Την τελευταία πνοή του άφησε κυριολεκτικά στον επιχειρηματικό στίβο ο Ιωάννης Λαϊνόπουλος την περασμένη Πέμπτη. Ο ευπατρίδης της επιχειρηματικής ζωής έφυγε σε ηλικία 76 ετών ύστερα από 44 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης σταδιοδρομίας.


Ο Ιωάννης Λαϊνόπουλος γεννήθηκε στη Γάγγρα Καυκάσου. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να τις συνεχίσει στην Αυστρία, όπου και τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βιέννης. Αν και τελείωσε την Ιατρική, τον κέρδισε ο επιχειρηματικός στίβος, όπου και εισήλθε το 1957. Το έτος αυτό βρίσκεται στην Αθήνα, όπου και ασχολείται με την εμπορία διαφόρων βιομηχανικών ειδών αυστριακών εταιρειών (κομπρεσέρ, ακουστικά βαρηκοΐας κ.ά.).


Ο Ιωάννης Λαϊνόπουλος δημιούργησε έναν πανίσχυρο όμιλο επιχειρήσεων, που απλώνει τις δραστηριότητές του σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικής ζωής και ο οποίος σήμερα διευθύνεται από τα παιδιά του Μανόλη και Ολγα Λαϊνοπούλου.


Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Ιωάννης Λαϊνόπουλος δεν περιόρισε τη δραστηριότητά του στα επιχειρηματικά πράγματα. Διαδραμάτισε ταυτόχρονα σημαίνοντα ρόλο στην ενίσχυση των ελληνοαυστριακών σχέσεων. Ο ίδιος ήταν επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στην Ελλάδα.


Στον όμιλο εταιρειών Λαϊνόπουλου συμπεριλαμβάνονται:


Πρώτον, η εταιρεία Promot Λαϊνόπουλος, που είναι ο σημαντικότερος dealer της Mercedes-Benz Hellas πανελλαδικά. Είναι επίσης ο σημαντικότερος dealer (από άποψη αποτελεσμάτων) μεταξύ όλων των dealers όλων των εισαγωγικών εταιρειών αυτοκινήτων της χώρας. Η επιχείρηση αυτή, στο τιμόνι της οποίας από έτους βρίσκεται ο κ. Μανόλης Λαϊνόπουλος, αύξησε τα κέρδη της κατά 26% για να φτάσει τα 520 εκατ. δρχ. Στην πραγματικότητα ο τζίρος της Promot υπερβαίνει τον συνολικό τζίρο των δύο επόμενων dealers της Mercedes. Εφαρμόζοντας ένα επιθετικό πρόγραμμα εμπορικής πολιτικής, με πολλαπλές ευκολίες προς τους πελάτες της, η Promot αξιοποιεί τις μεγάλες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στα τρία καθετοποιημένα συγκροτήματά της για να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της. Τα συγκροτήματα αυτά βρίσκονται στη Νέα Κηφισιά, στη λεωφόρο Κηφισιάς (σίδερα Χαλανδρίου) και στη λεωφόρο Μεσογείων.


Το «μεγάλο στοίχημα» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι διοικούντες την επιχείρηση είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης της στην αγορά. Και αυτό διότι όλοι θεωρούν βέβαιο ότι το μερίδιο της Promot θα επιχειρηθεί να «ροκανιστεί» από τους άλλους μεγάλους dealers της Mercedes-Benz Hellas. Βεβαίως η θέση των καθετοποιημένων συγκροτημάτων, το επίπεδο των συνεργείων και οι μεγάλες προσφορές της εταιρείας κάνουν δύσκολη την προσπάθεια των ανταγωνιστών τής Promot.


Δεύτερον, η εταιρεία Compact Lain, η οποία διευθύνεται από την κυρία Ολγα Λαϊνοπούλου και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα Smart. Η επιχείρηση αυτή, παρά τις αμφιβολίες τής εδώ θυγατρικής εταιρείας ­ της Mercedes-Benz Hellas ­ κατόρθωσε να κάνει τα Smart το αυτοκίνητο με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων στην εγχώρια αγορά. Και αυτό αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια επιτυχία των ιθυνόντων της Compact Lain και ιδιαίτερα της κυρίας Ολγας Λαϊνοπούλου, που αξίζει να σημειωθεί ότι έχει λάβει το χρίσμα από τη γερμανική Daimler Chrysler. Ολοι στην αγορά γνωρίζουν ότι δύσκολα οι Γερμανοί εμπιστεύονται τόσο νέους επιχειρηματίες, όμως στο πρόσωπο της κυρίας Ολγας Λαϊνοπούλου φαίνεται να βρήκαν το κατάλληλο πρόσωπο για την προώθηση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Και δεν έπεσαν έξω αφού τα διθέσια Smart εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 371%. Η εταιρεία κατόρθωσε την πρώτη κιόλας χρονιά να γαντζωθεί στην 24η καλύτερη θέση, επίδοση ιδιαίτερα σημαντική αν λάβει κανείς υπόψη ότι η εταιρεία ουσιαστικά ξεκίνησε από την 45η θέση.


