την αρχή της λειτουργίας του φιλοξένησε πλήθος αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις, αφού η λειτουργικότητα και η χωρητικότητά του (75.000-85.000 θέσεις, αναλόγως των γεγονότων) εγγυώνται την επιτυχία. Το κορυφαίο γεγονός του Σταδίου, το οποίο ονομάσθηκε «Σπυρίδων Λούης» προς τιμήν του πρώτου ολυμπιονίκη του μαραθωνίου, ο οποίος ήταν και κάτοικος του Αμαρουσίου, θα είναι ασφαλώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. «Για το μεγάλο αυτό γεγονός θα γίνουν ασφαλώς σημαντικές αλλαγές για να παραμείνει το Στάδιο μοντέρνο και στον επόμενο αιώνα» τόνισε ο συντονιστής διευθυντής κ. Γιώργος Χατζημανώλης.


Τα 5,9 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης δεν πλήγωσαν το Στάδιο. «Οταν το επισκεφθήκαμε μείναμε με την εντύπωση ότι δεν έγινε σεισμός στην περιοχή. Η συμπεριφορά του ήταν καταπληκτική. Βεβαίως αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται στην κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων», ανέφερε στο «Βήμα» ο διευθυντής μελετών της ΓΓΑ κ. Θωμάς Στάμου, ο οποίος μετείχε στην ομάδα που έκανε τον πρώτο έλεγχο στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αμαρουσίου και όχι της Καλογρέζας, όπως κακώς πολλοί συνηθίζουν να λένε ή να γράφουν.


Στην ανθεκτικότητα του Ολυμπιακού Σταδίου αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της ομάδας μελέτης της «Βάιντλεπλαν» κ. Δ. Ανδρικόπουλος: «Εκτός των αντισεισμικών κωδίκων Ελλάδας και Γερμανίας ακολουθήσαμε και τους αμερικανικούς, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως αυστηροί. Επίσης τοποθετήσαμε σε όλες τις κερκίδες βαρέλια γεμάτα νερό για να δοκιμάσουμε τις αντοχές από την παρουσία χιλιάδων φιλάθλων. Κάτι άλλο που προσέξαμε ήταν η ελαστικότητα των κερκίδων». Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ συμπλήρωσε: «Το Στάδιο είναι κατασκευασμένο όπως οι ουρανοξύστες, με ράουλα και καουτσούκ. Γι’ αυτό δίνεται η εντύπωση ότι τρέμει. Ετσι όμως απορροφά τους κραδασμούς και είναι περισσότερο ασφαλές». ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ Σαν το παλιό καλό κρασί…Αντέχει το στάδιο της Ριζούπολης. Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του τελευταίου καταστρεπτικού σεισμού, ο Εγκέλαδος δεν το επισκέφτηκε. Ισως «επειδή κατασκευάστηκε τη χρυσή εποχή της πολεοδομίας», όπως είπε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΠΑΕ Απόλλων κ. Κωνσταντίνος Αλαμάνος.


Ο Απόλλων ιδρύθηκε στη Σμύρνη το 1891. Τον Οκτώβριο του 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, επανιδρύθηκε στην Αθήνα ως Απόλλων Σμύρνης. Η πρώτη έδρα του βρισκόταν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Ρουφ και το 1947 μετακόμισε για μόνιμη εγκατάσταση στη Ριζούπολη. Ευεργέτης του θεωρείται ο τότε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μαρσέλος. Αυτός μεσολάβησε για να βρεθεί ο απαραίτητος χώρος και να δοθούν από το κράτος τα αναγκαία για την οικοδόμηση του γηπέδου κονδύλια. Το 1947 εγκαινιάστηκε η ανατολική χειροποίητη πέτρινη εξέδρα 3.500 θέσεων. Στα σκαλοπάτια της κάθησαν ο στρατηγός Πλαστήρας και ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Σοφοκλής Βενιζέλος. Ηταν το μεγαλύτερο σε διαστάσεις γήπεδο της χώρας. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν 110Χ76 μ. Στις ημέρες μας, για λειτουργικούς λόγους, μίκρυνε σε 104Χ70 μ. Το 1961, με τα χρήματα που έδωσε ο Παναθηναϊκός για τη μεταγραφή του Αριστείδη Καμάρα, εγκαινιάστηκε η απέναντι δυτική εξέδρα. Το 1970 κατασκευάστηκε το πέταλο και το γήπεδο της Ριζούπολης στους ποδοσφαιρικούς αγώνες έκοβε, μαζί με τους ορθίους στην απέναντι πλευρά του πετάλου, 22.000 εισιτήρια. Ηταν το μεγαλύτερο γήπεδο της Αττικής μετά το Στάδιο Καραϊσκάκη. Για πολλά χρόνια φιλοξενούσε μάλιστα τα εθνικά συγκροτήματα, καθώς ήταν το πρώτο γήπεδο το οποίο απέκτησε χλοοτάπητα (1959). Σήμερα η χωρητικότητά του έχει μειωθεί σε 15.300 θέσεις, καθώς στην πλευρά των ορθίων πριν από δύο χρόνια κατασκευάστηκε κλειστό γυμναστήριο.


