Ο νέος γκουρού των ΗΠΑ


Είναι διάσημος συγγραφέας και παράλληλα ένας από τους πιο επιτυχημένους πωλητές του εαυτού του! Λέγεται ότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ανθρώπους που διδάσκουν αποτελεσματικά την κατάκτηση της επιτυχίας! Αποτελεσματικά γιατί ανάμεσα στους πιστούς μαθητές του συγκαταλέγονται διάσημες προσωπικότητες του Χόλιγουντ, όπως η Μαντόνα και η Ντέμι Μουρ!



Στη βιβλιοθήκη ενός φίλου είχα δει πριν από δύο μήνες το βιβλίο «Οι επτά πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας» (εκδόσεις Εσοπτρον) του ­ άγνωστου για εμένα ως τότε συγγραφέα ­ Ντίπακ Τσόπρα. Το υποτίμησα αυτομάτως προτού το ανοίξω. Θεωρώ πάντα ότι η επιτυχία δεν αποτελεί συνταγή μαγειρικής που μπορεί κάποιος να διδαχθεί να εκτελεί. Πολύ περισσότερο, διατηρούσα την άποψη ότι εγχειρίδια με τέτοιου είδους τίτλους προσφέρουν επιτυχία μόνο σε αυτούς που τα γράφουν. Δεν μπορούσα να προβλέψω βέβαια ότι λίγο καιρό μετά θα αναγκαζόμουν να μετακινηθώ αρκετά από αυτήν την άποψη.


Λίγες ημέρες αργότερα βρισκόμουν σε ένα γραφείο. Πολύ κοντά μου δύο άνθρωποι συζητούσαν. Εντελώς συμπτωματικά άκουσα την εξής φράση: «Δεν γνωρίζεις τον Ντίπακ Τσόπρα; Είναι ο μεγαλύτερος γκουρού του Χόλιγουντ». Ως ένθερμος οπαδός του «Αλχημιστή» ­ ενός βιβλίου που ομολογώ ότι διαβάζω για δέκατη φορά ­ θεώρησα πως αυτές οι έντεκα λέξεις συγκροτούσαν ένα σημάδι που δεν έπρεπε να αγνοηθεί. Ούτως ή άλλως είχα ακαριαία αποκτήσει την περιέργεια να μάθω τι μπορεί να γράφει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κερδίσει μια τέτοια περίοπτη θέση στην πιο ιδιότροπη περιοχή του πλανήτη.


Σας πληροφορώ ότι εκείνο το απόγευμα το βιβλίο εκλάπη από τη βιβλιοθήκη του φίλου μου και ως σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται επάνω στο γραφείο μου. Κατ’ αρχήν διάβασα ότι ο Ντίπακ Τσόπρα «είναι συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ», κάτι το οποίο περίμενα. Εν συνεχεία, διάβασα ξανά τη φράση ότι είναι «ένας καταξιωμένος και γνωστός επιστήμονας, παγκόσμια πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχοσωματικής ιατρικής και του ανθρώπινου δυναμικού», κάτι το οποίο δεν περίμενα. Η αλήθεια είναι ότι από «γκουρού» πάμε καλά. Σχεδόν κάθε παρέα έχει από έναν. Χρησιμεύει στο να έχουν ένα ελαφρό θέμα συζήτησης οι υπόλοιποι όταν αυτός δεν είναι παρών. Τελικά όμως υπάρχει κάτι που να κάνει τον Ντίπακ Τσόπρα να ξεχωρίζει από όλους τους μικρούς και μεγάλους που γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε προσωπικά; Το πρόσφατο φλερτ του Χόλιγουντ, ο επιστήμονας και συγγραφέας μπεστ σέλερ, μπορεί πράγματι να διδάξει πειστικά την επιτυχία ή απλώς πέτυχε γιατί είναι τόσο πειστικός στον ρόλο του όσο και οι σταρ του κινηματογράφου στους δικούς τους; Και τελικά, αν η επιτυχία διέπεται από νόμους, μπορεί να απαντήσει κανείς γιατί αυτοί οι νόμοι δεν συζητούνται στη Βουλή; Είναι σοβαρά όλα αυτά;