Η επικεφαλής της Compact Lain κυρία Ολγα Λαϊνοπούλου συνεχίζει να υλοποιεί ένα φιλόδοξο όσο και επιθετικό πρόγραμμα εμπορικής πολιτικής για την αύξηση του μεριδίου αγοράς των Smart. Στα πλαίσια αυτά, έχει ανοίξει μια δεύτερη μεγάλη έκθεση στη Γλυφάδα ­ εκτός από την έκθεση της Νέας Κηφισιάς. Επίσης έχει έλθει σε επαφή με τον όμιλο ναυτιλιακών επιχειρήσεων του κ. Παναγόπουλου ώστε τα Smart να πληρώνουν μισό εισιτήριο στα πλοία. Τέλος, βρίσκεται επικεφαλής μιας προσπάθειας για ελεύθερη πρόσβαση των Smart στο κέντρο της Αθήνας. Η προσπάθεια αυτή έχει βρει αρωγούς όλους όσοι διαθέτουν πολύ μικρά αυτοκίνητα ­ τα οποία εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους ­ στην εγχώρια αγορά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΧΩΔΕ εξετάζει σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού εκτός των ρύπων, τα αυτοκίνητα τύπου Smart καταλαμβάνουν και μικρό χώρο.


Τρίτον, η εταιρεία Lainair, που αντιπροσωπεύει τα ελικόπτερα Eurocopter. Η διοίκηση του ομίλου Λαϊνόπουλου υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, που έχει ως στόχο τη δημιουργία βάσης εξυπηρέτησης (service) ελικοπτέρων η οποία βρίσκεται πίσω από τις εγκαταστάσεις της promot στην Κηφισιάς.


Τέταρτον, η εταιρεία Eurolain, που ασχολείται με τη μακροχρόνια μίσθωση και ενοικίαση αυτοκινήτων Mercedes και Smart. Η εταιρεία δραστηριοποιείται από τον Μάρτιο του 2000 τόσο στον χώρο της μακροχρόνιας ενοικίασης αυτοκινήτων (operating leasing) όσο και στην ημερήσια ενοικίαση πολυτελών αυτοκινήτων (daily rental).


Πέμπτον, η εταιρεία ΒΙΕΜ Austria Oil, που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας των λιπαντικών.


Ο όμιλος Λαϊνόπουλου δραστηριοποιείται επί πολλά έτη και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, κάτι που έχει σχέση τόσο με τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΒΟ όσο και με τη μεγάλη παρουσία του στην αγορά των οχημάτων πολλαπλών χρήσεων Unimog και τζιπ.


Ταυτοχρόνως ο όμιλος ελέγχει κύκλο εταιρειών στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις του ομίλου Λαϊνόπουλου απλώνουν τη δραστηριότητά τους στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αυστρία. Στις δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνονται και εταιρίες χρηματοδοτήσεων αλλά και εκπροσώπησης μεγάλων οίκων κατασκευής μηχανημάτων.


Οι τύχες του ομίλου βρίσκονται πλέον στα παιδιά του ιδρυτή του, τα οποία αν και με μικρή πείρα έχουν δείξει ότι εκτός από την πλούσια μόρφωση σε πανεπιστήμια της Βρετανίας διαθέτουν και «τα κότσια» να τα βγάλουν πέρα. Η πορεία της Promot και ιδιαίτερα της Compact Lain τον τελευταίο χρόνο είναι από αυτή την άποψη χαρακτηριστική. «Το έργο του πατέρα μας δεν θα διατηρηθεί απλώς, αλλά και θα αναπτυχθεί μέσα από ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο» λέει η κυρία Ολγα Λαϊνοπούλου.