Το γήπεδο της Ριζούπολης, αν και εξωτερικά δείχνει ακαλαίσθητο, άντεξε τα δύο μεγάλα χτυπήματα του Εγκέλαδου το 1981 και το 1999. «Αντέχει στον χρόνο επειδή είναι χειροποίητο. Για λόγους ασφαλείας το 1970 το πέταλο στηρίχθηκε σε 60 κολόνες, με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν χώροι για καταστήματα» τονίζει υπερήφανος ο κ. Αλαμάνος. Εκτοτε πάντως δεν έγιναν εργασίες συντήρησης και είναι ένα από τα λίγα γήπεδα της Α’ Εθνικής το οποίο δεν διαθέτει ηλεκτροφωτισμό.


ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Εμαθε να ζει με τα προβλήματαΤο στάδιο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη έχει τα προβλήματά του εδώ και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μισό πέταλο στις κερκίδες δεν χρησιμοποιείται, από την ώρα της κατασκευής του, λόγω κακοτεχνιών. Παλαιότερα είχαν δημιουργηθεί προβλήματα και με την παραχώρηση από τον δήμο μιας πρασιάς πλάτους πέντε μέτρων για την επέκταση των κερκίδων, καθώς και με την τοποθέτηση στον πεζοδρόμιο των δύο πυλώνων του ηλεκτροφωτισμού. Ο σεισμός της Τρίτης πάντως δεν το επηρέασε. Το στάδιο, που λόγω της περυσινής συμμετοχής του Πανιωνίου στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης απέκτησε και καθίσματα για τους θεατές, είναι χωρητικότητας 16.000 θέσεων. Σύμφωνα με τα βιβλία του κ. Πέτρου Λινάρδου και του κ. Αντώνη Πανταζή για τη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο, ο χώρος παραχωρήθηκε το 1937, ως κοινόχρηστος, στους Νεοσμυρνιώτες από το υπουργείο Πρωτευούσης. Το 1939, κατά τη θεμελίωση του «πρότυπου σταδίου του Πανιωνίου ΓΣ Νέας Σμύρνης, μεγάλου σταδίου Νέας Σμύρνης», εγκαθίσταται στον χώρο ο προσφυγικός σύλλογος Πανιώνιος, ο οποίος από το 1922, όταν επανιδρύθηκε στην Ελλάδα, είχε έδρα την Αθήνα. Την απόφαση για χρήση μόνο του σταδίου είχε πάρει το κοινοτικό συμβούλιο έναν χρόνο νωρίτερα. Η πρώτη κερκίδα που χτίστηκε αμέσως μετά τον πόλεμο ήταν η δυτική. Στη συνέχεια και χρόνο με τον χρόνο το στάδιο αποκτούσε αίθουσες, κερκίδες, χλοοτάπητα, ελαστικό τάπητα και όλες τις απαραίτητες ανέσεις για τους αθλητές όλων των τμημάτων του ιστορικού σωματείου.