Ο ορισμός της επιτυχίας


Τι σας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης «επιτυχία»; Στους περισσότερους από μας καταφθάνουν εικόνες αξιοσημείωτης χλιδής και επιλεγμένες σκηνές από τις μνημειώδεις τηλεοπτικές σειρές «Δίψα» και «Λάμψη». Αρκετοί από εμάς όμως επενδύουμε αυτές τις εικόνες πλούτου με αποχρώσεις ενοχοποίησης προκειμένου να τις υποτιμήσουμε, δικαιολογώντας έτσι το γεγονός ότι δεν έχουμε κατορθώσει να τις κάνουμε να εκτυλίσσονται ζωντανά μπροστά μας. Επειδή δεν αποτελώ εξαίρεση, περίμενα να διαβάσω στο βιβλίο μια τέτοια προσέγγιση της επιτυχίας ακριβώς για να μπορέσω να απορρίψω αμέσως τον συγγραφέα. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία. «Η επιτυχία στη ζωή», γράφει ο Τσόπρα, «θα μπορούσε να ορισθεί ως η συνεχιζόμενη επέκταση της ευτυχίας και η σταδιακή συνειδητοποίηση πολλών αξιόλογων στόχων. Επιτυχία είναι η ικανότητα να πραγματοποιείτε τις επιθυμίες σας με άκοπη ευκολία… Υπάρχουν πολλές πλευρές της επιτυχίας. Ο υλικός πλούτος είναι μονάχα ένα από τα πολλά συστατικά της. Επιπλέον η επιτυχία βρίσκεται στο ίδιο το ταξίδι και όχι στον προορισμό. Η υλική αφθονία, σε όλες τις εκφάνσεις, τυχαίνει να είναι ένα μόνο από τα πράγματα που κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο. Η επιτυχία όμως συμπεριλαμβάνει ακόμη την καλή υγεία, την ενεργητικότητα και τον ενθουσιασμό για τη ζωή, τις ολοκληρωμένες ανθρώπινες σχέσεις, την ελευθερία της έκφρασης, τη συναισθηματική και ψυχολογική ισορροπία, μια αίσθηση ευφορίας και, φυσικά, τη γαλήνη και διαύγεια του πνεύματος». Θα έλεγε κανείς πως ο συγγραφέας πραγματοποιεί μια προσέγγιση που προκαλεί μια σχετική αμηχανία. Φαίνεται πως δεν προτίθεται να προσφέρει συμβουλές που κολακεύουν την απληστία. Ακόμη περισσότερη αμηχανία όμως επιφυλάσσει στους αναγνώστες στα επόμενα κεφάλαια όπου αναλύονται οι επτά νόμοι. Μπορεί πράγματι η επιτυχία να είναι κάτι πνευματικό; Και αν ναι, πρόκειται μόνο για επτά βήματα που μας χωρίζουν από τη στιγμή της γνωριμίας της;


Οι άνθρωποι είναι πνεύματα


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ντίπακ Τσόπρα δεν διαβάζεται εύκολα. Αντιθέτως, το βιβλίο κλείνει εύκολα και επιστρέφει στο ράφι. Ο συγγραφέας με παροιμιώδη ηρεμία παραθέτει επιχειρήματα και φράσεις όπως «η ουσιαστική μας φύση διαθέτει καθαρή δυνατότητα». Τι είναι αυτό τώρα; Προσέξτε: ο Τσόπρα πιστεύει ότι η «ουσιαστική μας φύση», αντίθετα από ό,τι φαίνεται, δεν είναι υλική αλλά πνευματική. Επιμένει ότι οι άνθρωποι είμαστε πνεύματα ­ συγκεντρώσεις ενέργειας ­ που προερχόμαστε από το «ανεκδήλωτο» και εκδηλωνόμαστε ως ύλη. Ακριβώς στην περιοχή του πνευματικού πεδίου υπάρχει συγκεντρωμένη κάθε πιθανή δυνατότητα που μπορεί να εκδηλώσει στον υλικό κόσμο οποιαδήποτε πιθανότητα. Πίσω από τη σκέψη του υπάρχει μια ενδιαφέρουσα και ισχυρή πλοκή γνώσεων που εκτείνονται από την κβαντική θεωρία ως τα Βεδικά Κείμενα της αρχαίας Ινδίας· από τη θεωρία του κάρμα ως την ευρύτερα γνωστή κατά Αϊνστάιν θεώρηση της ύλης ως συγκέντρωση ενέργειας. Πρέπει κανείς να έχει μια τουλάχιστον αμυδρή ιδέα για όλα αυτά για να υποπτευθεί ότι τουλάχιστον δεν διαβάζει μια σειρά μεγαλόσχημες και ακατανόητες ποπ ανοησίες.


Εκ των πραγμάτων αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να διαβάσετε εδώ έναν προς έναν τους περίφημους επτά νόμους. Είναι όμως αναγκαίο να παρατεθούν μερικές από τις απόψεις που τους συγκροτούν. Ο Τσόπρα κατ’ αρχήν προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σιωπή. Ο ίδιος απομονώνεται συχνά και παραμένει σιωπηλός για τρεις ημέρες. Στους αναγνώστες προτείνει τουλάχιστον μισή ώρα συνείδησης, σιωπής και αποχής από κάθε δραστηριότητα την ημέρα. Πιστεύει απολύτως ότι το ταξίδι προς την επιτυχία ξεκινά από τη μερική αποδέσμευση από το Εγώ και την επανασύνδεση με τον αληθινό, εσωτερικό εαυτό, ο οποίος περιέχει αυτούσιες όλων των ειδών τις δυνατότητες. Εν συνεχεία προτρέπει να προσφέρει κανείς αυτό που ζητεί. Αν ζητάτε εκτίμηση, προσφέρετε εκτίμηση. Αν ζητάτε χρήματα, προσφέρετε χρήματα.


Ο Τσόπρα συμβουλεύει ακόμη «ποτέ να μη συναντάτε κάποιον χωρίς να του προσφέρετε ένα δώρο» ­ υλικό ή πνευματικό. Πληροφορεί μάλιστα ότι, αν αυτό είναι για παράδειγμα μια ειλικρινής προσευχή, ίσως να αποτελεί το ισχυρότερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε. Το ίδιο το σύμπαν ­ ή, αν θέλετε, το πεδίο των άπειρων πιθανοτήτων ­ θα σας το ανταποδώσει. Πληροφορεί ακόμη ότι για να πετύχει κανείς αυτό που θέλει πρέπει να απαλλαγεί από την προσκόλλησή του στο αποτέλεσμα. Φαντάζεστε έναν αθλητή που αγωνίζεται έχοντας καρφωμένη τη λέξη «ρεκόρ» στο μυαλό του; Υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει πως αποκλείεται να πετύχει ρεκόρ;


Με δύο λόγια, μας προτρέπει βήμα προς βήμα να ζούμε τον εαυτό μας άφοβα. Να στεκόμαστε στο κενό ανάμεσα στις σκέψεις και εκεί να εισάγουμε ήρεμα τις προθέσεις μας χωρίς να μας απασχολεί το αποτέλεσμα. Να προσφέρουμε αυτό που επιθυμούμε και να έχουμε πάντα την αγάπη ως κίνητρο κάθε πράξης μας. Ετσι θα γεμίζουμε ενέργεια η οποία μπορεί να μετασχηματιστεί αυθόρμητα σε οτιδήποτε σταθερά επιθυμούμε.


Συγγραφέας και ενδοκρινολόγος


Εκείνο που είναι αποδεδειγμένο είναι ότι έχει κατορθώσει να πουλήσει 10 εκατ. αντίτυπα των βιβλίων του, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες. Είναι Ινδός, 50 ετών. Δάσκαλος, συγγραφέας και ενδοκρινολόγος. Δίνει πολύ συχνά διαλέξεις και πληρώνεται 25.000 δολάρια (περίπου 7 εκατ. δρχ.) για καθεμιά από αυτές. Το 10% των εσόδων του φροντίζει να προσφέρεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εφθασε στις ΗΠΑ το 1970 αλλά έγινε ευρύτατα γνωστός το 1993, όταν εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Oprah» της Οπρα Ουίνφρι. Πολύ απλά κοίταξε τους τηλεθεατές και είπε ήρεμα: «Δεν υπάρχει λόγος να γερνάτε». Την ίδια ημέρα το βιβλίο του «Ageless Body, Timeless Mind» («Αγέραστο Σώμα, Αχρονο Μυαλό») πούλησε 130.000 αντίτυπα! «Στην πραγματική τους κατάσταση», γράφει σε αυτό το βιβλίο του, που δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά, «τα σώματά μας δεν αποτελούνται από συμπαγές υλικό, αλλά είναι συνθέσεις ενέργειας και πληροφοριών. Μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο σας ­ συμπεριλαμβανομένου και του σώματός σας ­ απλά αλλάζοντας την αντίληψή σας».


Το εβδομαδιαίο περιοδικό «Newsweek» στο τεύχος της 20ής Οκτωβρίου αφιέρωσε οκτώ σελίδες σε αυτόν και στις ιδέες του. Ιδέες που σκοπεύει να τις επεκτείνει όσο περισσότερο μπορεί. Οργανώνει την παραγωγή σχετικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, αλλά και τη δημιουργία ενός καλωδιακού τηλεοπτικού καναλιού με πνευματική κατεύθυνση. Η εταιρεία του Infinite Possibilities International (Απειρες Πιθανότητες) κλείνει διαρκώς συμφωνίες για την ανέγερση «Κέντρων Καλής Ζωής Τσόπρα» στο Λονδίνο, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη και στο Τόκιο. Ηδη ένα τέτοιο υπάρχει στην Jolla της Καλιφόρνιας. Ασθενείς με στρες αλλά και ασθενείς με καρκίνο ακολουθούν τη φιλοσοφία του ­ από αρωματοθεραπεία ως ειδικό μασάζ ­ προκειμένου να ανακουφισθούν ή να θεραπευθούν. Εννοείται ότι το Κέντρο είναι παράλληλα εξοπλισμένο με γιατρούς όλων των κλασικών, δυτικών, ιατρικών ειδικοτήτων. Ολες οι δυσφημήσεις εναντίον του που έγιναν μέσα από εφημερίδες όπως οι «New York Times» και η «Daily Mail» του Λονδίνου οδήγησαν σε μηνύσεις και κατέληξαν σε δημόσιες απολογίες των ίδιων των εφημερίδων!