Οσοι θέλουν να πάρουν επισκευαστικό δάνειο για την ανακαίνιση ή την επισκευή της κατοικίας τους και θέλουν να αποφύγουν τις διαδικασίες της προσημείωσης του ακινήτου τους δεν είναι ανάγκη να καταφύγουν σε καταναλωτικό δάνειο ή άλλη μορφή δανεισμού. Υπάρχει η λύση των επισκευαστικών δανείων χωρίς προσημείωση τα οποία χορηγούν οι περισσότερες τράπεζες. Τα πλεονεκτήματα των δανείων αυτών είναι τα σχετικά χαμηλά επιτόκιά τους και η συντομότερη διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι το επιτόκιο των δανείων αυτών είναι συνήθως υψηλότερο από το αντίστοιχο των στεγαστικών – επισκευαστικών δανείων με προσημείωση ακινήτου, διότι, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επισφάλειας. Ωστόσο δεν επιβαρύνονται με τα έξοδα προσημείωσης και έτσι το συνολικό κόστος τους διαμορφώνεται περίπου στα ίδια επίπεδα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν ο ενδιαφερόμενος προτιμήσει τα επισκευαστικά δάνεια χωρίς προσημείωση ακινήτου, ναι μεν θα επιβαρυνθεί με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό των υπόλοιπων στεγαστικών δανείων με προσημείωση, αλλά θα γλιτώσει έξοδα που ανέρχονται σε περίπου στο ένα τοις εκατό επί του ποσού της προσημείωσης. Πάντως, όπως αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, θα πρέπει ο πελάτης να γνωρίζει ότι αν δεν εξυπηρετεί το δάνειο όπως ορίζει η σύμβαση που έχει υπογράψει, αυτό καθίσταται απαιτητό στο σύνολό του και εφόσον δεν έχει πληρώσει τις ανάλογες δόσεις ξεκινούν οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε υποχρεωτική προσημείωση του ακινήτου ή ακόμη και στον εκπλειστηριασμό του.


Τα δικαιολογητικά που ζητούν συνήθως οι τράπεζες για να χορηγήσουν επισκευαστικό δάνειο χωρίς προσημείωση είναι η αστυνομική ταυτότητα του ενδιαφερομένου, αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, αν το χορηγούμενο ποσό ξεπερνά το 1,5 εκατ. δρχ., το τελευταίο εκκαθαριστικό της Εφορίας αν πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και την τελευταία απόδειξη μισθοδοσίας, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες το εκκαθαριστικό των δύο τελευταίων ετών. Επίσης, επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου κτήσης του χρηματοδοτούμενου ακινήτου και πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, πρόσφατη τραπεζική ενημερότητα σε περίπτωση ύπαρξης δανείου από άλλη τράπεζα ή οργανισμό κτλ. Σε γενικές γραμμές, το χορηγούμενο ποσό δεν ξεπερνά συνήθως τα 10 εκατ. δρχ., ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από ένα ως δέκα χρόνια περίπου.


Ας δούμε όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά των επισκευαστικών δανείων χωρίς προσημείωση και τι προσφέρουν οι τράπεζες:


* Η Εμπορική Τράπεζα χορηγεί δάνεια για επισκευή κατοικιών με κυμαινόμενο επιτόκιο 13% χωρίς προσημείωση ακινήτου. Το ύψος του δανείου που χορηγείται χωρίς προσημείωση είναι 1 ως 10 εκατ. δρχ. και μπορεί να καλύψει ως και το 80% του ποσού της δαπάνης, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να είναι από ένα ως πέντε έτη.


Για τη χορήγηση των εν λόγω δανείων ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσκομίσει προϋπολογισμό δαπάνης από μηχανικό, καθώς και διάφορα άλλα δικαιολογητικά, όπως το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας. Τα έξοδα δανείου κυμαίνονται ανάλογα με την περίπτωση από 75.000 ως 250.000 δρχ., ενώ θα πρέπει να υπολογίζονται και 10.000 δρχ. για κάθε πιστοποίηση προόδου εργασιών, με μέγιστο αριθμό τις τέσσερις.


* Η Τράπεζα Εργασίας προσφέρει σε γνωστούς και φερέγγυους πελάτες τη δυνατότητα να επισκευάσουν το σπίτι τους με επισκευαστικό δάνειο χωρίς προσημείωση ως το ποσό των 5 εκατ. δρχ., με κυμαινόμενο επιτόκιο που ξεκινά από 13%. Η διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό του δανείου. Τα έξοδα φακέλου καθορίζονται από 0% ως 1% επί του χορηγούμενου ποσού. Επιπλέον, ο πελάτης θα πρέπει να υπολογίζει έξοδα του μηχανικού (15.000 δρχ. ως 19.000 δρχ.) για να διαπιστωθεί η πρόοδος του έργου.


* Η Eurobank σε ειδικές περιπτώσεις πελατών χορηγεί επισκευαστικά δάνεια χωρίς προσημείωση ως το ποσό των 10.000.000 δρχ., με κυμαινόμενο επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 15% περίπου. Το δάνειο αυτό μπορεί να εξοφληθεί ως και 10 έτη με μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, ενώ τα έξοδα φακέλου διαμορφώνονται στο 1% επί του ποσού του δανείου.


* Η Τράπεζα Πειραιώς χορηγεί δάνεια για επισκευή, βελτίωση και ανακαίνιση κατοικίας χωρίς εγγραφή προσημείωσης ως το 70% του κόστους κατασκευής βάσει προϋπολογισμού υπογεγραμμένου από μηχανικό. Το ύψος του χορηγούμενου ποσού μπορεί να φθάσει ως και 5 εκατ. δρχ., με διάρκεια αποπληρωμής τα έξι έτη. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε κυμαινόμενο επιτόκιο 15% ή σε σταθερό 9% για τα τρία πρώτα έτη του δανείου, ενώ τα έξοδα με τα οποία θα επιβαρυνθεί είναι 1% επί του ποσού του δανείου συν 30.000 δρχ. έξοδα μηχανικού.


* Επισκευαστικό δάνειο χωρίς προσημείωση προσφέρει και η Citibank από 2 ως 10 εκατ. δρχ., με επιτόκιο 16% σταθερό και διάρκεια αποπληρωμής ως πέντε έτη. Το χορηγούμενο ποσό μπορεί να καλύψει ως και το 100% της αξίας των εργασιών, ενώ τα χρήματα είναι διαθέσιμα σε επτά ημέρες από την ημέρα που γίνεται η αίτηση και τα έξοδα κυμαίνονται από 75.000 ως 100.000 δραχμές. Σημειώνεται ότι η αίτηση για χορήγηση επισκευαστικού δανείου μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά στο 9290.300.


* Η Xiosbank προσφέρει επισκευαστικά ελεύθερα δάνεια (χωρίς προσημείωση) από 500.000 δρχ. ως και 3 εκατ. δρχ., καλύπτοντας ως και το 100% της δαπάνης, που αποδεικνύεται είτε από την εκάστοτε προσφορά του προμηθευτή και τα σχετικά τιμολόγια είτε από προϋπολογισμό εργασιών επισκευής του ακινήτου. Το δάνειο μπορεί να εξοφληθεί από 12 ως 36 μήνες, με ισόποσες τοκοχρεολυτικές δόσεις σε ημερομηνία επιλογής του πελάτη, με αυτόματη χρέωση λογαριασμού του στη Xiosbank. Το επιτόκιο του δανείου είναι 20% σταθερό, ενώ τα έξοδα φακέλου ανέρχονται στις 35.000 δραχμές. Σημειώνεται ότι ο χρόνος έγκρισης που απαιτείται είναι δύο εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών εισοδήματος.


* Η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης χορηγεί δάνειο για επισκευή, βελτίωση, ανακαίνιση κατοικίας ως 5 εκατ. δραχμές. Το ποσό του δανείου μπορεί να φθάσει το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και ως το 100% του προϋπολογισμού του έργου, με δυνατότητα εξόφλησης ως και πέντε χρόνια. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο 15%, ενώ τα έξοδα δανείου ανέρχονται σε 1% επί του ποσού του δανείου με ελάχιστο 50.000 δρχ. συν 30.000 δρχ. τα έξοδα μηχανικού για την εκτίμηση του έργου.


* Η Εγνατία Τράπεζα προσφέρει επισκευαστικά δάνεια για αναπαλαίωση, αποπεράτωση και βελτίωση κατοικίας χωρίς προσημείωση του ακινήτου για ποσό ως 8 εκατ. δραχμές. Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο 17,5% και η διάρκεια αποπληρωμής είναι 1 ως 10 έτη, ενώ τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνεται ο πελάτης είναι 1% επί του ποσού του δανείου με ανώτατο τις 80.000 δραχμές.


* Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί επισκευαστικά δάνεια χωρίς προσημείωση σε φερέγγυους πελάτες χωρίς έξοδα φακέλου, με κυμαινόμενο επιτόκιο 18%. Το ποσό που μπορεί να δανειστεί κάποιος ανέρχεται ως και 5 εκατ. δρχ. και η διάρκεια αποπληρωμής ως πέντε χρόνια. Ο πελάτης θα πρέπει να προσκομίσει προϋπολογισμό από μηχανικό ή αρχιτέκτονα, ενώ είναι πιθανόν να επιβαρυνθεί με τα έξοδα που θα χρεώσει ο μηχανικός-συνεργάτης της τράπεζας για να ελέγξει την πρόοδο των εργασιών.


* Η τράπεζα ΑΒΝ-AMRO δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επισκευάσουν το ακίνητό τους με επισκευαστικό δάνειο χωρίς να το προσημειώσουν με επιτόκιο 18,8% σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου. Το ποσό που μπορεί να δανειστεί κάποιος για τον σκοπό αυτό είναι ως 5 εκατ. δρχ. και μπορεί να το αποπληρώσει ως και σε πέντε χρόνια. Τα έξοδα φακέλου ανέρχονται σε 50.000 δρχ., ενώ θα καταβάλει και 25.000 δρχ. έξοδα δικηγόρου.


Φθηνότερο γίνεται το Ταμιευτήριο


Σε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που χορηγεί και μάλιστα με αναδρομική ισχύ προχώρησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συγκεκριμένα μειώνονται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που εκταμιεύονται από 1.1.1999 κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, με κατώτατο επιτόκιο χορήγησης το 5%. Ετσι η νέα κλιμάκωση των επιτοκίων κατά περιοχή και κατηγορία είναι 9%, 8% και 7% από 12%, 11% και 10% αντιστοίχως που ίσχυε στο τέλος του προηγούμενου έτους.


Εξάλλου μειώνονται τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια η εκταμίευση των οποίων έγινε μερικώς ή ολικώς ως 31.12.1998 ως εξής: κατά τρεις μονάδες για τα δάνεια με ισχύον επιτόκιο από 10% και πάνω (συμπεριλαμβανομένων των δανείων με 10%) και κατά δύο εκατοστιαίων μονάδων για τα δάνεια με ισχύον επιτόκιο κάτω από 10%, με κατώτερο διαμορφούμενο επιτόκιο μετά τη μείωση 5%.


Παράλληλα ανακοινώθηκε η αύξηση των ανωτάτων ποσών χορήγησης. Τα νέα όρια είναι 20 εκατ. δρχ. για τους άγαμους και 25 εκατ. δρχ. για τους έγγαμους.


Οπως ανακοίνωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο υπολογισμός των νέων δόσεων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν ως 31.12.1998 θα γίνει με υπόλοιπα της 30.6.1999 και οι νέες τοκοχρεολυτικές δόσεις θα ισχύσουν από 1.7.1999.