ΙΚΑΙΑΣ – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥΝ Οι «γέροι» άντεξαν στις δονήσεις


Το Δημοτικό Γήπεδο Νεάπολης και το Εθνικό Στάδιο Κορυδαλλού, τα οποία αποτελούν έδρες των ΠΑΕ Ιωνικού και Προοδευτικής αντίστοιχα, είναι από τα παλαιότερα που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια. Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στους συγκεκριμένους χώρους παραπέμπει στην… Ιστορία αφού τα ξερά (τότε) χώματά τους πρωτοπατήθηκαν προτού ακόμη κηρυχθεί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (!). Το Γήπεδο Νεάπολης παραδόθηκε επισήμως το 1965, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε ο Ιωνικός από τη συγχώνευση των σωματείων Α.Ε. Νικαίας και Αρη Νικαίας, χρησιμοποιείτο όμως επίσημα από το 1955 για αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος Πειραιά. Οι πρώτες προσθήκες έγιναν το 1967 με την τοποθέτηση κερκίδων. Ο σεισμός του 1981 πέρασε μεν και από την περιοχή αλλά δεν άγγιξε το γήπεδο, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη Τρίτη, κατά διαβεβαίωση των τεχνικών της ΓΓΑ, οι οποίοι διενήργησαν τη σχετική αυτοψία και το έκριναν κατάλληλο.


Γενικά, το ιστορικό του γηπέδου δεν επιβαρύνεται με αναφορές για ζημιές. Οι μεγάλες προσθήκες έγιναν πέρυσι. Δημιουργήθηκε αποστραγγιστικό δίκτυο (εντός του γηπέδου), πραγματοποιήθηκε νέα επιστρωμάτωση του αγωνιστικού χώρου, έγινε αλλαγή χλοοτάπητα και ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του υποσταθμού για την παροχή ρεύματος στους πυλώνες (μπήκαν πέρυσι) προκειμένου να διεξάγονται βραδινοί αγώνες (απομένει η σύνδεση από τη ΔΕΗ).


Ανάλογης… αντοχής αποδεικνύεται και το Εθνικό Στάδιο Κορυδαλλού, το οποίο χρησιμοποιείται επισήμως ως έδρα τέλεσης ποδοσφαιρικών συναντήσεων από την περίοδο 1936-37. Εδώ όμως έχει καταγραφεί ένα περιστατικό: στις αρχές της δεκαετίας του 1970, σε αγώνα εναντίον του Παναιτωλικού για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας, υποχώρησε μέρος της παλαιάς εξέδρας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάποιοι θεατές. Οι δονήσεις του Εγκέλαδου το 1981 πέρασαν χωρίς συνέπειες. Οσον αφορά τον πρόσφατο σεισμό, ως την ώρα που γραφόταν το κείμενο δεν είχε πραγματοποιηθεί αυτοψία. Οι πρώτες προσθήκες στο γήπεδο χρονολογούνται από το 1967. Ο χλοοτάπητας τοποθετήθηκε το 1994. Νεότερα έργα είναι η κατασκευή των δημοσιογραφικών θεωρείων και η κερκίδα πάνω από τα αποδυτήρια. Οι ελλείψεις του Σταδίου Κορυδαλλού εντοπίζονται στην απουσία φωτισμού, σκεπάστρου και μιας εξέδρας χωρητικότητας 1.500 περίπου θεατών πίσω από το ένα τέρμα.


ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Απειλείται μόνο από τους βράχουςΟ Εγκέλαδος δεν ακούμπησε το νεόκτιστο Εθνικό Στάδιο της Καισαριανής. Απειλήθηκε μόνο από τους βράχους που ζωγραφίζουν το τοπίο στη δυτική πλευρά, καθώς είναι χτισμένο στην έκταση ενός ανενεργού λατομείου. Για την κατασκευή του απαιτήθηκε μια πενταετία, από το 1993 ως το 1998. Την επίβλεψη του έργου είχαν αναλάβει οι υπηρεσίες του Δήμου Καισαριανής, οι οποίες αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο την οικονομική επιχορήγηση της ΓΓΑ. Οι δύο εξέδρες του είναι χωρητικότητας 4.000 αριθμημένων θέσεων, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί πλαστικά καθίσματα. Διαθέτει σύγχρονα αποδυτήρια, αίθουσα Τύπου, φυσικοθεραπευτήριο, σάουνα, έξι μπαρ για τους φιλάθλους, πάρκιν εκατοντάδων θέσεων, όχι όμως και ηλεκτροφωτισμό. Είναι ένα σύγχρονο γήπεδο με τη δυνατότητα επέκτασης των εξεδρών στις πλευρές πίσω από τα τέρματα. Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 18 Οκτωβρίου 1998 στον αγώνα του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, ανάμεσα στον τοπικό Εθνικό Αστέρα, που το χρησιμοποιεί ως έδρα, και στον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk