Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν είναι από τους πολιτικούς που συνηθίζουν να μιλούν ελαφρά τη καρδία. Το απέδειξε άλλωστε όταν στο τέλος Ιουλίου απείχε από το προεδρείο της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σχεδόν… εξαφανίστηκε από το Κοινοβούλιο όταν εξελίχθηκε η ψηφοφορία-παρωδία με πρωταγωνιστές τους «γαλάζιους» συναδέλφους του. Τότε μίλησε με τη σιωπή του. Τώρα, όμως, που τα πράγματα δείχνουν ότι σοβαρεύουν ξανά, ήρθε η ώρα να πάρει θέση.

Ετσι, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε αυτές τις ημέρες έκανε εντύπωση η τοποθέτησή του σύμφωνα με την οποία «καλό θα είναι» οι εργασίες της Εξεταστικής για το σκάνδαλο με την καταλήστευση των κοινοτικών επιδοτήσεων «να ξεκινήσουν μετά τη ΔΕΘ». Συνεργάτης μου με γνώση των κοινοβουλευτικών παρασκηνίων μού μεταφέρει ότι η θέση που πήρε ο Νικήτας δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς μπορεί το Κοινοβούλιο να αργεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες – θα επανεκκινήσουν οι συνεδριάσεις του από αύριο Δευτέρα –, αλλά ο μεγαλύτερος φόβος που επικρατεί στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών είναι ότι επίκειται δεύτερος γύρος αποκαλύψεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

***

Για την ακρίβεια, διακινούνται εντόνως πληροφορίες ανάμεικτες με φήμες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να στέλνει συμπληρωματικά στοιχεία στο Κοινοβούλιο. Στοιχεία τα οποία λέγεται ότι βασίζονται σε επιπλέον τηλεφωνικές «επισυνδέσεις» στις οποίες ακούγονται συνομιλίες που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα. Κοινωνός αυτών των φημολογιών φέρεται να είναι και ο Πρόεδρος της Βουλής και για αυτόν τον λόγο έσπευσε να μεταθέσει την έναρξη των εργασιών για μετά την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ. Αναζήτησα αλλά δεν μπόρεσα να βρω το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής, στο οποίο θα στηριχθεί ο Νικήτας για να μεταθέσει την κουβέντα. Εκτός και αν υιοθετήσει τη θεωρία του Αδωνη ότι «πλειοψηφία είμαστε και εμείς αποφασίζουμε».

***

Τα στερεότυπα «όχι» της ΔΕΘ

Κληρονομικό χάρισμα δεν διαθέτω για να προβλέπω τα μελλούμενα, αλλά, παρά ταύτα, είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω από τώρα για κάτι που θα γίνει σε… δύο εβδομάδες. Τη μεθεπόμενη Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, που είναι προγραμματισμένη να γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα ερωτήματα τα οποία θα δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και την πιθανότητα να προωθήσει αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.

Οι απαντήσεις που θα δώσει και στο ένα και στο άλλο ερώτημα θα είναι αρνητικές, όπως μάλλον επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν όμως με ρωτάτε εμένα για το κατά πόσο «αγοράζω» το σενάριο της σταθερότητας που, ως είθισται, προβάλλουν οι εκάστοτε ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, η απάντηση που έχω να δώσω είναι ότι η πολιτική, όπως και η ίδια η ζωή, έχει τη δική της δυναμική που δεν χωράει στα στερεότυπα.

***

Σενάρια για ρόλο στον Σκανδαλίδη

Μπορεί η κυβέρνηση να διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού και ετοιμάζονται για αυτό. Πληροφορούμαι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζουν δύο επιτροπές που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα: η μία για τη διεύρυνση με προσέλκυση στελεχών από όμορους πολιτικούς χώρους και η άλλη για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Μαθαίνω μάλιστα ότι παίζει δυνατά το όνομα του Κώστα Σκανδαλίδη για την προεδρία της μίας εκ των δύο αυτών επιτροπών.

***

Οι πληροφορίες για τα κοστούμια

Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι στο ΠαΣοΚ που ράβουν κοστούμι υποψήφιου βουλευτή και εθεάθησαν να σφίγγουν χέρια το καλοκαίρι και να στέλνουν ευχές σε πιθανούς ψηφοφόρους. Από όσα κυκλοφορούν στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη, το βάπτισμα του πυρός ως υποψήφιος στον Νότιο Τομέα αναμένεται να λάβει ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται ότι θα καταλάβει θέση στο ίδιο ψηφοδέλτιο ο «αρχιτέκτονας» των προτάσεων του ΠαΣοΚ για τις προανακριτικές επιτροπές Χρήστος Κακλαμάνης.

Την ίδια ώρα, ο νυν βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής έφτιαξε τους πυρήνες του στη Λέσβο και πέρασε όλο το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη, κάτι που δεν άρεσε στον ήδη εκλεγμένο βουλευτή του νησιού Παναγιώτη Παρασκευαΐδη. Ο έτερος βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις στον Βόρειο Τομέα, χωρίς να αποκλείεται να πολιτευθεί στη Μαγνησία, όπου πέρασε μεγάλο μέρος των διακοπών του και σε όποιον τον ρωτούσε σχετικά απαντούσε «θα κάνω ό,τι μου πει ο πρόεδρος». Οσο για τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, φαίνεται ότι κινείται δραστήρια για να είναι υποψήφιος στην Πρέβεζα, όπου ελπίζεται ότι το ΠαΣοΚ θα εκλέξει βουλευτή, εν αντιθέσει με την όμορη μονοεδρική Θεσπρωτία, που είναι η γενέτειρά του.

***

Προβληματισμοί στο Πεντάγωνο

Τα σύννεφα που πυκνώνουν στον γεωπολιτικό ορίζοντα της περιοχής μας μαθαίνω ότι αποτελούν πηγή προβληματισμών και ανησυχίας για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τον επικεφαλής του, Νίκο Δένδια. Ειδικά τα συνεχή «τζαρτζαρίσματα» των Τούρκων, τη μια με την παρεμπόδιση των σκαφών που απλώνουν καλώδια, την άλλη με τα θαλάσσια πάρκα και την τρίτη με τις άδειες για τις έρευνες υδρογονανθράκων, θεωρείται ότι συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης που μπορεί κάποια στιγμή να λάβουν απρόβλεπτες διαστάσεις. Ο προβληματισμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος εξαιτίας της διαφαινόμενης έλλειψης ενδιαφέροντος της διακυβέρνησης Τραμπ για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας.

***

Ο Μπιτσάκης, ο Πουλαντζάς και ο Πάγκαλος

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών την περασμένη Τρίτη, ανήκει στην κατηγορία των «στρατευμένων» στοχαστών. Συνεπής μαρξιστής διανοούμενος, διακρίθηκε για τη σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα που είχε σε Γαλλία και Ελλάδα στα σύνθετα πεδία της Θεωρητικής Φυσικής και της Φιλοσοφίας των Επιστημών. Παράλληλα ωστόσο με τη σπουδαία πανεπιστημιακή πορεία και το πλούσιο συγγραφικό του έργο, δεν σταμάτησε ποτέ να είναι πολιτικά παρών στις διεργασίες στον χώρο της Αριστεράς, στην οποία εντάχθηκε από τα μαθητικά του χρόνια (αρχής γενομένης από την ΕΠΟΝ). Σε ηλικία 19 χρόνων καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή η οποία μετατράπηκε σε κάθειρξη, ενώ στη διάρκεια της δικτατορίας μετείχε ενεργά στο αντιστασιακό κίνημα της Ευρώπης.

Από το 1968 έως το 1973 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το οποίο του ζήτησε να επιστρέψει στην Αθήνα από το Παρίσι για «παράνομη κομματική δουλειά», αλλά εκείνος αδυνατώντας (ο γιος του ήταν μόλις ενός έτους) αρνήθηκε και ακολούθως παραιτήθηκε από την ΚΕ, ενώ το 1989 αποχώρησε από μέλος του ΚΚΕ μαζί με όσους είχαν απορρίψει τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, συμμετέχοντας στο εγχείρημα του Νέου Αριστερού Ρεύματος.

Ανθρωπος που σχετιζόταν επιστημονικά με τον εκλιπόντα μού μετέφερε μια ενδιαφέρουσα παράμετρο από την περίοδο του Παρισιού για τις καλές σχέσεις που διατηρούσε ο Μπιτσάκης με τον Νίκο Πουλαντζά, θεωρητικό του δομικού μαρξισμού, που αυτοκτόνησε το 1979. Μάλιστα, Πουλαντζάς, Μπιτσάκης και – ο μετέπειτα υπουργός του ΠαΣοΚ – Θεόδωρος Πάγκαλος διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ με παραίνεση και μεσολάβηση του πρώτου ο Μπιτσάκης δίδαξε στο περίφημο πειραματικό πανεπιστήμιο της Βενσέν που δημιουργήθηκε το 1969 υπό την επίδραση του Μάη του ’68.

***

Οποια άποψη και αν έχει κανείς για τον Αλέξη Τσίπρα  και το φιλόδοξο εγχείρημα της επανάκαμψής του στην κεντρική πολιτική ως επικεφαλής νέου πολιτικού φορέα, δύσκολα μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι οι δηλώσεις του προκαλούν ποικίλα σχόλια και αντιπαραθέσεις. Το κατέδειξαν άλλωστε οι αντιδράσεις που ακολούθησαν τη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική «Le Monde» δηλώνοντας ότι του λείπει «η ενεργός πολιτική και η επαφή με τους ψηφοφόρους».

Από τον πάλαι ποτέ υπουργό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «άνοιξε την πόρτα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» έως τον δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ο οποίος του θύμισε ότι κατέχει βουλευτική έδρα στον Πειραιά, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε. Εκείνο που μου προκάλεσε εντύπωση είναι, πάντως, ότι ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασαν, επισήμως τουλάχιστον, τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα.

Ρώτησα, λοιπόν, αρμοδίως και έμαθα ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση στο briefing της Δευτέρας από τον Παύλο Μαρινάκη. Και θα είναι, όπως καταλαβαίνω, απάντηση σε υψηλούς τόνους που θα περιλαμβάνει επίκληση των πεπραγμένων της διακυβέρνησής του στην οικονομία αλλά και στους θεσμούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα «καλοδεχούμενο αντίπαλο», αν και από άλλες πηγές πληροφορούμαι ότι δεν συμμερίζονται άπαντες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο τη συγκεκριμένη υποτιμητική στάση που εκτιμούν ότι «εκπέμπει αλαζονεία». Οψόμεθα!